Bitcoin mungkin mencecah $14K pada 2022 tetapi membeli BTC sekarang ‘sebaik-baiknya:’ Penganalisis

Bitcoin (BTC) menghadapi “kitaran bawah” tahun ini di mana ia boleh turun lebih 50% daripada tahap semasa, dakwaan penyelidikan.

Dalam urutan Twitter pada 1 Jun, Venturefounder, penyumbang di platform analitik dalam rantaian CryptoQuant, diramalkan 2022 sebagai tahun Bitcoin untuk “menyerah.”

Bitcoin kini mempunyai “ROI 3 tahun terbaik yang pernah ada”

Berdasarkan corak sejarah yang melibatkan Bitcoin separuh kitarantahun ini sepatutnya menjadi kambing hitam yang lemah dalam kitaran empat tahun semasa, Venturefounder menulis.

Sama seperti 2018 dan pasaran menurunnya, BTC/USD sepatutnya mendapati dirinya berada pada tahap makro pada satu ketika pada 2022, dan apabila mengira penurunan sebelumnya dari paras tertinggi sepanjang masa, ini boleh berada di antara $14,000 dan $21,000.

“670 hari sehingga separuh Bitcoin seterusnya, kami tepat pada masanya untuk prestasi BTC berbanding kitaran lalu,” satu tweet menjelaskan:

“Dalam 670 hari akan datang, BTC akan menyerah dalam 6 bulan akan datang dan mencapai bahagian bawah kitaran ($14-21k), kemudian memotong sekitar $28-40k pada kebanyakan tahun 2023 dan berada pada ~$40k sekali lagi pada separuh seterusnya.”

Prognosis sedemikian, walaupun bukan muzik ke telinga lembu jantan, prognosis sedemikian tidak akan menjadi tanpa preseden. Selepas mencecah $3,100 pada Disember 2018, Bitcoin berjaya memulihkan kepada $13,800 tujuh bulan kemudian sebelum kembali menuruni bukit ke bawah pada paras terendah Mac 2020 sebanyak $3,600.

Malah paras tertinggi tempatan 2019 tidak mencukupi untuk mengatasi rekod tertinggi masa yang ditetapkan pada Disember 2017 — $20,000.

Tahap itu sekali lagi boleh menjadi ciri carta harga spot, Venturefounder percaya. Mereka yang sanggup mengharungi gelombang dan melabur — walaupun sekarang — akan tetap berada di sebelah kanan sejarah.

“Dengan kata lain, membeli Bitcoin dari titik ini hingga 6-12 bulan akan datang adalah sebaik mungkin. Mungkin ROI % 3 tahun terbaik pernah ada,” tambahnya:

“Kami mungkin tidak berada di bahagian bawah kitaran, tetapi kita berada dalam julat bahagian bawah kitaran BTC. Ini adalah yang terbaik yang boleh anda lakukan apabila menentukan masa kitaran pasaran.”

Ramalan bawah terus datang

Sementara itu yang lain telah menganggarkan julat terbawah yang berkemungkinan pada $14,000 atau berdekatan.

berkaitan: ‘Isyarat kenaikan harga mega’ atau ‘pecahan sebenar?’ 5 perkara yang perlu diketahui dalam Bitcoin minggu ini

Harga itu akan mewakili kejatuhan sekitar 80% daripada paras tertinggi semasa $69,000 sepanjang masa, sepadan dengan peratusan rendah kitaran sebelumnya.

Tahap semasa sekitar $31,000 adalah secara perbandingan sederhana sebagai pengeluaran, data daripada firma analitik dalam rantaian Nod kaca menunjukkan.

Pengeluaran BTC/USD daripada carta tertinggi sepanjang masa. Sumber: Glassnode

Bulan lepas, rakan penganalisis Rekt Capital mengira a sasaran berpotensi $15,500 sebaik sahaja BTC/USD merosot di bawah purata pergerakan 200 minggunya.

Penjual mungkin menghadapi kesukaran untuk memacu pasaran setakat ini. MicroStrategy, yang memiliki perbendaharaan korporat BTC terbesar, telah berjanji untuk beli ke dalam mana-mana lata ke arah markah $20,000.

Arthur Hayes, bekas CEO gergasi perdagangan BitMEX, juga telah mengesahkan bahawa dia akan menjadi berminat dengan BTC pada $20,000.

Pandangan dan pendapat yang dinyatakan di sini adalah semata-mata dari pengarang dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Cointelegraph.com. Setiap pelaburan dan langkah perdagangan melibatkan risiko, anda harus menjalankan penyelidikan anda sendiri apabila membuat keputusan.