Biden mengumumkan pelepasan rizab minyak bersejarah dan menekan syarikat minyak untuk melakukan bahagian mereka untuk mengurangkan harga gas

Langkah-langkah itu adalah percubaan untuk mengurangkan harga gas di samping membebankan syarikat minyak untuk meningkatkan bekalan. Langkah dramatik itu, yang diumumkan oleh Biden dari Rumah Putih, menghadapi masalah politik yang menjulang beberapa bulan menjelang pilihan raya pertengahan penggal.

“Harga kami meningkat kerana tindakan (Presiden Rusia Vladimir) Putin. Tidak ada bekalan yang mencukupi. Dan kesimpulannya ialah jika kami mahukan harga gas yang lebih rendah, kami perlu mempunyai lebih banyak bekalan minyak sekarang,” kata Biden.

Presiden menambah: “Bajet keluarga anda untuk mengisi tangki — tiada satu pun daripadanya harus bergantung pada sama ada seorang diktator mengisytiharkan perang.”

Pelepasan itu akan berjumlah 180 juta tong minyak. Presiden berkata ia akan bertindak sebagai “jambatan zaman perang” apabila pengeluaran minyak AS dan global kembali pulih selepas wabak koronavirus. Keputusan itu dibuat dalam penyelarasan dengan sekutu AS di luar negara, termasuk di Eropah, walaupun para pegawai enggan menyatakan sama ada negara lain juga mengeluarkan tong daripada rizab mereka.

“Bersama-sama, usaha gabungan kami akan membekalkan lebih sejuta tong sehari. Negara-negara (sedang) bersatu untuk menafikan keupayaan Putin untuk mempersenjatai sumber tenaganya terhadap keluarga dan keluarga Amerika dan negara demokrasi di seluruh dunia,” kata Biden.

AS akan menyimpan semula tong dalam rizab apabila harga minyak lebih rendah, kata Presiden, yang boleh membantu memberi insentif kepada pengeluaran pada masa hadapan.

Namun, pegawai enggan menyatakan berapa cepat, atau berapa banyak, harga gas mungkin turun akibat pelepasan itu. Dan mereka berkata mereka untuk menangani tidak tertumpu pada “pergerakan harga jangka pendek segera” dalam pasaran minyak. Sebaliknya, mereka berkata matlamat mereka adalah menangani kekurangan bekalan akibat minyak Rusia yang keluar dari pasaran, sambil menambah bahawa ia akan diterjemahkan ke dalam menyediakan bantuan untuk pengguna Amerika.

Presiden memberi amaran kepada syarikat minyak supaya tidak mengeksploitasi keadaan untuk meningkatkan keuntungan.

“Tiada syarikat Amerika yang harus mengambil kesempatan daripada pandemik atau tindakan Vladimir Putin untuk memperkayakan diri mereka dengan mengorbankan keluarga Amerika. Melabur keuntungan tersebut dalam pengeluaran dan inovasi, itulah yang harus mereka lakukan. Melabur dalam pelanggan anda,” kata Biden.

Presiden berkata bahagian kedua rancangannya untuk menangani kenaikan harga adalah untuk mewujudkan kebebasan tenaga Amerika dalam jangka panjang.

“Akhirnya, kita dan seluruh dunia perlu mengurangkan pergantungan kita kepada bahan api fosil sama sekali. Kita perlu memilih keselamatan jangka panjang berbanding tenaga dan kelemahan iklim,” kata Biden.

Biden awal bulan mengumumkan pelepasan minyak yang diselaraskan daripada rizab bersempena dengan negara lain. Dia juga mengeluarkan sekitar 50 juta tong pada bulan Novemberyang katanya pada masa itu adalah pelepasan terbesar daripada rizab dalam sejarah AS.

Kedua-dua langkah tidak mempunyai kesan ketara ke atas harga gas, yang terus meningkat kerana had global ke atas eksport tenaga Rusia telah menyebabkan harga meningkat.

Amerika Syarikat menggunakan sekitar 20 juta tong minyak setiap hari, dengan penggunaan global berlegar sekitar 100 juta tong. Keluaran yang dirancang Biden akan meletakkan lebih banyak minyak di pasaran global, yang berpotensi menurunkan kos.

Presiden juga menyeru Kongres untuk “membuat syarikat membayar yuran ke atas telaga daripada pajakan mereka yang mereka tidak gunakan selama bertahun-tahun dan di atas tanah awam yang mereka simpan tanpa menghasilkan,” kata seorang pegawai. Selama berbulan-bulan, pentadbiran Biden secara terbuka menolak idea bahawa peraturan menghalang pengeluar minyak daripada lebih banyak pengeluaran domestik, menunjuk kepada berjuta-juta ekar tanah bernilai dengan permit yang diluluskan untuk pengeluaran minyak dan gas.

“Syarikat yang mengeluarkan hasil daripada ekar yang dipajak dan telaga sedia ada tidak akan dikenakan bayaran yang lebih tinggi, ” lembaran fakta yang dikeluarkan oleh Rumah Putih berbunyi, “tetapi syarikat yang terus mengambil alih ekar yang tidak menghasilkan perlu memilih sama ada untuk mula mengeluarkan atau membayar yuran untuk setiap telaga terbiar dan ekar yang tidak digunakan.”

Biden juga akan mengeluarkan arahan untuk menggunakan Akta Pengeluaran Pertahanan untuk merangsang pengeluaran domestik mineral kritikal yang diperlukan untuk mengeluarkan bateri untuk kenderaan elektrik dan penyimpanan tenaga jangka panjang.

Pergerakan dari Rumah Putih menambah mineral kritikal seperti litium, nikel, grafit, kobalt dan mangan ke dalam senarai item yang dilindungi oleh Akta Pengeluaran Pertahanan 1950, undang-undang era Perang Korea yang membenarkan Presiden menggunakan kuasa kecemasan untuk membuat pesanan besar jenis produk tertentu atau mengembangkan kapasiti dan bekalan produktif. Ia akan membolehkan pentadbiran menyokong pengeluaran dan pemprosesan mineral kritikal yang diperlukan untuk peralihan tenaga bersih.

Jabatan Pertahanan akan melaksanakan kuasa ini, menurut Rumah Putih, dan akan melakukannya dengan berunding dengan komuniti puak dan menggunakan piawaian alam sekitar, buruh dan komuniti yang kukuh.

Biden menangani masalah politik utama

Menoreh rizab — simpanan 600 juta tong minyak mentah yang disimpan dalam gua garam bawah tanah di Louisiana dan Texas — secara amnya hanya mempunyai kesan terhad mengenai harga gas kerana berapa banyak minyak boleh dikeluarkan pada satu-satu masa, tetapi akan bertindak sebagai tanda politik bahawa Biden terus menghadapi masalah itu.
Berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, harga petrol biasa AS melonjak, mencecah a rekod tertinggi $4.33 satu gelen lebih awal pada bulan Mac.

Namun kenaikan kos semasa bermula beberapa bulan lalu, apabila permintaan untuk minyak meningkat sementara wabak coronavirus semakin berkurangan. Rumah Putih telah menyuarakan kekecewaan kerana syarikat minyak tidak mengembalikan pengeluaran mereka ke tahap sebelum wabak, sebaliknya memfokuskan pada membayar dividen untuk pelabur.

Terdapat perdebatan dalaman di kalangan pegawai pentadbiran tentang betapa kerasnya untuk mengejar syarikat minyak dan gas kerana tidak meningkatkan pengeluaran. Biden telah menegur mereka dalam kenyataan sebelum ini, tetapi beberapa pegawai percaya kempen habis-habisan terhadap firma itu boleh menjadi bumerang.

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah memberikan Biden satu lagi kerajang. Dalam kenyataan awal bulan ini, Biden berusaha untuk meletakkan tanggungjawab untuk kenaikan harga kepada Presiden Rusia: “Jangan silap: Kenaikan harga gas semasa sebahagian besarnya adalah kesalahan Vladimir Putin.” Dia telah mengulangi frasa “kenaikan harga Putin” sejak itu.

Gabenor di seluruh AS telah cuba membendung harga gas di peringkat negeri.
Minggu lalu, Gavin Newsom Demokrat California melancarkan $9 bilion cadangan untuk menghulurkan kad debit $400 kepada pemandu di negeri ini untuk membantu mengurangkan kesan harga gas tertinggi di negara ini. Di Georgia, Gabenor Republikan Brian Kemp — yang menghadapi salah satu perlumbaan pemilihan semula paling sukar di negara itu — menandatangani bil yang akan memberikan bayaran balik cukai $250 hingga $500 kepada rakyat Georgia — satu langkah yang disifatkan oleh beberapa pesaingnya sebagai politiking tahun pilihan raya.
Dan ketika Gabenor Demokrat Janet Mills menghadapi kempen pemilihan semula yang kompetitif di Maine, beliau telah mencadangkan beberapa pelepasan yang paling murah hati kepada pembayar cukai yang layak di negerinya — dalam bentuk $850 cek — untuk mengurangkan pukulan inflasi dan harga gas.

Cerita ini telah dikemas kini dengan maklumat latar belakang.

PEMBETULAN: Versi sebelumnya cerita ini salah menyatakan keluaran dari Rizab Petroleum Strategik tahun lepas. Ia adalah 50 juta tong.

We would like to say thanks to the writer of this article for this incredible material

Biden mengumumkan pelepasan rizab minyak bersejarah dan menekan syarikat minyak untuk melakukan bahagian mereka untuk mengurangkan harga gas


Visit our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/