Biden meletupkan penapis minyak untuk rekod harga petrol tinggi, keuntungan

Harga gas melebihi paras $6.00 diiklankan di Stesen 76 di Santa Monica, California, AS, 26 Mei 2022. REUTERS/Lucy Nicholson

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

WASHINGTON, 15 Jun (Reuters) – Presiden AS Joe Biden pada hari Rabu menuntut syarikat penapisan minyak menjelaskan mengapa mereka tidak meletakkan lebih banyak petrol di pasaran, meningkatkan secara mendadak retoriknya terhadap industri ketika beliau menghadapi tekanan terhadap kenaikan harga.

Biden menulis surat kepada eksekutif dari Marathon Petroleum Corp (MPC.N)Valero Energy Corp (VLO.N) dan Exxon Mobil Corp (XOM.N) dan mengadu mereka telah mengurangkan penapisan minyak untuk menambah keuntungan mereka, menurut satu salinan surat dilihat oleh Reuters.

Surat itu juga dihantar ke Phillips 66 (PSX.N)Chevron Corp (CVX.N)BP (BP.L) dan Shell (SHEL.L)seorang pegawai Rumah Putih, yang enggan dikenali, memberitahu Reuters.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Pada masa perang, margin keuntungan kilang penapisan yang jauh melebihi normal diserahkan terus kepada keluarga Amerika tidak boleh diterima,” tulis Biden, sambil menambah kekurangan penapisan mendorong harga gas naik lebih cepat daripada harga minyak.

Syarikat-syarikat tenaga AS menikmati keuntungan besar apabila pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menambah kepada tekanan bekalan yang telah mendorong harga minyak mentah melebihi $100 setong, dan apabila permintaan bahan api kekal teguh, walaupun harga petrol mencatatkan rekod tinggi.

Kapasiti penapisan AS memuncak pada April 2020 hanya di bawah 19 juta tong sehari (bpd), apabila penapisan menutup beberapa kemudahan yang tidak menguntungkan semasa pandemik coronavirus. Sehingga Mac, kapasiti penapisan ialah 17.9 juta bpd, tetapi terdapat penutupan lain yang diumumkan sejak itu.

Penapis AS sedang berjalan pada tahap hampir puncak untuk memproses bahan api – pada masa ini pada 94% kapasiti – dan mengatakan terdapat sedikit yang boleh mereka lakukan untuk memenuhi permintaan Biden.

“Kilang penapisan kami hampir habis,” Bruce Niemeyer, naib presiden korporat strategi dan kemampanan di Chevron, memberitahu Reuters di luar persidangan peralihan tenaga New York pada hari Selasa, sebelum surat Biden didedahkan kepada umum.

Biden berkata kekurangan tindakan industri itu menghalang percubaan pentadbiran untuk mengimbangi kesan pencerobohan Rusia yang kaya minyak ke atas Ukraine, seperti pelepasan daripada rizab minyak negara dan menambah lebih banyak etanol lebih murah kepada petrol.

Pada hari Jumaat, presiden menuduh industri minyak AS, dan Exxon Mobil Corp XOM.N khususnya, memanfaatkan kekurangan bekalan untuk menambah keuntungan selepas laporan menunjukkan .nL1N2XY03V

KESELURUHAN INFLASI

Biden telah memperhebatkan serangan terhadap syarikat minyak ketika harga pam gas berlumba-lumba merekodkan paras tertinggi melebihi $5 segelen dan inflasi melonjak kepada rekod 40 tahun. [nL1N2XX1VP] baca lagi

Secara persendirian, pegawai Rumah Putih telah menghubungi penapis untuk bertanya tentang loji terbiar dan kapasiti ganti dan sama ada terdapat cara lain untuk meningkatkan bekalan petrol, menurut dua sumber yang biasa dengan perbincangan itu.

Kenaikan harga gas telah membantu memacu inflasi harga pengguna yang berterusan tanpa diduga dan kemarahan pengundi sebelum pilihan raya pertengahan penggal 8 November di mana Parti Demokratik pimpinan Biden mempertahankan kawalannya terhadap Kongres.

Inflasi pengguna AS secara tidak dijangka meningkat pada bulan Mei, membawa kepada peningkatan tahunan terbesar dalam empat dekad. Pegawai Rumah Putih telah hangat membahaskan bagaimana untuk bertindak balas terhadap masalah yang pernah mereka fikir akan pudar dan kini dilihat sebahagian besarnya di luar kawalan mereka. baca lagi

Biden telah mengaitkan kenaikan harga minyak terutamanya disebabkan sekatan yang diketuai AS yang menyebabkan bekalan tenaga Rusia keluar dari pasaran global selepas pencerobohannya ke atas Ukraine.

Tetapi dia juga telah mengambil perjuangan untuk syarikat minyak utama, yang menaikkan harga tenaga untuk mencatat pendapatan, dan memberikan keuntungan tersebut kepada pelabur daripada membelanjakan untuk penggerudian dan kapasiti penapisan baharu.

“Exxon membuat lebih banyak wang daripada Tuhan tahun ini,” kata Biden minggu lalu.

Keuntungan suku pertama Exxon meningkat dua kali ganda daripada tahun sebelumnya kepada $5.48 bilion, dan syarikat utama memberitahu pelabur ia akan meningkatkan pembelian balik saham. baca lagi

Setiausaha Tenaga AS Jennifer Granholm merancang untuk menjadi tuan rumah mesyuarat tergempar tentang bagaimana penapis boleh bertindak balas terhadap harga yang lebih tinggi, kata Biden, meminta maklum balas daripada syarikat minyak terlebih dahulu.

Beliau berkata mereka harus memberikan “idea konkrit” untuk meningkatkan penapisan minyak bersama-sama dengan penjelasan mengapa mereka mungkin telah mengurangkan kapasiti sedemikian dalam dua tahun lepas.

“Kami berada di landasan perang,” kata Granholm dalam temu bual dengan MSNBC. “Harga minyak dan harga gas mencetuskan kos yang tinggi, peratusan inflasi yang tinggi di seluruh dunia.”

“Kami tidak menentang keuntungan,” kata Granholm, tetapi menambah bahawa apabila terdapat peningkatan 225% dalam keuntungan tahun demi tahun ia bermakna sesuatu yang lain sedang berlaku.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Trevor Hunnicutt, Jarrett Renshaw dan David Gaffen; Penyuntingan oleh Chizu Nomiyama, Heather Timmons dan Marguerita Choy

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to give thanks to the author of this post for this remarkable content

Biden meletupkan penapis minyak untuk rekod harga petrol tinggi, keuntungan


You can find our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/