Biden, penggubal undang-undang tergesa-gesa untuk menangani kekurangan formula

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Presiden Biden dan penggubal undang-undang dari kedua-dua pihak berebut untuk menangani kekurangan susu formula bayi yang semakin meningkat di banyak kedai yang telah menyukarkan sesetengah ibu bapa untuk memberi makan kepada anak-anak mereka.

Pada hari Khamis, Biden menerima kemas kini daripada peruncit dan pengilang, termasuk Wal-Mart, Target, Reckitt dan Gerber. Kemudian pegawai pentadbiran mengumumkan bahawa mereka akan mengurangkan birokrasi birokrasi dengan harapan untuk mendapatkannya lebih banyak formula ke kedai dengan lebih cepat, panggil Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan dan peguam negara untuk membanteras penerokaan harga formula, dan meningkatkan import formula untuk meningkatkan bekalan domestik.

“Kami menyedari bahawa ini sememangnya satu cabaran untuk orang di seluruh negara, sesuatu yang sangat difokuskan oleh presiden, dan kami akan melakukan segala yang kami mampu untuk mengurangkan kerenah birokrasi dan mengambil langkah untuk meningkatkan bekalan,” setiausaha akhbar White House Jen Psaki berkata Khamis.

Beberapa Ahli Dewan Rakyat berhujah bahawa penggubal undang-undang harus mengubah hala dana yang diperuntukkan untuk membantu Ukraine di tengah-tengah pencerobohan Rusia dan meletakkan sebahagian daripada wang itu untuk mencari penyelesaian kepada kekurangan yang disebabkan oleh penarikan semula susu formula secara besar-besaran selepas laporan bahawa empat bayi di tiga negeri jatuh sakit akibat jangkitan kuman. Mereka juga menuduh pentadbiran Biden mengutamakan pemberian susu formula kepada ibu migran yang tiba di sempadan selatan selepas imej rak yang diisi dan palet susu formula bayi diambil oleh ejen sempadan di pusat pemprosesan.

Sementara itu, Demokrat Dewan telah menjadualkan beberapa pendengaran pada bulan ini untuk menekan pegawai Pentadbiran Makanan dan Dadah mengenai apa yang berlaku, dan mereka merancang untuk mengumumkan undang-undang yang mereka katakan tidak lama lagi boleh membantu menyusun semula formula di rak kedai.

“Mengapa ini kekurangan? Apa yang berlaku? Apa yang FDA lakukan atau tidak lakukan? Dan apakah urusan rantaian bekalan?” Ketua Majoriti Dewan Rakyat Steny H. Hoyer (D-Md.) berkata pada hari Rabu tentang perkara yang diharapkan oleh Demokrat untuk belajar pada pendengaran itu.

Kekurangan itu hanyalah contoh terbaru cabaran yang harus dihadapi oleh Demokrat khususnya menjelang pilihan raya separuh penggal kerana kenaikan harga dan isu rantaian bekalan berterusan di bawah pengawasan mereka. Republikan berharap dapat memanfaatkan pembingkaian Demokrat sebagai parti yang tidak boleh mentadbir untuk memenangi pengundi, terutamanya golongan sederhana yang telah dihimpit kewangan.

Pada isu adalah masalah rantaian bekalan yang berlarutan daripada wabak dan a ingat pada bulan Februari oleh Abbott Nutrition, memaksa banyak kedai mencatu jumlah formula yang boleh dibeli oleh seseorang pada satu masa. Menurut a laporan oleh kumpulan cerapan runcit Datasembly, jumlah susu formula bayi kehabisan stok di seluruh negara berada pada 43 peratus pada akhir minggu lalu, lebih 10 peratus peningkatan daripada titik yang sama bulan lepas.

Ia menandakan satu kepentingan yang ketara berbanding dengan data kehabisan stok dari awal tahun ini apabila jumlah itu turun naik antara 2 hingga 8 peratus.

Kira-kira separuh daripada susu formula bayi dibeli oleh kira-kira 1.2 juta orang menggunakan program bantuan persekutuan yang dikenali sebagai Program Pemakanan Tambahan Khas untuk Wanita, Bayi dan Kanak-kanak (WIC), kata pentadbiran Biden dalam taklimat Khamis. Jabatan Pertanian kini menggalakkan negeri-negeri untuk membenarkan penerima menggunakan faedah mereka pada rangkaian produk formula yang lebih luas, serta menggesa negeri-negeri untuk melonggarkan keperluan kedai-kedai yang menyertai program WIC.

Sebagai tindak balas kepada laporan peninjauan harga pada formula, Jabatan Kehakiman juga kini bekerjasama dengan peguam negara untuk mendorong mereka memantau penilaian harga di pasaran formula dan Biden pada hari Khamis juga meminta Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan untuk menyiasat laporan harga- mencungkil.

Pentadbiran juga sedang berusaha untuk meningkatkan import formula — Amerika Syarikat menghasilkan 98 peratus daripada bekalan formulanya, menurut lembaran fakta pentadbiran — mungkin dari negara seperti Chile, Ireland, Mexico dan Belanda.

Bercakap kepada pemberita petang Khamis, Psaki berkata Biden telah diberi taklimat mengenai kekurangan formula sebelum minggu ini, dan dia juga menekankan bahawa pentadbiran memahami magnitud krisis itu.

“Mesej kami kepada ibu bapa,” tambahnya, “ialah kami mendengar anda. Kami mahu melakukan segala yang kami mampu, dan kami akan memotong setiap elemen kerenah untuk membantu.”

Psaki dan pegawai kanan pentadbiran lain, bagaimanapun, tidak dapat memberikan tarikh tertentu apabila ibu bapa sepatutnya mengharapkan formula akan kembali di rak.

Republikan telah melukis pentadbiran sebagai tidak berperasaan, menunggu sehingga kekurangan menjadi tidak dapat dipertahankan untuk akhirnya menanganinya. Republikan merampas taklimat Air Force One oleh setiausaha akhbar Rumah Putih yang masuk Karine Jean-Pierre, di mana dia mengaku tidak tahu siapa dalam pentadbiran yang bertanggungjawab mencari penyelesaian antara ketawa janggal.

“Kami mendengar ketawa semalam. Itulah ketawa di wajah ibu dan bapa di seluruh negara ini. Terdapat sebab mengapa Parti Republikan adalah parti ibu bapa. Ia bukan hanya kerana pendidikan, ia kerana kami memperjuangkan keluarga di seluruh negara,” kata Pengerusi Persidangan GOP Elise Stefanik (RN.Y.).

Senat dan Dewan Republikan mencetuskan isu itu apabila mereka kembali ke Washington minggu ini, dengan senator dari Tom Cotton (R-Ark.) yang lebih konservatif hingga sederhana Mitt Romney (R-Utah) kedua-duanya menghantar surat kepada Pesuruhjaya FDA Robert M. Califf menuntut jawapan .

Penyokong tegar Trump turun ke tingkat Dewan pada Selasa untuk menuntut ahli parlimen lain mengutamakan membantu keluarga Amerika berbanding Ukraine. Hujah “America First” mereka berkembang selepas Rep. Kat Cammack (R-Fla.) mendakwa dalam video Facebook Live bahawa pentadbiran “menghantar palet susu formula bayi ke sempadan” selepas mendapatkan gambar daripada ejen sempadan yang bekerja di kemudahan pemprosesan Ursula dalam McAllen, Tex.

“Keselamatan makanan ialah keselamatan negara, dan sekarang ini kita menghadapi krisis keselamatan makanan untuk rakyat Amerika yang paling terdedah, yang paling kita hargai, dan itulah bayi kita,” kata Rep. Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) Khamis. .

Demokrat cepat bertindak balas terhadap serangan yang semakin meningkat, menunjuk kepada Rep. Rosa L. DeLauro (D-Conn.) pertama kali membangkitkan isu itu pada bulan Mac dan mendapatkan aduan pemberi maklumat dalam Abbott yang mendakwa penarikan balik formula boleh dihalang jika bukan kerana syarikat itu memalsukan rekod meterai ujian dan mengeluarkan formula yang belum diuji serta prosedur tempat kerjanya yang bersih. Formula itu mengakibatkan empat dimasukkan ke hospital dan dua kematian bayi antara September dan Februari.

“Sebab kami berada di sini adalah kerana FDA mengambil langkah untuk memastikan bayi mengambil susu formula yang selamat,” kata Psaki sambil memberikan nota pertahanan. “Ada bayi yang meninggal dunia kerana mengambil formula ini, jadi mereka melakukan kerja mereka.”

DeLauro merancang untuk menyoal pentadbir FDA minggu depan apabila dia memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Peruntukan Dewan, yang dipengerusikannya. Sebuah jawatankuasa kecil Tenaga dan Perdagangan juga akan menyiasat perkara itu bermula dengan pendengaran dua minggu dari sekarang.

“Kami memastikan ia tidak akan berlaku lagi, dan itu penting. Tetapi sekarang, bayi itu menangis, bayi itu lapar — kita perlu menanganinya sekarang,” kata Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.) semasa sidang akhbar mingguannya Khamis. Dia juga menjangkakan undang-undang akan diperkenalkan oleh DeLauro dalam beberapa hari akan datang.

Republikan menuntut dia mengambil undang-undang yang diperkenalkan pada hari Rabu oleh pelajar baru Reps. Stephanie I. Bice (R-Okla.) dan Randy Feenstra (R-Iowa), yang akan memaksa FDA untuk memaklumkan Kongres tentang piawaiannya untuk mengawal formula bayi domestik dan memohon ia untuk mengimport. Amerika Syarikat pada masa ini tidak mengimport susu formula bayi.

“Selalunya Republikan dipanggil pro-kelahiran atau diberitahu bahawa kami mengambil berat tentang kanak-kanak sebelum mereka berdua,” kata Bice. “Ini tidak benar. Malah, adalah penting untuk kami terus menyokong dan menyokong dasar yang membantu rakyat Amerika sejak lahir sepanjang hayat mereka.”

Mike DeBonis menyumbang kepada laporan ini.We would like to say thanks to the writer of this short article for this amazing content

Biden, penggubal undang-undang tergesa-gesa untuk menangani kekurangan formula


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/