Bolehkah tenaga boleh diperbaharui membantu merapatkan jurang kuasa pada musim panas India?

New Delhi, India — Ketika suhu meningkat melebihi 40 darjah Celsius di kampung Hasanganj di negeri Uttar Pradesh di utara India, bekalan elektrik terputus hampir 14 jam di kawasan itu bermakna pisang yang dijual oleh Ramesh, penjual buah-buahan yang menggunakan satu nama, lebih cepat reput daripada biasa tanpa peminat untuk memastikan mereka tenang. Apabila jualan semakin merosot, kemarahan semakin merebak di rumah, dan anak-anaknya tidak boleh tidur atau belajar dalam panas yang membakar.

Gangguan bekalan elektrik telah “memburukkan” masalah mereka, kata Ramesh kepada Al Jazeera.

Ketika gelombang panas melanda bahagian utara India dari akhir Mac hingga awal Mei, permintaan untuk bekalan elektrik meningkat, memuatkan talian elektrik dan menyebabkan gangguan besar-besaran di beberapa bahagian negara kerana loji haba kehabisan arang batu.

Kejadian yang bertimpa-timpa, terutamanya apabila musim panas tiba lebih awal dan lebih panas daripada yang dijangkakan, telah memperbaharui panggilan untuk menggali dan mengimport lebih banyak arang batu walaupun pengeluaran arang batu India terus meningkat. Harga arang batu global telah meningkat sejak permulaan perang Ukraine, meningkatkan kos import India dari 50 peratus kepada 100 peratus, pada masa rupee telah jatuh ke paras terendah, menjadikan import lebih mahal.

Akibatnya, pada 7 Mei kementerian alam sekitar membenarkan lombong arang batu tertentu mengembangkan pengeluaran sehingga 50 peratus, daripada 40 peratus sekarang, tanpa mendapatkan pelepasan alam sekitar yang biasanya wajib.

Sehari sebelum itu, kementerian kuasa mengarahkan semua loji janakuasa yang menggunakan arang batu yang diimport beroperasi pada kapasiti penuh dan membenarkan pengeluar tenaga menyalurkan kenaikan tarif kepada pengguna.

“Tindak balas dalam jangka pendek ialah tidak kira apa pun, anda perlu membayar kos untuk memastikan lampu menyala, terutamanya di tengah-tengah gelombang panas yang akan membunuh orang,” kata Tim Buckley, pengarah Kewangan Tenaga Iklim , sebuah badan pemikir di Australia. “Tetapi terdapat kos yang besar dan besar kepada orang India.”

Satu kos asas yang Buckley maksudkan ialah harga sebenar elektrik. Walaupun kebanyakan elektrik terma dan boleh diperbaharui di India dijual melalui kontrak jangka panjang, masih terdapat perbezaan harga yang menjalar untuk tenaga arang batu, katanya, terutamanya untuk 3 hingga 4 peratus yang didagangkan di bursa. Sebagai contoh, sejak akhir-akhir ini, semasa kuasa daripada arang batu domestik dijual pada harga 4-5 rupee/kwj ($0.05-0.06), ia meningkat kepada 5-8 rupee/kwj ($0.05-0.10) untuk tenaga daripada arang yang diimport (dan pergi sehingga setinggi 12 rupee/kwj atau $0.15 di pasaran spot satu hari minggu lepas). Kuasa dari angin dan suria, sementara itu, masing-masing pada 3 rupee dan 2.5 rupee ($0.03 dan $0.04).

Lebih penting lagi, tambah Buckley, “Haba 50 darjah menunjukkan bahawa infrastruktur tidak berfungsi. Loji janakuasa arang batu tidak boleh berjalan melebihi 50 darjah. Mereka pecah hanya apabila anda memerlukannya.”

Pakar mengatakan bahawa ia sebenarnya adalah peringatan bahawa India harus melabur lebih banyak dalam tenaga boleh diperbaharuinya untuk lebih menjamin keperluan tenaganya.

Malah, lewat bulan lalu ketika syarikat janakuasa berebut arang batu untuk dibakar apabila permintaan untuk kipas, penyejuk dan penghawa dingin meningkat, tenaga daripada loji angin yang datang untuk menyelamatkan kerana ia datang pada grid dari akhir April dan berlangsung hingga Ogos, petering off pada pertengahan September.

“Setiap unit [of electricity] yang diberikan oleh angin, anda menjana lebih sedikit daripada arang batu dan itu memastikan anda tidak berada dalam mod kekurangan lagi,” kata Karthik Ganesan, seorang felo dan pengarah dalam penyelarasan penyelidikan di Majlis Tenaga, Alam Sekitar dan Air, New Delhi pemikir.

INTERAKTIF_India_Coal_Shortage_1_17-05-2022-02

‘Masalah asas’

India mendapat sekitar 74.4 peratus tenaga elektriknya daripada loji janakuasa bahan api arang batu. Kekurangan arang batu bukanlah perkara baru di negara ini – ia menghadapi kekurangan yang sama tahun lepas – dan lebih disebabkan oleh perancangan yang lemah daripada sebarang sebab lain. Sebagai contoh, tahun lepas walaupun arang batu telah digali keluar dari tanah, ia terletak di muara lombong dan kemudian dibanjiri dengan hujan seperti permintaan untuknya meningkat di bahagian lain negara. Satu lagi masalah biasa ialah hakikat bahawa syarikat janakuasa kerajaan yang kekurangan wang sering tidak membuat tempahan arang batu lebih awal, yang membawa kepada aduan tentang kekurangan apabila permintaan meningkat.

Beberapa masalah ini timbul daripada fakta bahawa di India, elektrik digunakan sebagai modal politik – parti politik telah selama beberapa dekad menawarkan elektrik percuma, atau murah-kotoran, kepada pengundi. Tetapi akhirnya, kos itu ditanggung oleh syarikat pengedar apabila bil yang tidak dibayar selama bertahun-tahun meningkat, menyebabkan mereka tidak mempunyai peluang untuk melabur untuk menaik taraf infrastruktur atau membuat tempahan arang batu, antara lain.

“Lambat laun kerajaan perlu menyelesaikan masalah yang lebih asas dalam sistem,” kata Ganesan. “Semua orang sedang batuk dolar [to import coal] kerana tiada pilihan lain sekarang dan kami benar-benar perlu membuang wang kepada masalah itu … Tetapi daripada menyelesaikan masalah itu, kami mengekalkannya dengan membuang wang yang baik demi keburukan.”

Yang berkata, seruan untuk menamatkan arang batu tidak boleh dikatakan untuk berhenti melabur dalam melombong sebarang arang batu sama sekali. “Kami tidak mahu beralih kepada tenaga boleh diperbaharui dengan cara yang mengganggu sehingga kami menghantar orang kembali 30 tahun…. Perubahan iklim adalah realiti dan kesannya – suhu tinggi dan keperluan untuk penghawa dingin – juga realiti,” tambah Ganesan.

India juga perlu meningkatkan permainan boleh diperbaharuinya, terutamanya jika ia benar-benar mahu mengurangkan pergantungan pada arang batu. Sehingga April, ia mempunyai 158.12GW tenaga boleh diperbaharui terpasang – yang ia merancang untuk meningkatkan sehingga 500GW menjelang akhir dekad semasa, matlamat yang boleh dipersoalkan kerana ia perlu menambah kira-kira 30GW kuasa boleh diperbaharui setahun, dua kali ganda daripada yang ia lakukan tahun lepas.

INTERAKTIF_India_Coal_Shortage_1_17-05-2022-01

Buat masa ini, syarikat janakuasa yang dikendalikan secara persendirian – syarikat yang telah dibenarkan untuk menaikkan tarif kepada pengguna – yang tersenyum ke bank, walaupun selepas mengambil kira kenaikan kos mereka untuk mengimport arang batu.

Tata Power, sebagai contoh, akan beroperasi pada kapasiti penuh loji kuasa ultra-mega 4,000MW di Mundra di Gujarat – sebuah loji yang bergantung sepenuhnya kepada arang batu yang diimport. Begitu juga, Adani Power – sebahagian daripada Kumpulan Adani yang pelbagai, yang dimiliki oleh orang terkaya Asia, Gautam Adani – juga mempunyai loji 4,620MW di rantau yang sama yang bergantung sepenuhnya kepada arang batu yang diimport. (Kedua-dua syarikat mempunyai pelaburan dalam kuasa boleh diperbaharui dan yang kedua telah mengumumkan komitmen sebanyak $70bn di dalamnya.) Dan walaupun syarikat pengedaran kerajaan – yang akan membeli elektrik dari loji ini – terkenal kerana tidak membayar tepat pada masanya, atau malah secara penuh, syarikat-syarikat masih dijangka melihat peningkatan dalam keuntungan.

Semua itu tidak memberi sebarang perbezaan kepada Ishmail Mohammad, yang menjalankan perniagaan kimpalan di kampung Hasanganj. Beberapa tahun pertama pandemik COVID-19 memusnahkan perniagaannya kerana ramai penduduk tempatan – yang menyara hidup mereka dengan bekerja di tapak pembinaan di bandar-bandar besar – tidak mempunyai pendapatan untuk membayarnya untuk memasang gril dan pintu pagar logam ketika India melaksanakan beberapa sekatan. . Sekarang pemadaman elektrik selama hampir 14 jam itu hanya menyerlahkan lagi kesakitan, terutamanya kerana harga diesel yang dia gunakan penjananya juga telah meningkat.

“Saya tidak boleh bekerja,” katanya kepada Al Jazeera. “Saya tidak dapat menampung perbelanjaan saya. Apa yang patut dilakukan?”We want to say thanks to the writer of this post for this remarkable material

Bolehkah tenaga boleh diperbaharui membantu merapatkan jurang kuasa pada musim panas India?


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/