Bukan tunggangan datuk anda—Cadillac Lyriq 2023, diuji

Besarkan / Cadillac Lyriq ialah ungkapan pertama masa depan jenama mewah klasik Amerika itu sebagai pembuat kereta elektrik.

Jonathan Gitlin

PARK CITY, UTAH—Mereka berkata—tepat, pada pendapat saya—bahawa tiada apa yang memfokuskan fikiran seperti tarikh akhir. Saya tidak pasti apakah faktor penguatan apabila tarikh akhir itu tiba-tiba menyusut selama sembilan bulan, seperti yang berlaku untuk Lyriq baharu Cadillac, tetapi hasilnya adalah SUV elektrik bateri baharu yang sangat cekap.

Seperti yang telah kita bincangkan pada masa laluGeneral Motors sedang memulakan pelan elektrifikasi yang diharap akan bermakna tiada lagi pelepasan paip ekor daripada mana-mana kenderaan kumpulan itu menjelang 2035. Kuncinya ialah sekeluarga bateri dan motor elektrik (dinamakan Ultium) untuk digunakan merentasi segala-galanya daripada trak badan-pada-bingkai besar hingga silang kecil. Kami sebenarnya telah mencuba beberapa BEV berasaskan Ultium awal—yang trak Hummer EV yang bombastik dan Van penghantaran BrightDrop Zevo 600. Kedua-duanya adalah aplikasi khusus, tetapi Lyriq jauh lebih arus perdana, memandangkan kecintaan Amerika terhadap SUV itu.

Pada pelancaran, Lyriq boleh didapati dalam konfigurasi motor tunggal, pacuan roda belakang, dengan motor berkembar, versi pacuan semua roda akan datang awal tahun 2023. RWD Lyriq menggunakan 340 hp (255 kW), 325 Versi lb-ft (440 Nm) motor Ultium Drive, yang dikuasakan oleh pek bateri litium-ion 102 kWh.

Model bersaiz penuh rangkaian kuasa AWD Lyriq menunjukkan pek bateri dan motor hadapan dan belakang. Lyriq memerlukan separuh daripada sel litium-ion berbanding Hummer EV untuk mencapai julat yang sama.
Besarkan / Model bersaiz penuh rangkaian kuasa AWD Lyriq menunjukkan pek bateri dan motor hadapan dan belakang. Lyriq memerlukan separuh daripada sel litium-ion berbanding Hummer EV untuk mencapai julat yang sama.

GM mereka bentuk bateri Ultium untuk menjadi sangat modular, dengan setiap modul mempunyai sistem pengurusan bateri sendiri (yang berkomunikasi secara wayarles dengan kereta). Dalam kes Lyriq, ia menggunakan 12 modul (dan sejumlah 288 sel) berbanding dengan pek 24 modul besar Hummer EV. Tetapi Lyriq lebih ringan, kurang berkuasa dan lebih aerodinamik berbanding trak besar itu, jadi ia mampu mencapai julat EPA sejauh 312 batu (502 km). (Untuk butiran lanjut tentang powertrain Lyriq, anda mungkin menikmati temu bual kami dengan ketua rangkaian kuasa EV GM dari beberapa tahun yang lalu.)

Bukan bermakna Lyriq betul-betul kecil—pada 196.7 inci (4,996 mm) panjang dan 86.9 inci (2,207 mm) lebar (dengan cerminnya), ia bersaiz tepat untuk jalan AS. Walau bagaimanapun, pereka dan jurutera Cadillac telah melakukan kerja yang agak baik untuk membungkus bateri tanpa membuat SUV kelihatan luar biasa tinggi, pada 63.9 inci (1,623 mm). Jarak roda 121.8 inci (3,094 mm) diterjemahkan kepada banyak isipadu dalaman untuk penumpang hadapan dan belakang. Tetapi ia pastinya bukan kelas bulu, mencecah 5,610 lbs (2,545 kg).

Saya cuba untuk tidak membuang terlalu banyak masa membincangkan cara kereta kelihatan, memandangkan betapa subjektifnya ia. Tetapi pada pandangan saya, pereka Cadillac telah melakukan kerja yang baik di sini, dengan beberapa butiran menarik seperti panel cahaya di hidung Lyric dan rawatan di sekeliling palka belakang, yang ditunjukkan oleh rakan sekerja memanggil kembali kesibukan di Cadillac Seville. Kami belum mempunyai pekali seret untuk Lyriq, tetapi jelas bahawa aerodinamik adalah keutamaan reka bentuk, dengan bilah udara di hadapan dan rawatan seretan rendah pada roda aloi SUV.

EV sememangnya lebih mudah untuk dibungkus sebagai SUV, tetapi Lyriq mengelak daripada kelihatan terlalu tinggi.
Besarkan / EV sememangnya lebih mudah untuk dibungkus sebagai SUV, tetapi Lyriq mengelak daripada kelihatan terlalu tinggi.

Jonathan Gitlin

Bahagian dalamannya juga mengagumkan, terutamanya bagi kita yang masih ingat betapa hambarnya bahagian dalam GM dahulu. Ciri yang paling menonjol ialah paparan 33-inci yang melengkung di sekeliling pemandu. Tidak seperti skrin infotainmen besar lain yang kami lihat baru-baru ini, ini adalah skrin tunggal, bukan berbilang panel yang diikat di bawah kaca, Cadillac memberitahu kami.

Ia dibentangkan serupa dengan sistem tiga skrin dalam Cadillac Escaladedengan tiga zon—kawasan berbilang fungsi sensitif sentuhan kecil di sebelah kiri pemandu, kelompok utama untuk pemandu (yang boleh dikonfigurasikan untuk menunjukkan tolok, peta atau maklumat yang sangat minimum (kelajuan, keadaan bateri yang dicas). ) jika anda tidak mahu gangguan. Bahagian kanan skrin adalah sensitif sentuhan tetapi juga boleh dikawal dengan dail berputar pada susunan tengah.

Infotainmen menjalankan Android Automotif sistem pengendalian, walaupun UI agak biasa jika anda telah menggunakan versi terkini infotainmen Cadillac dalam kenderaan lain. Android Auto Tanpa Wayar dan Apple CarPlay kedua-duanya disokong, dan ini adalah pelaksanaan pertama sama ada yang saya gunakan yang boleh menayangkan arah dari telefon anda ke peta di hadapan pemandu, berbanding hanya muncul dalam Android Auto atau CarPlay tetingkap di bahagian infotainment skrin. Dikuasakan oleh Android Automotive bermakna anda juga mendapat pengecaman suara yang hebat.

We wish to thank the author of this article for this remarkable web content

Bukan tunggangan datuk anda—Cadillac Lyriq 2023, diuji


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/