Bilangan individu bernilai bersih ultra tinggi global mencapai rekod tertinggi

Kedudukan individu “bernilai bersih ultra tinggi” (UHNW) global meningkat sebanyak 46,000 tahun lalu kepada rekod 218,200 apabila orang terkaya di dunia mendapat manfaat daripada “hampir ledakan kekayaan” semasa pemulihan daripada wabak itu.

Bilangan orang UHNW – mereka yang mempunyai aset lebih daripada $50m (£43.7m) – melonjak pada 2021 apabila golongan kaya raya mendapat manfaat daripada harga rumah yang melambung tinggi dan pasaran saham yang berkembang pesat, menurut laporan oleh bank pelaburan Credit Suisse. Bilangan orang dalam kurungan UHNW telah meningkat lebih daripada 50% dalam tempoh dua tahun yang lalu.

Peningkatan besar dalam kekayaan 0.00004% penduduk dewasa terkaya di dunia datang ketika berbilion-bilion orang berpendapatan rendah dan sederhana – kebanyakan mereka melihat simpanan mereka terhapus semasa wabak – berjuang untuk menghadapi kenaikan harga makanan dan tenaga.

“Peningkatan kukuh dalam aset kewangan mengakibatkan peningkatan dalam ketidaksamaan pada 2021,” the laporan oleh Credit Suisse, yang membantu menguruskan kekayaan ramai orang terkaya di dunia, berkata. “Peningkatan dalam ketidaksamaan mungkin disebabkan oleh lonjakan nilai aset kewangan semasa pandemik Covid-19.”

Kekayaan setiap orang dewasa meningkat lebih daripada $100,000 di New Zealand tahun lepas (Perubahan dalam kekayaan setiap orang dewasa (USD), 2021, keuntungan dan kerugian terbesar)

Laporan Kekayaan Global Credit Suisse mendapati bahawa “pemulihan aktiviti makroekonomi dalam persekitaran faedah rendah menghasilkan keadaan yang sangat baik untuk pertumbuhan kekayaan isi rumah pada tahun 2021”.

“Kami menganggarkan bahawa kekayaan global berjumlah $463.6tn pada akhir 2021, peningkatan sebanyak $41.4tn (9.8%),” kata laporan itu. “Kekayaan bagi setiap orang dewasa meningkat sebanyak $6,800 (8.4%) sepanjang tahun itu untuk mencapai $87,489, hampir tiga kali ganda paras yang dicatatkan pada permulaan abad ini.”

Anthony Shorrocks, seorang profesor ekonomi dan pengarang laporan itu, berkata terdapat “hampir letupan kekayaan tahun lepas … Mungkin lebih tinggi daripada tahun lain yang pernah kami rakamkan”.

Pertambahan kekayaan tidak diagihkan secara adil. 1% penduduk global terkaya meningkatkan bahagian mereka daripada semua kekayaan dunia untuk tahun kedua berjalan kepada 46%, meningkat daripada 44% pada 2020.

Bilangan jutawan dolar AS meningkat sebanyak 5.2 juta pada tahun 2021 kepada sejumlah 62.5 juta – hanya di bawah 67 juta penduduk UK. Shorrocks berkata bilangan jutawan semakin ramai sehingga ia menjadi “ukuran kekayaan yang semakin tidak relevan”.

Lebih satu pertiga daripada jutawan tinggal di AS, yang menempatkan 24.5 juta jutawan, atau 39% daripada jumlah keseluruhan dunia.

Bilangan jutawan AS meningkat sebanyak 2.5 juta – hampir separuh daripada semua jutawan baharu dicetak di seluruh dunia. “Ini adalah peningkatan terbesar dalam bilangan jutawan yang direkodkan bagi mana-mana negara dalam mana-mana tahun abad ini dan mengukuhkan peningkatan pesat dalam bilangan jutawan yang dilihat di AS sejak 2016,” kata laporan itu.

China berada di tempat kedua, dengan 10% jutawan dunia, mendahului Jepun dengan 5.4%, UK (4.6%) dan Perancis (4.5%).

Switzerland sekali lagi dinamakan negara terkaya dari segi purata kekayaan setiap dewasa pada $700,000, mendahului AS pada $579,000.

Walau bagaimanapun, ketidaksamaan di negara tersebut diserlahkan apabila median purata kekayaan bagi setiap orang dewasa diperiksa. Switzerland jatuh ke tempat keenam dengan kekayaan median $168,000 dan AS jatuh ke tempat ke-18 dengan $93,000. Australia menduduki tempat teratas dalam jadual kekayaan median dengan $274,000.

Orang dewasa UK mempunyai kekayaan purata $309,000 (tempat ke-14) dan kekayaan median $142,000 (tempat kesembilan).

Negara dengan lonjakan terbesar dalam purata kekayaan ialah New Zealand, yang menyaksikan peningkatan purata $114,000 kepada $472,000.

We wish to thank the writer of this post for this outstanding material

Bilangan individu bernilai bersih ultra tinggi global mencapai rekod tertinggi


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/