Bitcoin yang banyak dilanda melantun apabila Paus Kripto Gagal Mencetuskan Panggilan Margin Untuk wBTC yang dipegang Celsius

Bitcoin seolah-olah berada di ambang detik Lehman pada hari Sabtu apabila mata wang kripto terbesar di dunia jatuh di bawah kemuncak kitaran lembu sebelum ini sebanyak $19,511, sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Ditambah lagi dengan pembubaran yang melata yang berpunca dari pelbagai sudut sfera kripto, dan sentimen di sekitar Bitcoin tidak mungkin lebih suram. Namun, pada masa penulisan, Bitcoin nampaknya telah pulih dengan baik, mencatatkan keuntungan hampir 10 peratus berbanding paras terendah $17,663.8 yang direkodkan oleh BTC beberapa jam lalu.

Sesetengah penganalisis terus membuat spekulasi bahawa kemerosotan terkini dalam Bitcoin dirangsang oleh keinginan beberapa pelabur bersaiz paus untuk melancarkan satu lagi panggilan margin berprofil tinggi, kali ini menyasarkan wBTC yang dipegang oleh Celsius dalam peti besi. Sebelum membincangkan aspek ini, mari kita huraikan ancaman panggilan margin dan pembubaran yang berterusan yang masih hidup dalam bidang kripto.

Bitcoin Berada pada Tahap Sokongan Kritikal, tetapi Lebih Banyak Kesakitan Menanti kerana Pedagang Canggih Kini Bertaruh Pada Kejatuhan Celsius (CEL) [Updated]

Detik Lehman Bitcoin: Melancarkan Pembubaran Merentasi Sfera Kripto

Pembaca akan ingat bahawa kemerosotan semasa dalam Bitcoin dan seluruh sfera kripto dipercepatkan selepas kejatuhan yang menakjubkan Stablecoin UST Terra dan rakan sejawatannya LUNA. Kejatuhan itu mendedahkan bukan sahaja bahagian bawah sektor kripto dan kelemahan berkaitan syiling stabil algoritma tetapi juga meletakkan asas bagi pergolakan semasa.

Firma pinjaman kripto Celsius dipercayai secara meluas telah menerima pukulan besar apabila syiling UST dan LUNA Terra runtuh. Dengan kecairannya yang sudah berada dalam kedudukan tidak menentu, Celsius terpaksa hentikan semua pengeluaran daripada platformnya beberapa hari lalu apabila Ethereum (stETH) yang dipertaruhkan oleh Lido, varian Ethereum Terpencar (DeFi) yang dikeluarkan terhadap syiling Ethereum yang dipertaruhkan, dan yang boleh ditebus untuk Ethereum pada asas 1:1 tetapi hanya selepas Peralihan Ethereum 2 berlaku berikutan peristiwa penggabungan pada akhir 2022 atau awal 2023, dipisahkan daripada pariti teorinya dengan Ethereum. Memandangkan stETH digunakan secara meluas sebagai cagaran dalam ruang DeFi untuk menaja jamin pinjaman, Celsius menghadapi krisis kecairan apabila pelabur mula menebus sejumlah besar stETH untuk Ethereum apabila tambatan teori 1:1 dipecahkan. Perlu diingat bahawa pasaran untuk membeli Ethereum menggunakan stETH tidaklah sebesar mana. Akibatnya, Celsius terpaksa menghentikan semua pengeluaran kerana ia tidak dapat memenuhi permintaan untuk Ethereum.

Begitu juga, firma pinjaman kripto yang berpangkalan di Hong Kong, Babel Finance, juga kini pengeluaran beku di tengah-tengah kecairan yang semakin teruk dalam keseluruhan ruang DeFi.

Sudah tentu, dana lindung nilai berprofil tinggi juga telah terjejas oleh kegagalan lata yang berterusan ini. Maksudnya, Three Arrows Capital (3AC), sebuah dana lindung nilai yang sangat aktif dalam sfera kripto akhir-akhir ini, telah melabur sekitar $200 juta dalam Terra awal tahun ini. Walau bagaimanapun, dengan kejatuhan syiling UST dan LUNA Terra, dana lindung nilai kehilangan hampir semua pelaburannya, mencetuskan krisis kecairan di firma itu, yang sejak itu telah menjadi lebih teruk berikutan gelombang pembubaran berasaskan luas yang sedang bergelora melalui keseluruhan sektor kripto. Seperti yang dilaporkan oleh jurnal dinding jalan, 3AC kini sedang memikirkan tentang penjualan api asetnya serta penyelamatan oleh pemain kewangan lain yang belum dinamakan. Jika penjualan kebakaran berlaku, ia berkemungkinan akan melemahkan lagi sentimen di sekitar Bitcoin dan aset crypto lain.

Selain itu, MakerDAO, entiti terpencar di sebalik stablecoin DAI, kini mempunyai terhenti proses mencetak dan mendepositkan stablecoin pada platform pinjaman kripto Aave.

Michael Saylor dari MicroStrategy Mahu Orang Ramai Menggadaikan Rumah Mereka dan “Beli Bitcoin”, tetapi Syarikat Sendiri Kini Akan Menghadapi Panggilan Margin

Mengikut jadual oleh Dune Analytics, lebih $250 juta pembubaran telah berlaku di seluruh Aave, Compound dan MakerDAO sepanjang 7 hari yang lalu.

Seolah-olah keadaan tidak cukup gelisah, Tether juga telah mengesahkan a serangan DDoS terhadap tether.io, laman web asli entiti di sebalik stablecoin terbesar dalam pasaran pada masa ini.

Adakah Paus Kripto Mencuba Kejuruteraan Kejatuhan Celcius?

Ini membawa kita kepada intipati perkara ini. Kami ada tercatat beberapa hari yang lalu bahawa Celsius bukan sahaja berada pada tenterhooks untuk stETH tetapi juga Wrapped Bitcoin pada Ethereum (wBTC), produk derivatif yang membolehkan pemegang Bitcoin mengakses ekosistem Ethereum DeFi. Pada asasnya, ia adalah token ERC-20 yang disokong sepenuhnya oleh Bitcoin dan diuruskan oleh wBTC Decentralized Autonomous Organization (DAO). wBTC boleh ditukar dengan Bitcoin pada nisbah harga 1:1.

Sebenarnya, Celsius memegang sekitar 17,900 wBTC dalam a peti besi khusus. Jika harga Bitcoin menjunam ke ambang yang telah ditetapkan, kandungan bilik kebal akan dibubarkan dalam panggilan margin. Senario ini agak menguntungkan bagi individu yang menandai jawatan sedemikian kerana mereka kemudiannya akan menerima antara 10 dan 15 peratus potongan daripada jualan cagaran.

Beberapa hari lalu, peti besi wBTC Celsius akan dibubarkan jika harga Bitcoin jatuh ke bawah $20,272. Walau bagaimanapun, firma itu dengan tergesa-gesa mendepositkan cagaran tambahan, dengan itu menurunkan harga di mana panggilan margin dicetuskan.

Sumber:

Seperti yang berlaku, pencetus panggilan margin adalah sekitar paras harga Bitcoin $13,000.

Sesetengah penganalisis terus membuat spekulasi bahawa penurunan Bitcoin baru-baru ini sekurang-kurangnya sebahagiannya didorong oleh keinginan beberapa pelakon untuk mencetuskan panggilan margin ke atas pegangan wBTC Celsius. Bagaimanapun, memandangkan firma itu terus mencari cagaran tambahan, ancaman serta-merta itu telah dihalang buat masa ini. Ini berkemungkinan memainkan peranan penting dalam menstabilkan sentimen keseluruhan di sekitar Bitcoin.

Walau bagaimanapun, pembaca harus ingat bahawa Bitcoin sudah tentu belum keluar dari hutan lagi. Lagipun, ia masih belum melengkapkan adat 80 peratus pengeluaran daripada paras tertinggi sepanjang zaman baru-baru ini yang merupakan tipikal pasaran beruang Bitcoin.We wish to give thanks to the writer of this write-up for this awesome content

Bitcoin yang banyak dilanda melantun apabila Paus Kripto Gagal Mencetuskan Panggilan Margin Untuk wBTC yang dipegang Celsius


You can view our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/