BlockFi dan Crypto.com memberhentikan ratusan kakitangan kerana syiling merosot

BlockFi, platform untuk berdagang dan meminjamkan mata wang kripto, diumumkan melalui catatan blog pada hari Isnin bahawa ia memberhentikan 20 peratus daripada 850 pekerjanya — sekitar 170 hingga 200 orang. Ketua Pegawai Eksekutif Zac Prince berkata dalam benang Twitter bahawa pemberhentian boleh dikesan kepada “anjakan dramatik dalam keadaan makroekonomi” dan dorongan BlockFi untuk menjadi menguntungkan.

Ia bukan satu-satunya syarikat crypto yang melepaskan pekerja. Pada hari Jumaat, Crypto.com (syarikat dengan iklan Super Bowl menampilkan LeBron James) mengumumkan bahawa ia memberhentikan kira-kira 260 pekerjaatau sekitar 5 peratus tenaga kerjanya, menurut benang Twitter daripada Ketua Pegawai Eksekutifnya, Kris Marszalek.

Pemberhentian datang kerana pasaran kripto secara keseluruhannya sedang bergelut. Nilai Bitcoin dan Ethereum telah jatuh sepanjang pagi Isnin, dan Celsius, platform pinjaman, telah pengeluaran terhenti, memetik “keadaan pasaran yang melampau.” (BlockFi telah secara khusus mengatakan bahawa ia “tiada pendedahan kepada Celsius” di Twitter.) Binance, bursa crypto yang besar, menjeda pengeluaran Bitcoin selama kira-kira tiga jam, memetik isu teknikaldan dalam beberapa bulan yang lalu, kami telah melihat syiling seperti Terra pada asasnya pergi ke sifar.

Firma Crypto telah bergelut untuk mengharungi ribut. Coinbase mengumumkan bahawa ia memperlahankan pengambilan pekerja pada bulan Mei dan dilaporkan telah dibatalkan lebih 300 tawaran kerja bulan berikutnya; beberapa syarikat lain, seperti Gemini, Mercado Bitcoin, dan Bitso juga terpaksa memberhentikan sekurang-kurangnya 10 peratus pekerja mereka dalam tempoh sebulan yang lalu.

BlockFi berkata dalam siarannya bahawa pemberhentian datang selepas tempoh pertumbuhan yang meletup. Syarikat itu berkata ia mempunyai “kira-kira 150 pekerja” pada penghujung tahun 2020 dan sejak itu telah berkembang kepada bilangan pekerja “lebih 850.” Selepas pemberhentian, bagaimanapun, syarikat akan turun kepada sekitar 600 pekerja.

Begitu juga, Crypto.com naik tinggi hanya beberapa bulan yang lalu. Pada November 2021, ia dilaporkan membayar $700 juta kepada menampal namanya ke arena sukan di Los Angeles, yang dahulunya dikenali sebagai Pusat Staples. “Dalam beberapa tahun akan datang, orang akan melihat kembali pada saat ini sebagai saat apabila crypto melintasi jurang ke arus perdana,” Marszalek memberitahu Los Angeles Times apabila perjanjian penamaan, yang sepatutnya berlangsung selama 20 tahun, diumumkan.

Sangat mudah untuk melihat mengapa syarikat crypto telah mengambil pekerja; ruang telah meletup semasa wabak dengan harga syiling utama melonjak naik, NFT meletup ke tempat kejadian, dan selebriti dan syarikat sama-sama menggembar-gemburkan blockchain. Tetapi, apabila 2022 telah berlalu dan kadar faedah telah meningkat, pertumbuhan telah mula berbalik; trilion dolar dalam nilai telah dihapuskan daripada pasaran crypto, Jualan NFT telah merosotdan syarikat, termasuk BlockFitelah menghadapi masalah dengan pengawal selia ketika kerajaan cuba memikirkan cara mengendalikan crypto. Bukan semua orang yang membeli boom telah berjaya, dan ramai di angkasa meramalkan “musim sejuk crypto.”

Kedua-dua BlockFi dan Crypto.com memetik keadaan makroekonomi atau keseluruhannya pasaran beruang itu dilihat harga saham secara keseluruhan jatuh. Dan sesungguhnya, mereka bukan satu-satunya firma yang bergelut; syarikat berkaitan teknologi dan kewangan lain seperti Klarna, Netflix, Tesla, Cameodan Better.com telah mengumumkan pemberhentian yang besar juga, dan kami telah melihat syarikat seperti Meta mula melakukannya memperlahankan pengambilan pekerja. Walau bagaimanapun, pada penghujung hari, syarikat-syarikat lain itu mempunyai cabutan melebihi sekadar nombor pada carta: orang masih memerlukan hiburan atau pengangkutan. Kebanyakan pengguna telah tertarik kepada firma kripto semata-mata kerana mereka fikir mereka boleh membuat wang; jika persepsi itu berubah, model perniagaan boleh menjadi lebih sukar untuk terus bertahan.We would like to say thanks to the author of this article for this incredible content

BlockFi dan Crypto.com memberhentikan ratusan kakitangan kerana syiling merosot


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/