Bosan kehilangan wang? Berikut adalah 2 sebab mengapa pelabur runcit sentiasa rugi

Satu jentikan pantas melalui Twitter, mana-mana kelab pelaburan media sosial, atau Reddit bertemakan pelaburan akan membolehkan seseorang mencari segelintir peniaga yang telah cemerlang sepanjang sebulan, semester atau setahun. Percaya atau tidak, kebanyakan peniaga yang berjaya mengambil masa atau menggunakan akaun yang berbeza secara serentak untuk memastikan sentiasa ada kedudukan kemenangan untuk dipaparkan.

Sebaliknya, berjuta-juta peniaga meledakkan portfolio mereka dan menjadi kosong, terutamanya apabila menggunakan leverage. Ambil, sebagai contoh, Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan (FCA) United Kingdom yang menghendaki broker mendedahkan peratusan akaun mereka di rantau ini yang tidak menguntungkan berdagang derivatif. Menurut data, 69% hingga 84% daripada pelabur runcit hilang duit.

Begitu juga, kajian oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS mendapati bahawa 70% daripada peniaga pertukaran asing kehilangan wang setiap suku tahun, dan eToro, broker multinasional dengan 27 juta pengguna, dilaporkan bahawa hampir 80% pelabur runcit kehilangan wang selama 12 bulan.

Corak yang sama muncul dalam setiap pasaran merentasi benua dan dekad yang berbeza: peniaga runcit jarang mengekalkan operasi yang menguntungkan. Namun, pelabur baru dan berpengalaman berpendapat mereka boleh mengatasi berat sebelah itu disebabkan oleh kepintaran atau kempen pemasaran besar-besaran daripada pengaruh, pertukaran dan sistem perdagangan algoritma.

Di bawah adalah 4 punca di sebalik kegagalan peniaga runcit yang tidak dapat dielakkan. Tiada penyelesaian mudah selain dari mentaliti jangka panjang dan strategi berasaskan purata kos dolar membeli jumlah tetap setiap minggu atau bulan.

Pelayan pertukaran mempunyai masa henti dan terdapat pengembalian dagangan

Pada Jun 2021, Pihak Berkuasa Kawal Selia Industri Kewangan AS didenda Robinhood $70 jutamendakwa “kemudaratan yang meluas dan ketara” dan “maklumat yang mengelirukan kepada berjuta-juta pelanggannya” bermula pada September 2016. Secara khususnya, pengawal selia memetik gangguan platform antara 2018 dan 2018, yang menjejaskan keupayaan pelanggan untuk melaksanakan pesanan beli dan jual semasa turun naik pasaran yang ketara tempoh.

Pada 8 Mac 2022, London Metal Exchange (LME), tempat dagangan komoditi terbesar di Eropah, membatalkan semua dagangan dalam niaga hadapan nikel dan menangguhkan penghantaran semua kontrak yang diselesaikan secara fizikal. Sebabnya dipetik oleh Bloomberg adalah “kedudukan pendek yang tidak menguntungkan, dalam tekanan besar-besaran yang telah melibatkan pengeluar nikel terbesar serta bank utama China.”

Perhatikan bahawa keputusan sedemikian adalah jauh lebih buruk bagi broker yang memutuskan untuk menghentikan platform mereka dengan sengaja. Dalam kes tersebut, sekurang-kurangnya pelanggan boleh memilih perantara lain. Pemulihan semula, atau pembatalan perdagangan, jauh lebih bermasalah kerana pengguna telah menjangkakan keuntungan, atau mungkin juga dilindung nilai, bermakna perdagangan itu adalah sebahagian daripada strategi yang lebih luas.

Perdagangan frekuensi tinggi dan pembiayaan tanpa had

Pedagang profesional menggunakan pelayan kolokasi, meletakkan pelayan sedekat mungkin dengan pusat data bursa kerana ini mengurangkan kelewatan penghantaran dengan ketara. Pertukaran ini menawarkan perkhidmatan premium kepada pelanggan mewah, termasuk pelayan perumahan persendirian di tapak.

Selain memerlukan sejumlah besar volum untuk menampung kos, pelayan kolokasi menyediakan pedagang frekuensi tinggi faedah menjalankan strategi seperti pingyang menggunakan satu siri pesanan yang lebih kecil untuk merangkumi paus yang cuba masuk atau keluar dari pasaran.

Selain dibiayai dengan banyak, peniaga arbitraj ini biasanya mempunyai pembiayaan tambahan daripada bursa. Manfaat ini pada asasnya bermakna mereka boleh menyiarkan dagangan tanpa cagaran, sama seperti memiliki kredit, memberikan mereka kelebihan besar berbanding pelabur runcit.

Bukti? Insolvensi Three Arrows Capital (3AC) negatif pertukaran Deribit terjejas, yang terpaksa menanggung kerugian itu sendiri. Selain itu, tokoh terkenal Bitcoin Cash (BCH), Roger Ver, sedang disaman oleh bursa CoinFLEX untuk $84 juta yang didakwa terhutang kerana pembubaran.

Peniaga runcit perlu memahami bahawa tidak ada ruang untuk amatur dan menyedari hubungan rumit antara bursa, pemodal teroka, pembuat pasaran dan ikan paus. Sama ada perkongsian di atas kertas atau tidak, manfaat bersama memastikan pemain ini mempunyai akses keutamaan kepada pusingan pendanaan pra-benih, penyenaraian dan akses pasaran.

Satu-satunya cara untuk pelabur memilih untuk tidak kehilangan wang adalah dengan menyerah pada perdagangan, dan mengelakkan perdagangan leveraj seperti wabak. Pada hakikatnya, pelabur dengan tempoh masa enam bulan atau lebih lama berpeluang untuk mendapat keuntungan dalam setiap kedudukan mereka.

Pandangan dan pendapat yang dinyatakan di sini adalah semata-mata dari pengarang dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Cointelegraph. Setiap langkah pelaburan dan perdagangan melibatkan risiko. Anda harus menjalankan penyelidikan anda sendiri apabila membuat keputusan.