Biden mendapat suntikan penggalak kedua dan menggesa Kongres untuk membelanjakan lebih banyak untuk pandemik: ‘Kami tidak sabar’

“Ini bukan partisan, ia adalah ubat,” kata Biden dalam ucapan dari Rumah Putih sambil menggesa Kongres untuk bertindak “segera.”

Presiden berkata tanpa pembiayaan baharu, AS tidak akan dapat mengekalkan kapasiti ujian semasanya selepas bulan Jun dan menjelang musim gugur ia tidak akan mempunyai bekalan vaksin yang mencukupi untuk menyediakan suntikan penggalak kepada semua yang layak.

“Lebih teruk lagi, jika kami memerlukan vaksin yang berbeza untuk masa depan untuk memerangi varian baharu, kami tidak akan mempunyai wang yang cukup untuk membelinya. Kami tidak boleh membenarkan perkara itu berlaku,” kata Biden.

Biden berkata AS sudah melihat kesan daripada dana yang semakin berkurangan, termasuk pentadbiran terpaksa mengurangkan pembelian rawatan Covid-19 dan terapi pencegahan untuk individu yang lemah imun.

Biden berkata kerajaan terpaksa membatalkan pesanan antibodi monoklonal yang dirancang, yang digunakan untuk merawat jangkitan Covid-19, dan memotong bekalan yang dihantar ke negeri. Antibodi monoklonal ialah protein buatan makmal yang boleh meniru keupayaan sistem imun untuk melawan ancaman seperti coronavirus. Presiden berkata bekalan antibodi monoklonal pentadbiran akan mula kehabisan pada akhir Mei.

“Rakyat Amerika kembali menjalani kehidupan mereka semula. Kami tidak boleh menyerahkannya sekarang,” kata Biden.

“Kita kini berada dalam detik baharu dalam pandemik ini — (ia) tidak bermakna Covid-19 sudah berakhir. Ini bermakna Covid-19 tidak lagi mengawal kehidupan kita,” tambahnya.

Selepas menyampaikan ucapannya, Presiden menerima tangkapan penggalak kedua pada kamera. Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS berkata rakyat Amerika berusia 50 tahun ke atas yang menerima suntikan penggalak pertama mereka sekurang-kurangnya empat bulan lalu layak untuk suntikan penggalak kedua vaksin Pfizer/BioNTech atau Moderna. Presiden menerima pukulan penggalak pertamanya pada bulan September.

Rayuan langsung daripada Presiden untuk mendapatkan lebih banyak pembiayaan datang ketika Rumah Putih meningkatkan amarannya bahawa aspek tindak balas Covid-19 persekutuan — termasuk program yang menyediakan sumber untuk vaksinasi, membayar balik penyedia dan penanggung insurans untuk rawatan di luar rangkaian, menaja jamin Ujian Covid dan bekalan peralatan perlindungan diri — akan disekat kerana dana tidak mencukupi.

Presiden pada hari Rabu juga mengumumkan pelancaran COVID.gov, laman web baharu yang bertujuan membantu rakyat Amerika mencari dan mengakses vaksin, ujian, rawatan dan topeng.

Biden menyerlahkan inisiatif Ujian-untuk-Merawat baharu pentadbirannya, yang menyediakan rakyat Amerika ubat antivirus percuma untuk Covid-19 jika mereka positif Covid-19 di salah satu lokasi yang ditetapkan. Rakyat Amerika akan dapat mencari farmasi dan pusat kesihatan masyarakat yang mengambil bahagian dalam inisiatif itu melalui laman web kerajaan baharu. Rumah Putih berkata inisiatif itu setakat ini telah berkembang ke lebih daripada 2,000 lokasi di seluruh negara.

Terdapat perbincangan di dalam Rumah Putih mengenai kemungkinan Biden membincangkan keadaan wabak itu selama beberapa minggu, menurut sumber yang biasa.

Satu fokus perbincangan adalah tentang bagaimana Presiden boleh menyampaikan rupa fasa pandemik seterusnya bagi negara, dengan perbincangan itu dimaklumkan sebahagiannya oleh gabenor dan pegawai negeri semakin mula mengambil tindakan terhadap Covid-19, termasuk melonggarkan sekatan dan mandat, untuk cuba mula membuka halaman dan kembali kepada keadaan normal.

Ucapan itu dibuat ketika pentadbiran telah menghabiskan sebahagian besar bulan lalu memberi amaran kekurangan dana Covid boleh menjejaskan tindak balas kerajaan persekutuan terhadap wabak itu pada masa hadapan.

Menurut seorang pegawai pentadbiran, Rumah Putih telah memperoleh pembiayaan untuk memvaksin kanak-kanak di bawah umur 5 tahun dan menawarkan suntikan penggalak keempat kepada mereka yang lemah imun. Di luar itu, bagaimanapun, sebarang langkah lain memerlukan kelulusan tambahan daripada Kongres.

Penggubal undang-undang Republikan berkata mereka akan menentang pembiayaan tambahan untuk memerangi wabak itu tanpa pengimbangan yang terjamin, permintaan seorang pegawai kanan pentadbiran memberitahu pemberita adalah tidak jujur, memandangkan undian sebelumnya untuk mendapatkan pembiayaan kecemasan di bawah pentadbiran Trump yang tidak mempunyai pembiayaan mengimbangi yang diperuntukkan.

Tetapi Rumah Putih memberi amaran kepada penggubal undang-undang bahawa, tanpa lebih banyak dana bantuan, tidak akan ada wang yang mencukupi untuk mensubsidi beberapa langkah mitigasi Covid, termasuk program yang menyediakan sumber untuk vaksinasi, membayar balik penyedia dan penanggung insurans untuk rawatan di luar rangkaian, mengunderait ujian Covid dan membekalkan peralatan perlindungan diri.

Minggu lepas, Penyelaras respons Rumah Putih Jeff Zients memberi amaran bahawa tangkapan penggalak Covid-19 kedua tidak akan percuma dan tersedia kepada orang ramai tanpa pembiayaan tambahan.

“Kami mempunyai inventori vaksin semasa yang mencukupi, baik di negeri dan farmasi serta pusat akses lain di seluruh negara dan dalam inventori pusat kami untuk dos keempat jika mereka dipanggil untuk musim bunga ini untuk kami yang paling terdedah, termasuk warga emas,” White House Covid -19 Penyelaras respons Jeff Zients berkata sebagai jawapan kepada soalan daripada CNN semasa taklimat Rabu.

“Di mana kita tidak mempunyai dos yang mencukupi adalah pada akhir tahun jika sains menetapkan bahawa semua rakyat Amerika harus mendapat penggalak, atau jika terdapat keperluan untuk formulasi baharu vaksin, vaksin khusus varian, sebagai contoh, maka kita akan tidak mempunyai bekalan yang mencukupi,” tambah Zients, menyebut keadaan itu “tidak boleh diterima sama sekali.”

Pada hari Selasa, pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS memperluaskan kebenaran penggunaan kecemasan vaksin Pfizer dan Moderna Covid-19 untuk membolehkan orang dewasa berumur 50 tahun ke atas mendapat penggalak kedua seawal empat bulan selepas dos penggalak pertama mereka bagi mana-mana Covid-19 vaksin. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS menambah bahawa orang dewasa yang mendapat vaksin Johnson & Johnson sebagai suntikan penggalak utama dan pertama mereka sekurang-kurangnya empat bulan sebelumnya kini boleh mendapat penggalak tambahan vaksin Pfizer/BioNTech atau Moderna.

Langkah ini memperluaskan ketersediaan penggalak tambahan kepada orang dewasa yang lebih tua yang sihat. FDA sebelum ini membenarkan suntikan penggalak kedua untuk sesiapa yang berumur 12 tahun ke atas yang mengalami kekurangan imun yang teruk, bermula empat bulan selepas penggalak pertama mereka.

CDC mengeluarkan apa yang dikenali sebagai pengesyoran permisif — satu kenyataan bahawa tangkapan boleh digunakan dalam kumpulan umur ini untuk mereka yang menginginkannya. Agensi itu tidak dijangka secara rasmi mengesyorkan tangkapan itu, bagaimanapun.

Kemas kini daripada Presiden datang ketika Rumah Putih berhujah bahawa negara telah memasuki babak baru dalam tindak balas wabaknya dan bahawa rakyat Amerika kembali ke rutin biasa mereka.

Awal bulan ini, Rumah Putih melancarkan rancangan untuk memindahkan negara ke tahap baharu pandemik di mana Covid-19 “tidak mengganggu kehidupan seharian kita,” sambil juga menyediakan negara untuk sebarang varian baharu yang mungkin muncul.

Tetapi pembiayaan daripada Kongres adalah kunci untuk melangkah ke peringkat baharu itu, tegas pegawai Rumah Putih.

“Kami kehabisan wang,” kata Zients kepada CNN pada hari Selasa. Zients berkata akan ada “akibat serta-merta” jika tiada dana tambahan disediakan.

Pelan Kesediaan Covid-19 Kebangsaan Presiden, yang memerlukan pembiayaan baharu, tertumpu pada perbelanjaan rawatan untuk Covid-19, persediaan untuk varian baharu, memastikan sekolah dan perniagaan terbuka serta meneruskan usaha untuk memvaksin negara dan dunia.

Sebahagian besar rancangan baharu itu ialah inisiatif Ujian untuk Merawat baharu yang akan dibincangkan oleh Presiden pada hari Rabu. Kerajaan persekutuan telah mengarahkan 20 juta kursus rawatan pil antivirus Pfizer, Paxlovid, yang telah terbukti dapat mengurangkan kemasukan ke hospital dan penyakit yang teruk dengan ketara. Ia telah dibenarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS tahun lepas.

Cerita ini telah dikemas kini dengan perkembangan tambahan.

MJ Lee dari CNN, Betsy Klein, Donald Judd dan Maegan Vazquez menyumbang kepada laporan ini.

We want to thank the writer of this article for this amazing content

Biden mendapat suntikan penggalak kedua dan menggesa Kongres untuk membelanjakan lebih banyak untuk pandemik: ‘Kami tidak sabar’


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/