Big Tech terjejas akibat pendapatan dan ramalan suram untuk S4— Meta mempunyai minggu paling teruk, Amazon jatuh 13%

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg

Marlene Awaad | Bloomberg | Imej Getty

Selain itu epalia merupakan minggu pendapatan yang kejam untuk Big Tech.

Abjad, Amazon, Meta dan Microsoft digabungkan kerugian lebih $350 bilion dalam had pasaran selepas menawarkan ulasan mengenai suku ketiga dan baki tahun ini. Di antara pertumbuhan hasil yang perlahan — atau penurunan dalam kes Meta — dan usaha untuk mengawal kos, gergasi teknologi telah mendapati diri mereka berada dalam kedudukan yang tidak dikenali selepas pertumbuhan yang tidak terkawal dalam dekad yang lalu.

Keputusan suku ketiga minggu ini datang dengan latar belakang inflasi yang melambung tinggi, kenaikan kadar faedah dan kemelesetan yang menjulang. Apple menentang trend itu selepas itu memukul jangkaan untuk hasil dan keuntungan. Saham pada hari Jumaat mempunyai hari terbaik dalam tempoh lebih dua tahun.

Di hujung spektrum yang bertentangan ialah Meta, yang telah melihat harga sahamnya runtuh pada tahun 2022. Ibu bapa Facebook muncul kekurangan pendapatanmencatatkan purata hasil terendah bagi setiap pengguna dalam tempoh dua tahun dan berkata jualan pada suku keempat mungkin akan menurun untuk tempoh ketiga berturut-turut.

“Terdapat banyak perkara yang berlaku sekarang dalam perniagaan dan di dunia, jadi sukar untuk mempunyai kata mudah ‘Kami akan melakukan satu perkara ini, dan itu akan menyelesaikan semua isu,'” Meta Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg berkata pada panggilan pendapatan syarikat pada hari Rabu.

Saham Meta mengalami minggu terburuk sejak IPO syarikat pada 2012, menjunam 24% dalam tempoh lima hari yang lalu. Microsoft jatuh 2.6% untuk minggu ini, disebabkan penurunan 7.7% pada hari Rabu selepas syarikat itu memberikan panduan yang lemah untuk tempoh akhir tahun dan anggaran terlepas untuk pendapatan awan.

Keadaan juga suram di Amazon, yang turun 13%. Ramalan suku keempat yang suram bersama-sama dengan kelembapan dramatik dalam unit pengkomputeran awannya sebahagian besarnya dipersalahkan atas penjualan tersebut.

manakala Perkhidmatan Web Amazon menyaksikan pengembangan perlahan kepada 27.5% daripada 33% pada tempoh sebelumnya, kumpulan awan Google, yang jauh lebih kecil, mempercepatkan sehingga hampir 38% pertumbuhan daripada sekitar 36%. Google bercadang untuk terus berbelanja dalam awan walaupun ia berhasrat untuk mengekang pertumbuhan keseluruhan jumlah pekerja dalam beberapa suku akan datang.

“Kami teruja dengan peluang itu, memandangkan perniagaan dan kerajaan masih berada di peringkat awal penggunaan awan awam, dan kami terus melabur dengan sewajarnya,” kata Ruth Porat, CFO Alphabet, pada panggilan persidangan dengan penganalisis pada hari Selasa. “Kami kekal fokus pada laluan jangka panjang ke arah keuntungan.”

Walau bagaimanapun, keputusan daripada Alphabet induk Google yang lain kurang mengagumkan. Perniagaan pengiklanan teras syarikat itu hanya berkembang sedikit, dan hasil iklan YouTube menurun daripada tahun sebelumnya. Perkara sebaliknya berlaku untuk Amazon, yang sedang mengejar Google dan Facebook dalam pengiklanan digital. Dalam perniagaan iklan Amazon, pertumbuhan hasil dipercepatkan kepada 30% daripada 21%, mengatasi anggaran penganalisis.

“Pengiklan sedang mencari pengiklanan yang berkesan, dan pengiklanan kami berada pada titik di mana pengguna bersedia untuk berbelanja,” kata Brian Olsavsky, ketua kewangan syarikat. “Kami mempunyai banyak kelebihan yang kami rasa akan membantu kedua-dua pengguna dan juga rakan kongsi kami seperti penjual dan pengiklan.”

Penganalisis Aaron Kessler di Raymond James menurunkan sasaran harganya pada saham Amazon kepada $130 daripada $164 selepas keputusan. Tetapi dia mengekalkan penilaian belian yang setara dengan saham itu dan berkata “pertumbuhan pengiklanan yang teguh” syarikat itu berpotensi untuk membantu Amazon menambah marginnya.

Apabila pelabur terus beralih daripada teknologi, mereka mencari peluang menjana wang di bahagian lain pasaran yang sebelum ini ketinggalan di belakang perisian dan nama internet. Purata Perindustrian Dow Jones meningkat 3% minggu ini, kenaikan mingguan keempat berturut-turut untuk indeks. Sebelum 2021, Dow telah merosot prestasi Nasdaq selama lima tahun berturut-turut.

TONTON: Wall Street dijangka dibuka dalam keadaan merah apabila pelabur mencerna pendapatan teknologi yang mengecewakan

We want to thank the writer of this write-up for this awesome content

Big Tech terjejas akibat pendapatan dan ramalan suram untuk S4— Meta mempunyai minggu paling teruk, Amazon jatuh 13%


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/