California mempunyai $600 juta dalam tin tidak dituntut, deposit botol

California sedang duduk di atas timbunan $600 juta deposit nikel dan sepeser pun yang tidak dituntut pada tin dan botol yang boleh dikitar semula dan kini mahu mengembalikan sebahagian daripada itu kepada pengguna.

Untuk mendapatkan hampir 40 juta penduduk negeri itu mengitar semula lebih banyak dan menghantar lebih banyak deposit kembali kepada mereka, pentadbiran Gavin Newsom pada Jumaat melancarkan rancangan untuk menggandakan untuk sementara waktu bayaran balik untuk botol atau tin 12-auns (355 mililiter). California sudah membayar 10 sen untuk bekas lebih 24 auns (709 mililiter), dan itu akan berganda buat sementara waktu kepada 20 sen.

Langkah itu akan menjadikan California antara program kitar semula dengan bayaran tertinggi di negara ini. Rachel Machi Wagoner, pengarah Jabatan Kitar Semula dan Pemulihan Sumber California, berkata usaha itu akan membantu California kembali menjadi peneraju kitar semula seperti 35 tahun lalu apabila ia memulakan program bayaran balik tunainya.

Apabila seseorang di California membeli soda bersaiz biasa, caj 5 sen dikenakan yang boleh dibayar semula jika bekas itu dibawa balik untuk dikitar semula. Di bawah rancangan Newsom, caj deposit akan kekal sama tetapi jumlah pulangan akan berganda. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan kadar kitar semula untuk bekas minuman daripada 70% kepada sekurang-kurangnya 80%.

Oregon dan Michigan sudah menawarkan bayaran balik 10 sen dan kumpulan advokasi mengatakan bahawa jumlah bagi setiap botol kaca atau plastik atau tin aluminium sudah mencukupi untuk pengguna mengitar semula sekurang-kurangnya sembilan daripada setiap 10 bekas.

Kumpulan advokasi Presiden Pengawas Pengguna Jamie Court, yang kerap mengkritik program kitar semula, menggelar rancangan itu sebagai “langkah yang sangat positif” dan “cadangan berani untuk mengembalikan wang mereka.”

“Wang itu tidak memberi manfaat kepada sesiapa pun untuk duduk di bank,” kata Mahkamah. “Kami memerlukan pembetulan struktur yang lengkap, tetapi ini adalah langkah sementara yang baik.”

Starbucks merancang untuk menghentikan cawan ikoniknya secara berperingkat untuk mengurangkan pembaziran

Cadangan California menyalurkan usaha nasional terkini untuk meningkatkan kitar semula kerana pengedar minuman menghadapi tekanan yang meningkat untuk memasukkan peratusan lebih tinggi bahan kitar semula ke dalam bekas mereka, kata pengarah eksekutif Majlis Tindakan Pengawasan Kebangsaan Heidi Sanborn.

Hanya 10 daripada 50 negeri yang mempunyai program deposit sekarang, tetapi ramai yang mempertimbangkannya – berpotensi mewujudkan label tampalan dan minuman yang mengelirukan yang dipenuhi dengan jumlah deposit negeri yang berbeza, sesuatu yang menurutnya ingin dielakkan oleh pengedar.

Penggandaan bayaran balik California adalah sementara – tempoh untuk perubahan itu masih belum diputuskan – dan dijangka menelan belanja $100 juta. Jika diluluskan oleh Badan Perundangan, kenaikan bayaran balik akan berkuat kuasa pada tahun fiskal berikutnya yang bermula 1 Julai.

Tidak pasti jika sebarang rangsangan dalam kitar semula akan bertahan sebaik sahaja harga yang lebih tinggi berakhir, Sanborn mengakui, tetapi dia berharap California akan memutuskan untuk membuat kenaikan itu kekal. Dia juga berharap tekanan daripada negeri akan mendorong percubaan oleh Wakil AS Alan Lowenthal dari California dan Senator AS Jeff Merkley dari Oregon untuk membuat bil botol nasional.

Rancangan Newsom juga cuba meredakan kesesakan yang bermula beberapa tahun lalu apabila lebih banyak pusat kitar semula kejiranan ditutup dan Consumer Watchdog berkata banyak kedai runcit juga enggan mengambil semula tempat kosong di kedai seperti yang diperlukan.

Untuk meningkatkan akses, pentadbiran Newsom mencadangkan membelanjakan $100 juta untuk geran untuk menambah kira-kira 2,000 mesin kitar semula automatik, juga dikenali sebagai mesin layan diri terbalik, di sekolah menengah, kolej dan peruncit. Pengguna membuang bekas kosong mereka ke dalam mesin, yang mengeluarkan bayaran balik.

$55 juta lagi akan digunakan untuk program kitar semula mudah alih yang dibiayai oleh kerajaan di kawasan luar bandar dan tempat lain dengan beberapa pilihan kitar semula.

Pengguna sangat kecewa kerana “mereka tidak dapat memulangkan botol dan tin mereka dan mendapatkan kembali wang mereka seperti yang dijanjikan,” kata Sanborn, yang juga mengetuai Suruhanjaya Seluruh Negeri California mengenai Pasaran Kitar Semula & Kitar Semula Tepi Tepi.

Sanborn menyalahkan penutupan banyak pusat kitar semula California atas kegagalan negeri itu untuk segera menyesuaikan formula pembayarannya yang rumit untuk memenuhi keadaan pasaran yang berubah-ubah.

Banyak barang kitar semula California pergi ke China, yang memperkukuh piawaian pada 2017 untuk menerima bahan tercemar, termasuk plastik. Tindakan itu “mengecam industri kitar semula” di seluruh negara, kata Kate O’Neill, seorang profesor sains alam sekitar Universiti California, Berkeley, Kate O’Neill, dan pengarang buku 2019 “Waste.”

Pasaran AS kini pulih dengan penambahan kemudahan kitar semula domestik, tetapi masih terdapat masalah padanan bekalan dengan permintaan, kata O’Neill.

Pegawai kitar semula menjangkakan penggunaan minuman akan berkurangan semasa pandemik, seperti yang berlaku semasa kebanyakan kemelesetan ekonomi, kata Wagoner. Sebaliknya, jualan kontena di California meningkat sebanyak 2.5 bilion dalam tempoh tiga tahun, kepada 27 bilion tahun fiskal lepas, bermakna jumlah rekod deposit yang mengalir ke dalam dana kitar semula negeri itu.

Bilangan kontena boleh balik yang dikitar semula di California pula mencecah rekod tertinggi lebih daripada 18.8 bilion pada 2021 – tetapi itu masih meninggalkan banyak wang di atas meja.

Percubaan berulang untuk menambah baik sistem kitar semula negeri telah bergelut dalam Badan Perundangan, walaupun California cuba meningkatkan kadar kitar semulanya, meminimumkan sisa makanan dan berusaha ke arah ekonomi penggunaan bulat.

Wagoner berkata cadangan hari Jumaat adalah langkah sementara sementara pentadbiran meneruskan perbincangan dengan penggubal undang-undang mengenai pembaikan kekal.

Senator negara Demokrat Bob Wieckowski berkata beliau telah mencuba rang undang-undang tahun lepas dengan cadangan yang serupa dengan apa yang dicadangkan oleh pentadbiran sekarang, “dan mereka tidak mahu mendengar mengenainya.” Beliau menjangkakan orang ramai kini menyorok barang kitar semula mereka sehingga tempoh penebusan berganda, kemudian menghadapi barisan panjang sebaik sahaja ia bermula.

Cadangannya tahun ini akan meletakkan lebih banyak tanggungjawab kepada pengeluar untuk mengitar semula bekas mereka.

“Ia mempunyai sifat gimik sedikit,” kata Wieckowski mengenai rancangan negeri itu. “Kami mempunyai 45 Band-Aids pada program ini, dan kadang-kadang anda perlu keluar dari perniagaan Band-Aid.”

Hak Cipta © 2022 oleh The Associated Press. Hak cipta terpelihara.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this incredible content

California mempunyai $600 juta dalam tin tidak dituntut, deposit botol


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/