Bolehkah Fed menjinakkan inflasi tanpa terus menghancurkan pasaran saham? Apa yang pelabur perlu tahu.

Rizab Persekutuan tidak cuba membidas pasaran saham kerana ia menaikkan kadar faedah dengan pantas dalam usahanya untuk memperlahankan inflasi yang masih panas – tetapi pelabur perlu bersedia untuk lebih kesakitan dan turun naik kerana pembuat dasar tidak akan takut oleh penjualan yang semakin mendalam, kata pelabur dan pakar strategi.

“Saya tidak fikir mereka semestinya cuba menurunkan inflasi dengan memusnahkan harga saham atau harga bon, tetapi ia mempunyai kesan itu.” kata Tim Courtney, ketua pegawai pelaburan di Exencial Wealth Advisors, dalam satu temu bual.

Saham AS jatuh mendadak pada minggu lalu selepas harapan untuk penurunan ketara dalam inflasi telah musnah oleh bacaan inflasi Ogos yang lebih panas daripada jangkaan. Data itu mengukuhkan jangkaan dalam kalangan peniaga niaga hadapan dana fed untuk kenaikan kadar sekurang-kurangnya 75 mata asas apabila Fed memuktamadkan mesyuarat dasarnya pada 21 September, dengan beberapa peniaga dan penganalisis mencari peningkatan sebanyak 100 mata asas, atau peratusan penuh titik.

Pratonton: Fed bersedia untuk memberitahu kita betapa ‘kesakitan’ ekonomi akan dideritai. Ia masih tidak akan membayangkan kemelesetan walaupun.

Purata Perindustrian Dow Jones DJIA,
-0.45%
mencatatkan kejatuhan mingguan 4.1%, manakala S&P 500 SPX,
-0.72%
turun 4.8% dan Nasdaq Composite COMP,
-0.90%
mengalami penurunan sebanyak 5.5%. S&P 500 berakhir Jumaat di bawah paras 3,900 yang dilihat sebagai kawasan sokongan teknikal yang penting, dengan beberapa pemerhati carta mengintai potensi untuk ujian paras rendah penanda aras besar 2022 pada 3,666.77 yang ditetapkan pada 16 Jun.

Lihat: Pasaran saham menurun dilihat mengekalkan kedudukan teratas apabila S&P 500 jatuh di bawah 3,900

Amaran keuntungan daripada gergasi perkapalan global dan penasihat ekonomi FedEx Corp. FDX,
-21.40%
mencetuskan lagi kebimbangan kemelesetan, menyumbang kepada kerugian pasaran saham pada hari Jumaat.

Baca: Mengapa kejatuhan saham FedEx sangat teruk untuk keseluruhan pasaran saham

Perbendaharaan juga jatuh, dengan hasil pada nota Perbendaharaan 2 tahun TMUBMUSD02Y,
3.867%
melonjak ke paras tertinggi hampir 15 tahun di atas 3.85% berdasarkan jangkaan Fed akan terus menolak kadar yang lebih tinggi dalam beberapa bulan akan datang. Hasil meningkat apabila harga jatuh.

Pelabur beroperasi dalam persekitaran di mana keperluan bank pusat untuk mengekang inflasi yang degil dilihat secara meluas mempunyai menghapuskan tanggapan kiasan “Fed put” di pasaran saham.

Konsep meletakkan Fed telah wujud sejak sekurang-kurangnya kejatuhan pasaran saham Oktober 1987 mendorong bank pusat pimpinan Alan Greenspan menurunkan kadar faedah. Opsyen letak sebenar ialah derivatif kewangan yang memberi pemegang hak tetapi bukan kewajipan untuk menjual aset pendasar pada tahap yang ditetapkan, dikenali sebagai harga mogok, berfungsi sebagai polisi insurans terhadap penurunan pasaran.

Beberapa ahli ekonomi dan penganalisis malah mencadangkan Fed harus mengalu-alukan atau menyasarkan kerugian pasaran, yang boleh mengetatkan keadaan kewangan apabila pelabur mengurangkan perbelanjaan.

Berkaitan: Adakah harga saham yang lebih tinggi menjadikannya lebih sukar bagi Fed untuk melawan inflasi? Jawapan ringkasnya ialah ‘ya’

William Dudley, bekas presiden New York Fed, berhujah awal tahun ini bahawa bank pusat tidak akan dapat menangani inflasi itu berjalan menghampiri paras tertinggi 40 tahun melainkan mereka membuat pelabur menderita. “Sukar untuk mengetahui berapa banyak yang perlu dilakukan oleh Rizab Persekutuan untuk mengawal inflasi,” tulis Dudley dalam ruangan Bloomberg pada bulan April. “Tetapi satu perkara yang pasti: untuk menjadi berkesan, ia perlu mendatangkan lebih banyak kerugian kepada pelabur saham dan bon daripada yang berlaku setakat ini.”

Sesetengah peserta pasaran tidak yakin. Aoifinn Devitt, ketua pegawai pelaburan di Moneta, berkata Fed berkemungkinan melihat ketidaktentuan pasaran saham sebagai hasil sampingan daripada usahanya untuk mengetatkan dasar monetari, bukan objektif.

“Mereka menyedari bahawa saham boleh menjadi kerosakan cagaran dalam kitaran pengetatan,” tetapi itu tidak bermakna bahawa saham “perlu runtuh,” kata Devitt.

Fed, bagaimanapun, bersedia untuk bertolak ansur melihat pasaran merosot dan ekonomi lembap malah jatuh ke dalam kemelesetan kerana ia memberi tumpuan kepada menjinakkan inflasi, katanya.

terbaru: Powell dari Fed berkata menurunkan inflasi akan menyebabkan kesakitan kepada isi rumah dan perniagaan dalam ucapan Jackson Hole

Rizab Persekutuan memegang kadar sasaran dana fed pada julat 0% hingga 0.25% antara 2008 dan 2015, kerana ia menangani krisis kewangan dan kesannya. Fed juga mengurangkan kadar kepada hampir sifar sekali lagi pada Mac 2020 sebagai tindak balas kepada pandemik COVID-19. Dengan kadar faedah paling rendah, Dow DJIA,
-0.45%
melonjak lebih 40%, manakala indeks bermodal besar S&P 500 SPX,
-0.72%
melonjak lebih 60% antara Mac 2020 dan Disember 2021, menurut Data Pasaran Dow Jones.

Pelabur membiasakan diri dengan “kecerobohan selama lebih sedekad dengan kadar faedah yang jatuh” sambil mencari Fed untuk campur tangan dengan “put”nya sekiranya keadaan menjadi sukar, kata Courtney di Exencial Wealth Advisors.

“Saya fikir (sekarang) mesej Fed ialah ‘anda tidak akan mendapat masalah ini lagi’,” kata Courtney kepada MarketWatch pada hari Khamis. “Saya fikir pasaran boleh berkembang, tetapi ia perlu berkembang sendiri kerana pasaran adalah seperti rumah hijau di mana suhu perlu dikekalkan pada tahap tertentu sepanjang hari dan sepanjang malam, dan saya fikir itulah mesej yang memasarkan boleh dan harus tumbuh sendiri tanpa kesan rumah hijau.”

Lihat: Pendapat: Trend pasaran saham sentiasa menurun, terutamanya selepas penurunan harian yang besar minggu ini

Sementara itu, pendirian agresif Fed bermakna pelabur harus bersedia untuk apa yang mungkin “beberapa lagi tikaman harian ke bawah” yang akhirnya boleh terbukti sebagai “perubahan besar terakhir,” kata Liz Young, ketua strategi pelaburan di SoFi, pada hari Khamis. catatan.

“Ini mungkin terdengar aneh, tetapi jika itu berlaku dengan pantas, bermakna dalam beberapa bulan akan datang, itu sebenarnya menjadi kes lembu pada pandangan saya,” katanya. “Ia boleh menjadi kejatuhan yang cepat dan menyakitkan, menyebabkan pergerakan baharu lebih tinggi pada tahun ini yang lebih tahan lama, kerana inflasi jatuh dengan lebih ketara.”

We want to thank the writer of this short article for this outstanding material

Bolehkah Fed menjinakkan inflasi tanpa terus menghancurkan pasaran saham? Apa yang pelabur perlu tahu.


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/