California perlu mengecas kenderaan elektrik pada waktu siang, bukan malam, untuk menjimatkan grid, kata kajian

Untuk berjaya meningkatkan pergantungan orang California pada kenderaan elektrik sepanjang dekad yang akan datang tanpa membebani grid kuasa negeri itu, lebih ramai pemandu perlu mengecas kereta mereka pada siang hari, kajian Stanford telah menemui.

Negeri itu perlu meningkatkan dan menambah baik infrastruktur pengecasan awam dan tempat kerja secara drastik yang menyokong pengecasan siang hari, yang boleh menggunakan tenaga solar dengan lebih baik, menurut kajian itu, diterbitkan minggu ini dalam jurnal saintifik Nature Energy. Peningkatan ketersediaan pengecasan juga akan menjadikan pemilikan kenderaan elektrik lebih mudah diakses, kajian itu mendapati.

“Jika kita menumpukan banyak perhatian untuk membina rangkaian pengecasan awam yang besar di mana sahaja orang berada pada waktu siang – di tempat kerja, di tempat awam … itu akan menjadi kemenangan besar untuk grid,” kata Siobhan Powell, penyelidik utama dalam belajar.

Kajian itu, sebahagian daripada Stanford Inisiatif Bit & Watt, yang menyepadukan penyelidik dengan pemimpin industri tenaga, menggunakan pemodelan untuk meramalkan permintaan pengecasan EV pada 2035 di 11 negeri barat, termasuk California. Mengunjurkan bahawa kedua-dua penggunaan EV dan pergantungan tenaga boleh diperbaharui akan meningkat dalam tempoh 13 tahun akan datang, pasukan itu mendapati bahawa penambahbaikan dalam infrastruktur pengecasan awam — mengurangkan pergantungan pada kuasa malam — boleh memastikan kenderaan pemalam mempunyai kesan paling sedikit pada grid kuasa .

Pemilik EV mungkin dalam kurungan berpendapatan tinggi dan mengecas bateri mereka di rumah semalaman — sering mengambil kesempatan insentif ditawarkan oleh syarikat kuasa untuk berbuat demikian. Jika tabiat pengecasan itu berterusan apabila penggunaan EV semakin berkembang, permintaan tenaga elektrik puncak boleh ditingkatkan sehingga 25%, penyelidik mendapati.

Walaupun peralihan kepada lebih banyak pengecasan siang hari dijangka tidak akan membendung peningkatan permintaan, ia akan mengalihkan kemuncak kepada apabila California mempunyai lebihan kapasiti pada grid secara sejarah, berkat kuasa solar. Peralihan ini juga boleh membantu Barat bersedia untuk tekanan tinggi pada sistem elektriknya semasa gelombang haba, yang berterusan tolak grid ke hadnya.

Menjelang 2035, tahun California telah komited menamatkan penjualan kenderaan pembakaran bahan api fosil baharukapasiti meningkat akan menjadikan tenaga suria siang hari lebih murah, menurut Ram Rajagopalpengarang bersama kajian dan profesor bersekutu kejuruteraan awam dan alam sekitar serta kejuruteraan elektrik di Stanford.

“Pengecasan di tempat kerja, khususnya, berlaku sejajar dengan penjanaan solar,” tambah Powell.

Meningkatkan stesen yang menyokong pengecasan siang hari akan “memperbaiki kesan pengecasan EV, menyokong penggunaan meluas yang saksama, mengurangkan pelepasan, menyokong integrasi boleh diperbaharui dan melicinkan peralihan kepada masa depan yang tidak berkarbon,” kajian itu mendapati.

“Membina banyak pengecasan siang hari awam akan bermanfaat untuk grid tetapi juga boleh membantu membawa akses pengecasan kepada lebih ramai orang,” kata Powell.

Dia mengakui bahawa negeri memerlukan “berjuta-juta lagi” stesen pengecasan untuk dicapai matlamatnya daripada 5 juta kenderaan sifar pelepasan di jalan raya menjelang 2030 — hampir lima kali ganda jumlah semasa. Tetapi dia berharap penyelidikan itu dapat membantu membentuk dasar tentang cara dan tempat stesen itu dilaksanakan.

Penemuan itu tidak bermakna orang ramai harus berhenti mengecas EV di rumah dan semalaman jika itu sesuai untuk mereka, kata Powell, kerana keutamaan harus menggalakkan penggunaan kenderaan rendah atau sifar pelepasan. Tetapi dia ingin melihat kajian itu mempengaruhi pembuat dasar atau syarikat yang membina stesen pengecasan. Dengan cara itu, “ia boleh menjadi pilihan yang mudah untuk orang ramai mengecas pada masa itu apabila ia lebih baik untuk grid,” kata Powell.

Rajagopal, yang merupakan pengarah Stanford Sustainable Systems Labs, berkata ia boleh membantu orang ramai mula membiasakan diri mengecas pada siang hari.

“Jika kita membiasakan orang dengan tingkah laku yang betul sekarang, maka apabila peralihan itu selesai, kita sudah akan melakukan perkara yang betul,” katanya.

We wish to say thanks to the author of this post for this awesome web content

California perlu mengecas kenderaan elektrik pada waktu siang, bukan malam, untuk menjimatkan grid, kata kajian


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/