Binance adalah destinasi terakhir untuk berjuta-juta dana daripada Bitzlato, pertukaran ditutup kerana dakwaan pengubahan wang haram

Binance ialah bursa crypto terbesar di dunia, mengendalikan berbilion dolar dalam jumlah dagangan setiap hari.

STR | NurPhoto melalui Getty Images

Pendakwa raya persekutuan membuka meterai an dakwaan terhadap pertukaran kripto yang kurang dikenali yang dipanggil Bitzlato pada hari Rabu, mendakwa bahawa ia memudahkan pengubahan wang kripto tercemar $700 juta yang terikat dengan pasaran web gelap Hydra yang kini ditutup, dan berjuta-juta lagi hasil ransomware.

Data Blockchain menunjukkan bahawa berpuluh-puluh juta dolar yang melalui Bitzlato akhirnya berakhir dalam dompet deposit Binance, walaupun terdapat piawaian anti-pengubahan wang haram yang ketat yang dikatakan oleh Binance. telah melaksanakan.

Binance, bursa kripto terbesar di dunia, tidak dikaitkan dengan sebarang aktiviti jenayah, dan pengawal selia tidak menuduhnya menerima dana haram secara sedar, walaupun pertukaran itu dilaporkan di bawah siasatan jenayahnya sendiri oleh Jabatan Kehakiman berhubung dengan pematuhannya terhadap undang-undang anti-pengubahan wang haram, atau AML.

Pergerakan dana Bitzlato menimbulkan persoalan tentang keberkesanan amalan AML Binance, terutamanya memandangkan Penjual AML luar Binance sendiriAnalisis rantaian, mengeluarkan laporan pada Februari 2022 menganggarkan bahawa 48% daripada resit mata wang kripto Bitzlato 2019-2021 adalah “haram atau berisiko.”

Crypto tertinggi Bitzlato baki dinilai pada hanya $6.6 juta, menurut Arkham Intelligence. Sebagai perbandingan, baki tertinggi Binance bernilai lebih $60 bilion. Tetapi jumlah aliran masuk dan keluar dari Bitzlato berjumlah ratusan juta dolar, menunjukkan bahawa Bitzlato ialah stesen laluan untuk pengguna yang ingin menyimpan kripto mereka di bursa yang lebih mantap.

Pada pertukaran yang lebih besar seperti Binance atau Coinbase, sebagai contoh, ramai pelanggan memilih untuk membenarkan platform menjaga token kripto mereka. Tetapi pertukaran yang lebih kecil selalunya boleh berfungsi sebagai sejenis jambatan antara entiti yang ingin memindahkan syiling mereka dan destinasi utama di mana token akan disimpan. Crypto mungkin duduk di salah satu platform sementara ini untuk beberapa minit sahaja.

Bagaimana wang itu mengalir

A Laporan FinCEN dari hari Rabu menyatakan bahawa Binance adalah rakan niaga terbesar Bitzlato, tetapi data blockchain mendedahkan usaha asas untuk menyembunyikan dari mana dana datang sebelum mereka tiba dalam jagaan Binance.

Sama seperti dalam kewangan tradisional, di mana wang bergerak dari bank ke bank dan antara syarikat induk, memindahkan aset crypto melalui berbilang dompet adalah cara asas untuk mengaburkan aliran wang. Tetapi mengesan aset melalui rantaian blok adalah proses yang agak mudah, kerana setiap transaksi direkodkan pada lejar yang boleh diakses secara umum.

Untuk sepanjang 2022, dan minggu-minggu singkat yang Bitzlato beroperasi pada 2023, hanya $9.7 juta berpindah terus dari Bitzlato ke Binance, menurut data dari Arkham Intelligence. Dalam empat tahun Bitzlato beroperasi, hanya $52 juta yang berpindah terus dari pertukaran ke Binance, set data yang sama menunjukkan.

Tetapi semakan sepintas lalu beberapa rakan kongsi pertukaran terbesar Bitzlato menunjukkan bahawa berpuluh juta lagi mengalir dari Bitzlato melalui dompet crypto lain ke Binance, dalam usaha nyata untuk menyembunyikan asal usul dana.

CNBC menyemak data transaksi untuk sepuluh penerima terbesar aliran keluar Bitzlato, yang mengumpul lebih $45 juta dana yang berasal dari Bitzlato. Dompet tersebut juga menerima berjuta-juta lagi dana daripada bursa lain, termasuk Huobi, FTX, Poloniex, Nexo dan WhiteBIT, bursa Ukraine.

Satu paus Bitzlato memindahkan sedikit lebih daripada $21 juta nilai mata wang kripto, termasuk eter dan menambat, stablecoin berpatok dolar, daripada Bitzlato kepada dompet perantara. Dari sana, dalam tempoh empat tahun, dompet perantara itu mendepositkan sekitar $15 juta nilai kripto ke platform Binance, menurut data dari Arkham Intelligence.

Secara keseluruhan, lima dompet terbesar yang berkaitan dengan Bitzlato menghantar lebih daripada $30 juta terus ke Binance. Berjuta-juta lagi dalam transaksi yang lebih kecil akhirnya berakhir dalam dompet Binance.

Data dalam rantaian tidak boleh mengambil kira sebarang dana tambahan yang berpindah ke Binance dari Bitzlato melalui pengadun, perkhidmatan yang membolehkan pengguna mengelirukan asal dan titik akhir kripto mereka. Ia juga tidak menawarkan sebarang maklumat tentang jenis tindakan penguatkuasaan yang mungkin diambil oleh Binance untuk mempertahankan diri daripada deposit jahat, termasuk merampas dana tersebut sebaik sahaja ia masuk ke dalam dompet Binance.

Tetapi Ketua Pegawai Eksekutif Binance Changpeng Zhao sering menggembar-gemburkan usaha agresif bursanya untuk mengekang dana haram yang mengalir di platform. Awal minggu ini, Binance mengumumkan ia telah merampas kripto bernilai berjuta-juta dolar yang disambungkan kepada kumpulan penggodam Korea Utara yang dipanggil Harmony.

CNBC menghubungi Binance untuk meminta platform itu berkongsi pendekatannya untuk menghalang dana tercemar daripada mendarat di platform. Kami juga bertanya sama ada Binance sedar bahawa Bitzlato didakwa digunakan untuk mencuci wang dan, jika ya, mengapa dana daripada Bitzlato disimpan di platformnya. Kami tidak segera mendengar kembali permintaan kami untuk komen.

Namun, Reuters dilaporkan pada bulan Disember bahawa pendakwa raya persekutuan sedang mempertimbangkan untuk membawa pertuduhan dalam penyiasatan jenayah “berjalan lama” mengenai pematuhan Binance dan Zhao terhadap undang-undang AML. Kepantasan tindakan penguatkuasaan menunjukkan bahawa pengawal selia AS sudah mempunyai mata untuk menjejaki aliran kripto haram, di mana sahaja ia berlaku.

“Mengendalikan luar pesisir atau memindahkan pelayan anda keluar dari benua AS tidak akan melindungi anda,” kata Timbalan Peguam Negara Lisa Monaco pada hari Rabu. “Sama ada anda melanggar undang-undang kami dari China atau Eropah atau menyalahgunakan sistem kewangan kami dari pulau tropika—anda boleh mengharapkan untuk menjawab jenayah anda di dalam bilik mahkamah Amerika Syarikat.”

We would love to give thanks to the author of this short article for this awesome web content

Binance adalah destinasi terakhir untuk berjuta-juta dana daripada Bitzlato, pertukaran ditutup kerana dakwaan pengubahan wang haram


You can view our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/