Bitcoin mungkin masih melihat hujung minggu ‘liar’ kerana harga BTC mengelakkan zon utama $22K

Bitcoin (BTC) memberi tumpuan kepada $21,000 ke hujung minggu di tengah-tengah amaran bahawa turun naik masih boleh memakan pasaran sebelum hari Isnin.

Carta lilin 1 jam BTC/USD (Bitstamp). Sumber: TradingView

S&P 500 menyaksikan minggu kedua terbaik 2022

Data daripada Cointelegraph Markets Pro dan TradingView menunjukkan BTC/USD secara amnya lebih tinggi dalam julat dagangannya baru-baru ini selepas saham AS mengakhiri minggu yang kukuh.

Seperti yang dinyatakan oleh pengulas pasaran Holger Zschaepitz, S&P 500 mencatatkan minggu kedua terbaiknya pada 2022, menunjukkan pelepasan sederhana merentas aset berisiko.

Bitcoin berada di landasan untuk mencatatkan sedikit keuntungan pada penutupan mingguannya, lilin hijau mingguan pertama – walaupun kecil – sejak Mei.

Walau bagaimanapun, sebelum itu, apa-apa sahaja boleh berlaku, menurut Petunjuk Bahan (MI) sumber analitik rantaian.

Merujuk tindakan harga hujung minggu baru-baru ini, MI mengesyorkan pengikut Twitter supaya tidak berpuas hati dengan ketiadaan volum hari bekerja.

“Jika BTC boleh mengeluarkan 200 WMA, ada ruang untuk dijalankan,” sebahagian daripada satu jawatan membaca.

“Wknds telah liar jadi strap up. Ujian semula tahap terendah boleh datang sepantas robek kepada $24k.”

Carta data buku pesanan yang dilampirkan daripada bursa global terbesar Binance menawarkan gambaran sekilas tentang rancangan beli dan jual daripada pedagang. Di bawah harga spot, terdapat sedikit sokongan dari segi volum sehingga $19,000, manakala sebaliknya, rintangan berat terletak di utara $22,000.

1656193210 347 Bitcoin mungkin masih melihat hujung minggu liar kerana harga BTC
Carta data buku pesanan Binance BTC/USD. Sumber: Penunjuk Bahan/ Twitter

Tahap itu menandakan purata bergerak 200 minggu (WMA) utama untuk BTC/USD, ini adalah perlu untuk penurunan harga untuk menuntut semula untuk menukar arah aliran, pelbagai sumber percaya.

Altcoin ditetapkan untuk minggu hijau pertama sejak Mac

Altcoins juga tenang pada hari itu sambil melihat minggu keuntungan yang mengagumkan dalam konteks pasaran makro keseluruhan yang suram.

Berkaitan: Harga Ethereum keluar sebagai ‘berita buruk adalah berita baik’ untuk saham

Dalam sepuluh mata wang kripto teratas mengikut had pasaran, beberapa token berada sekitar 30% lebih tinggi daripada tujuh hari sebelumnya pada masa penulisan.

Antaranya ialah Eter (ETH), naik 28% dan berlarutan sekitar $1,200.

Dalam catatan buku pesanan khusus, MI menyatakan bahawa ETH/USD juga telah melakukan ujian semula 200WMA, tetapi masalah itu masih akan berlaku.

Di tempat lain, Shiba Inu (SHIB) meningkat 50% berbanding minggu lepas, manakala Poligon (MATIC) mencuri perhatian dengan 70% keuntungan mingguan.

1656193210 84 Bitcoin mungkin masih melihat hujung minggu liar kerana harga BTC
Carta lilin 1 hari MATIC/USD (Binance). Sumber: TradingView

Bagi penyumbang Cointelegraph, Michaël van de Poppe, masih ada sebab untuk memasuki pasaran crypto sekarang.

“Daripada tesis pelaburan (semua perkara ceteris paribus), ia adalah tempoh yang bagus untuk mencari altcoin yang anda ingin miliki,” katanya memberitahu pengikut Twitter.

“Pada tahun 2021, semua orang bermimpi untuk membelinya pada nilai harga yang rendah itu. Sekarang peluangnya ada dan orang ramai tidak berani membuat keputusan. Biasa.”

Pada asas mingguan, paras pasaran altcoin meningkat $37 bilion sepanjang minggu, ditetapkan untuk lilin hijau pertama sejak Mac.

1656193210 461 Bitcoin mungkin masih melihat hujung minggu liar kerana harga BTC
Carta lilin 1 minggu cap pasaran Altcoin. Sumber: TradingView

Pandangan dan pendapat yang dinyatakan di sini adalah semata-mata pengarang dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Cointelegraph.com. Setiap langkah pelaburan dan perdagangan melibatkan risiko, anda harus menjalankan penyelidikan anda sendiri apabila membuat keputusan.