Bitcoin melonjak apabila pelabur kembali kepada aset yang lebih berisiko

Harga bitcoin telah melonjak hampir 30 peratus berbanding dolar pada bulan Januari, meningkatkan harapan di kalangan pengikut setianya bahawa pasaran crypto muncul daripada krisis kredit yang mencengkamnya untuk sebahagian besar tahun lepas.

Token itu, yang paling aktif didagangkan dalam industri, telah melonjak kepada lebih daripada $21,000 pada minggu lalu, keluar dari julat ketat sekitar $17,000 yang mana ia telah diselesaikan berikutan kejatuhan pertukaran kripto FTX pada bulan November.

The mata wang kripto telah menyertai aset kewangan tradisional seperti saham dan bon dalam rali tahun ini apabila pelabur semakin yakin bahawa dasar Rizab Persekutuan AS yang menaikkan kadar pantas untuk memerangi inflasi mula sederhana. Minggu lalu, indeks harga pengguna AS mencatatkan kadar inflasi 6.5 peratus pada Disember, penurunan bulan keenam berturut-turut.

Walaupun bitcoin peminat berpendapat token itu boleh menjadi lindung nilai terhadap inflasi, pada tahun lalu ia sering turun naik sejajar dengan peralihan harga pengguna dan jangkaan kadar faedah. Harga mula jatuh daripada rekod tertingginya hampir $70,000 pada November 2021 apabila pelabur menyedari inflasi meningkat.

“Perhimpunan keseluruhan merentasi kebanyakan kelas aset tahun setakat ini disebabkan harapan ‘soft landing’ untuk ekonomi AS meningkatkan sentimen dalam crypto,” kata Nikolaos Panigirtzoglou, pengarah urusan JPMorgan yang memberi tumpuan kepada alternatif dan aset digital.

Beliau menambah bahawa dolar yang semakin lemah juga membantu kerana ia meningkatkan harga komoditi seperti emas, seterusnya membantu “menghargai bitcoin sebagai kelas aset pengganti”.

Carta garis Jumlah topi pasaran kripto ($tn) menunjukkan Jumlah topi pasaran bulan ini kembali melebihi $1tn.

Keyakinan telah merebak ke aset berkaitan crypto lain. Eter, mata wang kripto kedua paling banyak didagangkan, telah meningkat 31 peratus bulan ini kepada lebih daripada $1,575, menurut data Refinitiv. Token digunakan secara meluas sebagai blok bangunan untuk projek crypto yang bercita-cita tinggi kerana ia membolehkan pengaturcara untuk mengekodkan fungsi untuk membeli dan menjual aset secara automatik.

Secara keseluruhan, nilai pasaran 500 token crypto teratas telah meningkat semula kepada $1tn daripada $830bn pada akhir tahun lepas. Ia kekal jauh daripada puncak November 2021 melebihi $3.2tn, menurut data daripada Papan Pemuka Aset Digital Financial Times.

“Sekiranya inflasi kini menurun, tekanan ke atas Fed dan bank pusat lain untuk menaikkan kadar secara agresif akan dikurangkan, membolehkan peralihan lembut kembali kepada lebih banyak strategi ‘berisiko’,” kata Edmond Goh, ketua perdagangan di B2C2, sebuah crypto pembuat pasaran.

Walau bagaimanapun, keyakinan terhadap pasaran kripto kekal rapuh, sebahagiannya kerana pelabur berhati-hati terhadap kejutan mengejut selepas kejatuhan FTX Sam Bankman-Fried.

“Sesetengah turun naik terbalik akan datang akhirnya dan tidak bermakna bahawa pergerakan ke atas ini akan mampan,” kata David Moreno Darocas, ketua penyelidikan di penyedia data CryptoCompare.

Nasib Genesis, salah satu pemberi pinjaman terbesar dalam pasaran crypto, khususnya tidak pasti. Ia menghentikan pengeluaran pelanggan di unit pinjamannya pada bulan November selepas kegagalan FTX, menyalahkan “kegawatan pasaran yang tidak pernah berlaku sebelum ini” dan berhutang kepada pemiutangnya lebih daripada $3bn. Induknya, konglomerat kripto Kumpulan Mata Wang Digital, sedang berusaha untuk mengumpul modal dan mengelakkan kebankrapan Genesis.

Nama bellwether lain, termasuk bank tertumpu kripto Silvergate dan bursa crypto Coinbase dan Crypto.com, berkata mereka akan mengurangkan jumlah pekerja secara meluas.

Penyedia penyelidikan Kaiko menyatakan bahawa harga meningkat minggu lalu sebahagiannya kerana peniaga yang bertaruh pada bitcoin untuk jatuh terperangkap dalam tekanan yang singkat, mendorong harga lebih tinggi.

Ia juga menyatakan bahawa kecairan pasaran, atau keupayaan untuk membeli dan menjual aset dengan mudah pada harga pasaran semasa, kekal sangat lemah. Hampir 90 peratus daripada perdagangan bitcoin dijalankan menggunakan stablecoin, token bertujuan untuk menjejaki mata wang dunia sebenar dan mengekalkan nilai yang stabil, katanya.

Kecairan untuk kedua-dua bitcoin dan eter, seperti yang diukur dengan bilangan tawaran untuk membeli dan menjual token dalam 2 peratus daripada harganya terhadap stablecoin Tether, telah jatuh sebanyak satu perlima sejak awal Januari ke tahap yang dilihat selepas kejatuhan FTX , Kaiko jumpa.

“Tidak jelas mengapa kecairan pulih buat sementara waktu tetapi gagal bertahan, terutamanya sejak beberapa hari lalu, yang menyaksikan volum dagangan tertinggi sejak awal November,” katanya.

Tetapi ada yang melihat satu lagi kemungkinan goncangan pasaran sebagai tekanan terakhir pasaran yang telah terperangkap dalam angin puyuh sejak kegagalan tiba-tiba stablecoin TerraUSD Mei lalu.

“Pada pandangan saya, Genesis adalah domino terakhir yang bergoyang sejak krisis penularan yang menyedihkan ini bermula dengan Terra beberapa bulan lalu,” kata Ian Taylor, penasihat lembaga di CryptoUK, kumpulan lobi crypto British. “Walaupun Genesis memfailkan kebankrapan, ia agak berharga.”

1674047661 187 Bitcoin melonjak apabila pelabur kembali kepada aset yang lebih berisiko

Tekan di sini untuk melawati papan pemuka Aset Digital

We wish to thank the writer of this short article for this incredible content

Bitcoin melonjak apabila pelabur kembali kepada aset yang lebih berisiko


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/