Bob Iger bergerak pantas untuk membongkar penyusunan semula Disney | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Satu hari selepas itu pengumuman mengejutkan Bob Iger kembali ke Disneydan akibat penyingkiran penggantinya yang bertukar menjadi pendahulunya Bob Chapek, seorang Hollywood yang terperanjat sedang bergelut dengan apa sebenarnya tindakan itu akan bermakna untuk masa depan jangka pendek dan jangka panjang raksasa hiburan itu.

Tetapi walaupun tidak ada kekurangan soalan yang diajukan, dua perkara yang pasti. Mula-mula, pelabur teruja kerana dia sekali lagi memerintah Kerajaan Sihir. Saham Disney berakhir pada hari Isnin naik lebih daripada 6% pada hari yang Dow Jones turun sedikit. Kedua, Iger bergerak pantas — bahkan tidak menunggu 24 jam penuh untuk mengumumkan perubahan besar — ​​untuk merungkai penyusunan semula syarikat Chapek.

Kepantasan di mana Iger meluncur sangat luar biasa memandangkan lembaga Disney hanya membuat janji untuk Iger untuk kembali ke syarikat yang diperangi pada hari Jumaat. “Ia benar-benar bermula pada hari Jumaat dan berakhir Ahad,” seorang yang mengetahui perkara itu memberitahu CNN, sambil menambah bahawa Iger “merasakan rasa kewajipan untuk kembali kerana dia benar-benar mengambil berat tentang syarikat itu.”

Sekarang dia sudah memanggil drama besar.

Versi artikel ini mula-mula muncul dalam surat berita “Sumber Dipercayai”. Daftar untuk ringkasan harian yang mengisahkan landskap media yang berkembang di sini.

Dalam memo petang Isnin yang dihantar kepada pekerja Disney Media and Entertainment Distribution, organ utama syarikat yang dicipta oleh Chapek yang mengecewakan beberapa kreatif, Iger mengumumkan bahawa Kareem Daniel, ketua bahagian dan sekutu Chapek, akan “meninggalkan syarikat itu. ”

Iger juga mengumumkan gergasi hiburan itu akan menjalani transformasi yang lebih luas dengan dia kembali menerajui. “Dalam beberapa minggu akan datang, kami akan mula melaksanakan perubahan organisasi dan operasi dalam syarikat,” tulis Iger kepada pekerja. “Adalah menjadi hasrat saya untuk menyusun semula perkara dengan cara yang menghormati dan menghormati kreativiti sebagai nadi dan jiwa siapa kita.”

Iger menambah bahawa dia telah meminta Dana Walden, Alan Bergman, Jimmy Pitaro, dan Christine McCarthy untuk “bekerja bersama dalam reka bentuk struktur baharu yang meletakkan lebih banyak membuat keputusan kembali ke tangan pasukan kreatif kami dan merasionalkan kos.” Iger berkata matlamatnya “adalah untuk menyediakan struktur baharu dalam beberapa bulan akan datang.”

Di luar penyusunan semula Iger terhadap penyusunan semula Chapek, ketua Disney juga boleh melepaskan satu lagi keputusan penting yang dibuat oleh Chapek yang hanya beberapa minggu daripada berkuat kuasa: kenaikan harga Disney+. Iger melancarkan Disney+ dengan hanya $6.99 sebulan dan, sebagai Alex Sherman dari CNBC dilaporkan, strateginya ialah “menaikkan harga secara perlahan-lahan dari semasa ke semasa.” Chapek, bagaimanapun, menolak modus operandi itu awal tahun ini apabila dia menaikkan harga kepada $10.99 sebulan.

Melihat lebih jauh ke masa depan, banyak persoalan yang lebih besar: Apakah rupa Disney apabila perjanjian dua tahun Iger selesai? Bagaimanakah Iger akan meletakkan dan membentuk semula syarikat untuk era digital? Bolehkah dia membuat langkah untuk membuang ABC dan bahagian penyiaran? Atau mungkin melaksanakan perjanjian mega untuk memakan syarikat seperti Netflix? Atau adakah Disney sendiri akan dimakan oleh gergasi Big Tech seperti Apple?

Satu sumber di agensi bakat terkemuka menunjukkan bahawa soalan terbesar yang perlu dijawab oleh Iger ialah bagaimana dia “mencapai kejayaan terakhirnya sebagai CEO.”

“Dunia adalah tempat yang jauh lebih rumit berbanding beberapa tahun lalu dan ia akan menjadi sukar untuk memenuhi reputasi yang dia bina sebagai CEO media paling menggerunkan pernah,” kata sumber itu. “Dan dia akan mempunyai landasan pendek untuk menggembirakan Wall Street, kakitangannya, rakan kongsi kreatif dan penonton.”

“Begitu banyak untuk keluar di atas.”

We wish to give thanks to the writer of this short article for this outstanding web content

Bob Iger bergerak pantas untuk membongkar penyusunan semula Disney | Perniagaan CNN


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/