Bottlenecks LNG Muncul Dalam Krisis Eropah | OilPrice.com

Negara-negara Eropah telah berbangga bahawa kemudahan penyimpanan gas mereka telah diisi pada paras yang lebih tinggi daripada biasa sebelum permulaan musim sejuk. Namun lebih banyak kargo LNG tiba di Eropah pada kadar sedemikian sehingga ia menjejas pelabuhan. Dan kadar tambang adalah melalui bumbung, menambah kepada harga LNG yang sudah direkodkan. Awal minggu ini, media dilaporkan bahawa terdapat lebih daripada 30 kapal tangki LNG melahu di luar pantai Sepanyol, menunggu untuk memunggah di salah satu terminal pengegasan semulanya. Jelas sekali, terminal ini tidak mencukupi untuk lonjakan import LNG ke negara itu, yang menempatkan terminal import LNG paling banyak di Eropah, dengan jumlah enam.

Namun Sepanyol bukan satu-satunya dalam “situasi operasi yang luar biasa,” seperti yang disebut oleh kerajaan di Madrid. Terdapat berpuluh-puluh kapal tangki LNG menunggu untuk memunggah atau berfungsi sebagai simpanan terapung berhampiran pelabuhan Eropah yang lain juga. Dan apabila LNG tergesa-gesa ke Eropah berterusan, kekurangan kapal tangki LNG semakin besar.

“Setiap pembeli gas asli yang serius telah mengambil pembawa LNG ke dalam portfolio mereka,” ketua penyelidikan perkapalan Jefferies Omar Nokta memberitahu Wall Street Journal. “Terdapat kapasiti yang sangat terhad di luar sana dan ia sangat mahal untuk diperolehi.”

Ia merupakan undang-undang tertua mengenai bekalan dan permintaan di tempat kerja, tetapi undang-undang yang sama ini juga mendorong kadar tambang untuk pembawa LNG setinggi langit, yang menambah kepada bil import LNG yang sudah banyak di Eropah dan Asia.

Menurut data Baltic Exchange yang dipetik dalam laporan Wall Street Journal, kadar kapal tangki LNG pasaran spot telah meningkat enam kali ganda sejak awal tahun, mencecah $450,000 sehari minggu ini.

Broker menjangkakan ini akan meningkat lagi kepada setengah juta dolar setiap hari kerana permintaan kekal kukuh menjelang musim sejuk. Dan itu mungkin bukan siling kerana satu pembrokeran UK telah meramalkan kadar tambang boleh melonjak kepada sebanyak $1 juta sehari sebelum akhir tahun.

Berkaitan: Biden Menjalankan Keselamatan Tenaga AS ke Tanah

Faktor tambahan yang menyebabkan penghantaran LNG lebih mahal ialah sebahagian besar daripada armada LNG yang ada kini digunakan sebagai storan terapung kerana peniaga menunggu harga komoditi itu meningkat lebih tinggi apabila musim sejuk bermula. Laporan Reuters tentang kesesakan kapal tangki LNG menyatakan bahawa harga LNG untuk penghantaran pada bulan November dan Disember adalah $2 mmBtu lebih tinggi daripada harga semasa.

Kesesakan juga menyebabkan beberapa lori tangki yang menunggu untuk memunggah ke dalam simpanan terapung, sekurang-kurangnya buat sementara waktu, dibantu oleh penurunan permintaan kerana cuaca yang lebih panas daripada biasa di Sepanyol dan permintaan industri yang lebih rendah untuk gas di seluruh Eropah kerana kelembapan ekonomi. aktiviti, yang seterusnya disebabkan oleh kekurangan gas yang bermula tahun lepas.

Terdapat berita yang lebih mahal di kaki langit juga. Pemulaan semula Freeport LNG, yang ditutup selepas kebakaran pada bulan Jun, menjejaskan keterjangkauan dan aspek ketersediaan ketagihan LNG yang baru ditemui di Eropah, boleh ditangguhkan.

Rystad Energy, perunding tenaga Norway, ramalan baru-baru ini Freeport LNG boleh kembali beroperasi seperti biasa pada akhir bulan depan, tetapi menambah bahawa masih terdapat kemungkinan kelewatan. Kelewatan ini, kata Rystad, boleh mendorong harga gas lebih tinggi di Amerika Syarikat. Harga gas AS yang lebih tinggi secara automatik akan meningkatkan harga LNG untuk pasaran antarabangsa juga.

Ini berlaku ketika Kesatuan Eropah cuba meletakkan kakinya dan mengatakan ia akan memasang siling pada harga LNG. Cadangan untuk kesan itu telah dibuat minggu ini oleh Suruhanjaya dan telah dibincangkan oleh pemimpin Eropah pada mesyuarat yang berlangsung pada hari Khamis.

Malah sebelum mesyuarat itu, perjanjian tidak mungkin berlaku kerana negara anggota berpecah mengenai isu itu, tetapi desakan untuk menjinakkan harga gas dan akibatnya, inflasi adalah kukuh dan beberapa bentuk kawalan harga mungkin akhirnya dipersetujui untuk mengurangkan kesakitan harga.

Terdapat beberapa lapisan perak walaupun semua berita harga buruk. Import LNG China ialah dijangka menurun secara mendadak disebabkan oleh permintaan yang lemah dan harga pasaran spot yang tinggi, yang akan membebaskan lebih banyak kargo untuk Eropah. Sayang sekali ia tidak dapat membina lebih banyak terminal import LNG dalam beberapa minggu.

Oleh Irina Slav untuk Oilprice.com

Lebih Banyak Bacaan Teratas Daripada Oilprice.com:

We wish to say thanks to the author of this article for this remarkable web content

Bottlenecks LNG Muncul Dalam Krisis Eropah | OilPrice.com


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/