BOJ mengekalkan kadar ultra-rendah, memberi amaran bahawa ia memerhati dengan teliti pergerakan yen

  • BOJ mengekalkan sasaran kadar faedah tidak berubah, seperti yang dijangkakan
  • BOJ berkata melihat kesan pergerakan FX terhadap ekonomi
  • Tiada perubahan kepada panduan dasar dovish
  • BOJ Gov Kuroda kepada media taklimat 0630 GMT

TOKYO, 17 Jun (Reuters) – Bank of Japan mengekalkan kadar faedah sangat rendah pada hari Jumaat dan panduannya untuk mengekalkan kos pinjaman pada tahap “kini atau lebih rendah”, menandakan keazamannya untuk memberi tumpuan kepada menyokong pemulihan ekonomi yang perlahan daripada COVID- 19 wabak.

Bagaimanapun, sebagai tanda menerima kesan penurunan mendadak yen baru-baru ini terhadap ekonomi, bank pusat berkata ia mesti “memerhatikan dengan teliti” kesan pergerakan kadar pertukaran terhadap ekonomi.

Pada mesyuarat dasar dua hari yang berakhir pada hari Jumaat, BOJ mengekalkan sasaran -0.1% untuk kadar jangka pendek dan ikrarnya untuk membimbing hasil 10 tahun sekitar 0% dengan undian 8-1.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Keputusan itu dijangka secara meluas, tetapi meninggalkan pendirian BOJ lebih bertentangan dengan bank pusat utama lain, yang secara agresif mengetatkan dasar untuk mengekang inflasi yang melonjak. baca lagi

“Terdapat spekulasi bahawa BOJ boleh mengubah dasar untuk menangani pergerakan mata wang, tetapi jawapan daripada bank pusat adalah tidak,” kata Shotaro Kugo, pakar ekonomi di Daiwa Institute of Research.

“BOJ menghantar mesej bahawa walaupun pergerakan mata wang yang stabil adalah penting untuk mencapai sasaran harganya, ia tidak akan membimbing dasar dengan tumpuan kepada pergerakan yen.”

Bank itu juga meninggalkan panduan yang tidak berubah bahawa kadar jangka pendek dan panjang dijangka kekal pada “paras semasa atau rendah.”

Yen jatuh sebanyak 1.7% dan penanda aras hasil bon kerajaan Jepun (JGB) 10 tahun jatuh selepas keputusan dasar BOJ untuk kekal sebagai outlier dovish.

TERPERANGKAP DALAM DILEMA

Bank pusat di seluruh Eropah menaikkan kadar faedah pada hari Khamis, beberapa dengan jumlah yang mengejutkan pasaran, susulan kenaikan 75 mata asas Rizab Persekutuan AS. Satu langkah mengejut oleh Swiss National Bank meninggalkan BOJ sebagai bank pusat utama dovish terakhir di dunia. baca lagi

Perbezaan dasar monetari yang semakin meningkat antara Jepun dan seluruh dunia telah mendorong yen ke paras terendah 24 tahun, mengancam untuk mengurangkan penggunaan dengan meningkatkan kos import yang sudah meningkat.

Kerajaan dan BOJ telah meningkatkan amaran mereka terhadap kejatuhan yen yang tajam, termasuk dengan mengeluarkan kenyataan bersama minggu lalu yang menandakan kesediaan untuk melangkah ke pasaran mata wang jika perlu. baca lagi

“Kita mesti berhati-hati melihat kesan pergerakan pasaran kewangan dan mata wang terhadap ekonomi dan harga Jepun,” kata BOJ dalam satu kenyataan mengumumkan keputusan dasar hari Jumaat.

Kebimbangan sedemikian terhadap yen yang lemah, bagaimanapun, tidak menghalang BOJ daripada mempertahankan had 0.25% tersirat untuk sasaran hasil bon 10 tahunnya melalui pembelian bon yang dipertingkatkan.

Had hasil BOJ telah menghadapi serangan oleh pelabur yang mempertaruhkan bank pusat boleh menyerah kepada kuasa pasaran global, apabila hasil AS yang meningkat melonjakkan kadar jangka panjang di seluruh dunia.

Hasil bon kerajaan Jepun (JGB) 10 tahun mencecah paras tertinggi enam tahun sebanyak 0.268% pada dagangan awal pada hari Jumaat, melebihi had 0.25% BOJ, sebelum berundur kepada 0.22% selepas keputusan dasar bank pusat.

Sejurus selepas pengumuman dasar, BOJ membuat tawaran tambahan untuk membeli JGB 10 tahun tanpa had, termasuk yang berbaki tujuh tahun sehingga matang.

BOJ terperangkap dalam dilema. Dengan inflasi Jepun jauh di bawah ekonomi Barat, tumpuannya adalah untuk menyokong ekonomi yang masih lemah dengan kadar yang rendah. Tetapi dasar dovish telah mencetuskan kejatuhan yen yang mendadak, menjejaskan ekonomi yang sangat bergantung kepada bahan api dan import bahan mentah.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Leika Kihara; Laporan tambahan oleh Tetsushi Kajimoto, Kantaro Komiya dan Daniel Leussink; Penyuntingan oleh Jacqueline Wong, Richard Pullin dan Kim Coghill

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

BOJ mengekalkan kadar ultra-rendah, memberi amaran bahawa ia memerhati dengan teliti pergerakan yen


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/