Biden mengejek Ketua Pegawai Eksekutif Chevron yang ‘sensitif’ Michael Wirth dalam perbalahan mengenai tuntutan harga gas

Presiden Biden meningkatkan perang mulut dengan Ketua Pegawai Eksekutif Chevron Michael Wirth pada Selasa selepas syarikat minyak kedua terbesar di negara itu menolak “retorik politik” presiden mengenai harga gas yang tinggi.

“Dia agak sensitif. Saya tidak tahu mereka akan menyakiti perasaan mereka secepat itu,” kata Biden di Rumah Putih apabila seorang wartawan bertanya tentang sanggahan Wirth.

“Kami memerlukan lebih banyak kapasiti penapisan. Idea ini bahawa mereka tidak mempunyai minyak untuk menggerudi dan mengemukakannya adalah tidak benar,” kata Biden. “Kita sepatutnya dapat mengusahakan sesuatu yang membolehkan mereka meningkatkan kapasiti penapisan dan masih tidak berputus asa untuk beralih kepada tenaga boleh diperbaharui.”

Wirth menulis kepada Biden bahawa menangani harga gas yang tinggi “memerlukan tindakan yang bijak dan kesediaan untuk bekerjasama, bukan retorik politik.”

Biden minggu lalu menyalahkan syarikat minyak kerana menyumbang kepada harga tinggi – dengan alasan mereka tidak menapis minyak yang mencukupi selepas sebelum ini mendakwa mereka tidak melakukan penggerudian secukupnya pada pajakan persekutuan sedia ada dan menyelar syarikat seperti ExxonMobil dan Chevron kerana mengaut keuntungan besar apabila harga global meningkat.

Wirth menolak gambaran Biden mengenai syarikat-syarikat itu sebagai bertanggungjawab terhadap kenaikan harga gas, yang minggu lalu mencecah purata sepanjang masa lebih daripada $5 segelen.

Presiden Biden meningkatkan ketegangan dengan Ketua Pegawai Eksekutif Chevron Michael Wirth selepas syarikat minyak itu menolak “retorik politik” presiden.
Foto AP/Susan Walsh

“Pada 2021, Chevron menghasilkan volum minyak dan gas tertinggi dalam sejarah 143 tahun kami. Pada suku pertama 2022, pengeluaran AS kami ialah 1.2 juta tong sehari, naik 109,000 tong sehari daripada suku yang sama tahun sebelumnya,” tulis Wirth.

“Di Lembangan Permian [centered in West Texas] sahaja, kami menjangkakan pengeluaran akan menghampiri 750,000 tong sehari menjelang akhir tahun, peningkatan lebih daripada 15[%] mulai 2021,” tambah Wirth.

“Dan input penapisan AS Chevron meningkat kepada 915,000 tong sehari secara purata pada suku pertama tahun ini daripada 881,000 pada suku yang sama tahun lepas.”

Harga gas meningkat secara beransur-ansur sepanjang 2021 — daripada kira-kira $2.30 hingga $3.27 setiap gelen —sebelum melonjak apabila Rusia menyerang Ukraine pada 24 Februari.

Presiden Biden berhujah bahawa syarikat gas tidak menapis minyak yang mencukupi.
Presiden Biden berhujah bahawa syarikat gas tidak menapis minyak yang mencukupi.
REUTERS/Lucy Nicholson/Foto Fail

Republikan berkata Biden menyumbang kepada krisis oleh berusaha untuk mengenakan moratorium tahun lepas mengenai penggerudian minyak baharu di tanah awam dan dengan melonjakkan projek saluran paip minyak baharu, termasuk Saluran paip Keystone XL dari Kanada.

Harga gas yang tinggi menyumbang kepada inflasi terburuk sejak 1981.

Chevron melaporkan keuntungan sebanyak $6.5 bilion pada suku pertama 2022 — gandakan keuntungannya sebanyak $1.7 bilion daripada suku pertama 2021.

Tetapi Wirth menulis kepada Biden bahawa “Chevron berkongsi kebimbangan anda mengenai harga yang lebih tinggi yang dialami rakyat Amerika.”

“Saya memberi jaminan kepada anda bahawa Chevron sedang melakukan bahagiannya untuk membantu menangani cabaran ini dengan meningkatkan perbelanjaan modal kepada $18 bilion pada 2022, lebih 50% lebih tinggi daripada tahun lepas,” tambahnya.

“Walaupun keadaan geopolitik hari ini menyumbang kepada krisis tenaga ini, menurunkan harga dan meningkatkan bekalan memerlukan perubahan dalam pendekatan. Anda telah menyeru industri kami untuk meningkatkan pengeluaran tenaga. Kami bersetuju. Mari kita bekerjasama,” tambah Wirth.

“Sektor tenaga AS memerlukan kerjasama dan sokongan daripada Pentadbiran anda untuk negara kita kembali ke laluan ke arah keselamatan tenaga yang lebih besar, kemakmuran ekonomi dan perlindungan alam sekitar.”

Michael Wirth menolak gambaran Biden mengenai syarikat-syarikat itu sebagai bertanggungjawab terhadap kenaikan harga gas, yang minggu lepas mencecah purata sepanjang masa lebih daripada $5 segelen.
Michael Wirth menolak gambaran Biden mengenai syarikat-syarikat itu sebagai bertanggungjawab terhadap kenaikan harga gas, yang minggu lepas mencecah purata sepanjang masa lebih daripada $5 segelen.
REUTERS/Brendan McDermid/Foto Fail

Pegawai pentadbiran Biden akan bertemu minggu ini dengan CEO syarikat minyak tetapi Biden pada hari Isnin memberitahu pemberita bahawa dia tidak akan mengambil bahagian.

Presiden juga berkata pada hari Isnin bahawa dia merancang untuk memutuskan minggu ini sama ada untuk meminta Kongres mengetepikan buat sementara waktu cukai gas persekutuan sebanyak 18.3 sen setiap gelen. Beliau sebelum ini mengarahkan pelepasan sejuta tong sehari daripada Rizab Petroleum Strategik dan dibenarkan a kadar etanol yang lebih tinggi dalam gas sepanjang musim panas, tetapi tiada langkah menurunkan harga.

We wish to thank the author of this write-up for this outstanding web content

Biden mengejek Ketua Pegawai Eksekutif Chevron yang ‘sensitif’ Michael Wirth dalam perbalahan mengenai tuntutan harga gas


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/