Biden melompat ke Corvette, mengisytiharkan Detroit ‘kembali’ di pameran auto fokus EV

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

DETROIT, 14 Sept (Reuters) – Presiden Joe Biden mengambil pusingan kemenangan pada hari Rabu di pameran kereta Detroit sambil menekankan dorongan kenderaan elektrik pembuat kereta, termasuk berbilion dolar dalam pelaburan dalam loji bateri, di atas sokongan kerajaan baharu.

Biden yang mengisytiharkan dirinya sebagai “lelaki kereta” menaiki SUV Cadillac elektrik berwarna perak dan Corvette oren, gembira dengan pekerja kesatuan industri dan mengisytiharkan bandar itu, tempat kelahiran industri auto, sedang membuat kemunculan semula.

Pameran kereta Detroit adalah yang terbesar di Amerika Utara dan persinggahan penting pada agenda perjalanan pilihan raya pertengahan penggal Demokrat Biden, sambil mempamerkan undang-undang baharu untuk membiayai infrastruktur dan memberi geran pengguna untuk membeli EV.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Kami memilih untuk membina Amerika yang lebih baik, Amerika yang menghadapi krisis iklim, dengan pekerja Amerika mendahului,” kata Biden dalam ucapan di pameran itu.

Presiden itu diperkenalkan oleh pekerja kesatuan kereta tempatan Ryan Buchalski, yang berkata presiden itu “menendang keldai untuk kelas pekerja.”

Biden mengumumkan kelulusan $900 juta pertama dalam pembiayaan AS untuk membina stesen pengecas EV di 35 negeri, sebahagian daripada undang-undang infrastruktur $1 trilion yang diluluskan pada November lalu.

Semasa beliau berkhidmat sebagai naib presiden dalam pentadbiran Obama, Biden menghadiri pameran kereta Detroit sebagai penyokong kuat penyelamatan 2008-09 General Motors Co (GM.N) dan Chrysler, yang kini menjadi sebahagian daripada Stellantis NV (STLA.MI).

Kini pembuat kereta Tiga Besar Detroit – GM, Ford Motor Co (FN) dan Chrysler – sedang mempamerkan EV baharu di pameran kereta itu, ketika Kongres dan Biden menjanjikan berpuluh bilion dolar dalam bentuk pinjaman, pengilangan dan kredit cukai pengguna serta geran untuk mempercepatkan peralihan daripada kenderaan pembakaran dalaman kepada EV yang lebih bersih.

“Perjalanan Jalan Raya Amerika yang hebat akan dielektrik sepenuhnya,” Biden mengisytiharkan.

Pada Ogos 2021, Biden menetapkan matlamat bahawa EV atau kenderaan hibrid plug-in mewakili 50% daripada semua jualan kenderaan baharu AS menjelang 2030. Detroit Three menyokong matlamat tidak mengikat sebanyak 50%, tetapi Tesla Inc (TSLA.O) menguasai pasaran kenderaan elektrik AS dan mengatasi pengeluar kereta Detroit yang digabungkan pada EV.

Jualan EV AS melonjak 83% tahun lepas, tetapi mewakili sedikit 3% daripada pasaran, dan trak berkuasa petrol diwakili dengan baik di pameran itu.

KILANG EV BARU

Penasihat Iklim Kebangsaan Rumah Putih Ali Zaidi memberitahu Reuters bahawa pembuat kereta dan firma bateri pada 2022 mengumumkan “$13 bilion untuk pembuatan EV” kerana mereka mempercepatkan “kelajuan pelaburan mereka ke dalam projek modal di sini di Amerika Syarikat.”

Pada bulan Julai, Jabatan Tenaga AS berkata ia merancang untuk meminjamkan Ultium Cells LLC, usaha sama GM dan LG Energy Solution (373220.KS)$2.5 bilion untuk membantu membiayai pembinaan kemudahan pembuatan sel bateri lithium-ion baharu.

Honda Motor Co Ltd (7267.T) baru-baru ini mengumumkan ia akan membina loji bateri lithium-ion baharu bernilai $4.4 bilion untuk EV AS dengan pembekal bateri Korea LG Energy Solution Ltd.

Toyota Motor Corp (7203.T) berkata ia akan meningkatkan pelaburan yang dirancangnya dalam kilang bateri AS baharu daripada $1.29 bilion kepada $3.8 bilion.

GM dan LG Energy Solution pada bulan Ogos memulakan pengeluaran di kilang pengeluaran bateri usaha sama bernilai $2.3 bilion mereka di Ohio. Syarikat-syarikat sedang mempertimbangkan tapak di New Carlisle, Indiana, untuk kilang pembuatan sel bateri AS keempat yang dijangka menelan kos sekitar $2.4 bilion.

“Saya percaya kita boleh memiliki masa depan pasaran kereta. Saya percaya kita boleh memiliki masa depan pembuatan,” kata Biden. “Pengilangan Amerika telah kembali. Detroit telah kembali. Amerika kembali, dan semua orang, kami membuktikan bahawa ia tidak pernah, pernah, satu pertaruhan yang baik untuk bertaruh menentang rakyat Amerika.”

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh David Shepardson dan Jeff Mason di Detroit dan Jarrett Renshaw di Philadelphia Penyuntingan oleh Heather Timmons, David Gregorio dan Matthew Lewis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to give thanks to the writer of this article for this awesome material

Biden melompat ke Corvette, mengisytiharkan Detroit ‘kembali’ di pameran auto fokus EV


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/