Biden, kesatuan sekerja, eksekutif kereta api bergelut untuk mendapatkan perjanjian ketika penutupan semakin hampir

DETROIT/LOS ANGELES, 14 Sept (Reuters) – Pegawai pentadbiran Biden menganjurkan rundingan kontrak buruh lewat Rabu untuk mengelakkan kemungkinan penutupan rel yang boleh mengganggu penghantaran kargo dan menghalang bekalan makanan dan bahan api, tetapi satu kesatuan kecil menolak perjanjian dan Amtrak membatalkan semua perjalanan penumpang jarak jauh.

Kereta api termasuk Union Pacific (UNP.N)Berkshire Hathaway’s (BRKa.N) BNSF dan Norfolk Southern (NSC.N) mempunyai masa sehingga seminit selepas tengah malam pada hari Jumaat untuk mencapai urus niaga dengan tiga kesatuan sekerja menahan yang mewakili kira-kira 60,000 pekerja sebelum pemberhentian kerja yang menjejaskan pengangkutan dan Amtrak boleh dimulakan.

Rundingan antara kesatuan pekerja dan landasan kereta api, yang bermula pada 9 pagi, masih dijalankan lebih 12 jam kemudian selepas 9 malam ET pada hari Rabu di ibu pejabat Jabatan Buruh AS di Washington.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Rundingan itu diawasi oleh Setiausaha Buruh Marty Walsh, dengan input daripada pegawai AS yang lain. Pihak-pihak memesan makanan Itali untuk makan malam hari Rabu untuk meneruskan perbincangan.

“Semua orang perlu bergerak sedikit untuk menyelesaikan perjanjian,” kata Buttigieg kepada pemberita di luar pameran kereta Detroit.

Sebuah kesatuan yang mewakili kira-kira 4,900 ahli mesin, mekanik dan kakitangan penyelenggaraan berkata pada hari Rabu anggotanya mengundi untuk menolak perjanjian tentatif.

Pekerja kereta api telah pergi tiga tahun tanpa kenaikan gaji di tengah-tengah pertikaian kontrak, manakala syarikat kereta api telah mencatatkan keuntungan yang kukuh.

Dalam perbincangan semasa, industri telah menawarkan kenaikan gaji tahunan dari 2020 hingga 2024, bersamaan dengan kenaikan kompaun 24%. Tiga daripada 12 kesatuan sekerja, mewakili kira-kira separuh daripada 115,000 pekerja yang terjejas oleh rundingan itu, meminta keadaan kerja yang lebih baik.

Dua daripada 12 kesatuan itu, mewakili lebih 11,000 pekerja, telah mengesahkan perjanjian, kata Jawatankuasa Persidangan Pembawa Kebangsaan (NCCC), yang sedang berunding bagi pihak kereta api, pada Rabu.

Kesatuan-kesatuan sedang menikmati lonjakan sokongan orang ramai dan pekerja berikutan wabak itu, apabila pekerja “penting” mempertaruhkan pendedahan COVID-19 untuk memastikan barangan bergerak dan majikan mengaut keuntungan yang besar, kata pakar buruh dan korporat.

Penutupan boleh membekukan hampir 30% penghantaran kargo AS mengikut berat, mencetuskan inflasi, merugikan ekonomi AS sebanyak $2 bilion setiap hari dan melepaskan beberapa masalah pengangkutan yang menjejaskan sektor tenaga, pertanian, pembuatan dan runcit AS.

Jurucakap Rumah Putih Karine Jean-Pierre memberitahu pemberita di Air Force One bahawa penutupan sistem rel kargo akan menjadi “hasil yang tidak boleh diterima untuk ekonomi kita dan rakyat Amerika dan semua pihak mesti berusaha untuk mengelakkan perkara itu.”

PERTANDINGAN TINGGI UNTUK BIDEN

Pentadbiran Presiden Joe Biden telah mula membuat rancangan kontingensi untuk memastikan penghantaran barangan kritikal sekiranya berlaku penutupan.

Pertaruhan adalah tinggi untuk Biden, yang telah berikrar untuk mengekang kos pengguna yang melambung tinggi menjelang pilihan raya November yang akan menentukan sama ada rakan Demokratnya mengekalkan kawalan Kongres.

“Melainkan mereka mencapai kejayaan tidak lama lagi, pekerja kereta api akan melancarkan mogok pada Jumaat ini. Jika anda tidak fikir ia akan memberi kesan negatif kepada ekonomi kita… fikirkan semula,” kata Senator AS John Cornyn, seorang pengkritik Republikan dan Biden .

Senator Bernie Sanders lewat pada hari Rabu membantah bidaan Republikan untuk meluluskan undang-undang sebulat suara untuk menghalang mogok kereta api, dengan menyatakan keuntungan yang diperoleh industri kereta api.

Jika persetujuan tidak dicapai, majikan juga boleh mengunci pekerja. Kereta api dan kesatuan sekerja mungkin bersetuju untuk kekal di meja perundingan, atau Kongres AS yang diketuai Demokrat boleh campur tangan dengan melanjutkan perbincangan atau menetapkan syarat penyelesaian. baca lagi

Speaker Dewan Perwakilan Nancy Pelosi berkata tidak jelas sama ada Kongres akan campur tangan, dengan menyatakan bahawa isu utama ialah kekurangan cuti sakit untuk pekerja.

Amtrak, yang menggunakan landasan yang diselenggara oleh kereta api barang, berkata ia akan membatalkan semua perjalanan jarak jauh pada hari Khamis dan beberapa kereta api tambahan yang disokong kerajaan. baca lagi

Hab rel di Chicago dan Dallas telah pun tersumbat dan mengalami kekurangan peralatan sebelum pertarungan kontrak. Kesesakan tersebut membuat sandaran kargo di pelabuhan AS selama sebulan. Dan, sebaik sahaja kargo sampai ke hab kereta api di lokasi seperti Chicago, Dallas, Kansas City dan Memphis, Tennessee, ia boleh duduk sebulan lagi atau lebih lama.

Syarikat penghantaran pakej United Parcel Service (UPS.N)salah satu pelanggan rel AS terbesar, dan pelabuhan laut AS berkata mereka sedang mengusahakan pelan kontingensi.

Sementara itu, pemilik kilang bimbang tentang mesin melahu sementara pembuat kereta bimbang bahawa penutupan boleh memanjangkan masa menunggu pembeli kenderaan. Di tempat lain, syarikat makanan dan tenaga memberi amaran bahawa gangguan perkhidmatan tambahan boleh menyebabkan kenaikan harga yang lebih mendadak.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh David Shepardson dan Lisa Baertlein; Laporan tambahan oleh Jeff Mason di atas kapal Air Force One; Joe White di Detroit; Chris Walljasper di Chicago dan Abhijith Ganapavaram di Bengaluru; Penyuntingan oleh Will Dunham, Jonathan Oatis, Bill Berkrot dan Michael Perry

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to say thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Biden, kesatuan sekerja, eksekutif kereta api bergelut untuk mendapatkan perjanjian ketika penutupan semakin hampir


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/