Campur tangan FX Jepun yang disyaki gagal membendung kejatuhan yen

  • Yen tidak menentu kerana Tokyo disyaki campur tangan untuk hari ke-2
  • Pegawai FX kekal menutup mulut mengenai campur tangan
  • Pembuat dasar sentiasa memberi amaran vs turun naik FX yang berlebihan
  • Ulangan BOJ Kuroda perlu mengekalkan kadar ultra rendah

TOKYO, 24 Okt (Reuters) – Penggubal dasar Jepun pada Isnin meneruskan usaha untuk menjinakkan kejatuhan yen yang mendadak, termasuk melalui dua hari pasaran berturut-turut campur tangan yang disyaki, tetapi akhirnya gagal untuk menyokong mata wang berbanding kekuatan dolar yang berterusan.

Penjualan yen mencederakan ekonomi ketiga terbesar di dunia dengan memacu bil import yang sudah melonjak dan mencabar komitmen Bank of Japan terhadap kadar ultra rendah dalam menghadapi pengetatan monetari global yang pesat untuk memerangi inflasi yang berleluasa.

Mata wang Jepun melonjak 4 yen kepada 145.28 setiap dolar dalam dagangan awal Asia pada hari Isnin, menunjukkan pihak berkuasa telah melangkah masuk untuk hari kedua berturut-turut selepas langkah serupa oleh Tokyo pada hari Jumaat.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Kami tidak akan mengulas,” Masato Kanda, naib menteri kewangan bagi hal ehwal antarabangsa, memberitahu pemberita di Kementerian Kewangan (MOF), apabila ditanya sama ada mereka campur tangan semula pada hari Isnin.

“Kami memantau pasaran 24/7 sambil mengambil maklum balas yang sewajarnya. Kami akan terus berbuat demikian mulai sekarang juga,” kata Kanda, yang menyelia dasar kadar pertukaran Jepun.

Walau bagaimanapun, yen gagal untuk berpegang pada kenaikan awal dan secara ringkas mencecah paras terendah 149.70 setiap dolar, kerana pasaran terus menumpukan pada perbezaan yang semakin meluas antara dasar monetari ultra-mudah Bank of Japan dan rancangan kenaikan kadar yang stabil oleh Rizab Persekutuan AS. Ia kali terakhir berada di sekitar 148.80.

“Dalam krisis lalu yang melibatkan pound British dan lira Itali, pihak berkuasa akhirnya gagal mempertahankan mata wang mereka. Begitu juga, campur tangan senyap Jepun hanya mempunyai kesan terhad,” kata Daisaku Ueno, ketua strategi FX di Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

“Kekuatan dalam dolar adalah faktor terbesar di sebalik yen yang lemah. Jika Amerika Syarikat menunjukkan tanda-tanda kenaikan kadarnya memuncak dan malah mengurangkan kadar faedah, yen akan berhenti melemah walaupun tanpa campur tangan.”

Jepun berkemungkinan membelanjakan rekod 5.4 trilion-5.5 trilion yen ($36.16 bilion-$36.83 bilion) dalam campur tangan pembelian yen pada Jumaat lepas, menurut anggaran oleh firma pembrokeran pasaran wang Tokyo.

Itu jauh lebih besar daripada kira-kira 2.8 trilion yen yang dibelanjakan Jepun untuk menyokong mata wang itu pada 22 September, yang merupakan campur tangan jual beli yen yang pertama sejak 1998.

Ikatan BOJ

Nasib yen meletakkan BOJ di bawah perhatian kerana ia bertemu untuk mesyuarat kadar dua hari yang berakhir pada hari Jumaat, apabila ia dijangka mengekalkan dasar monetari ultra longgar.

Dengan inflasi yang agak sederhana dan ekonomi tidak dapat bergerak ke arah yang lebih pantas, bank pusat berhati-hati dengan menaikkan kadar dan berisiko mencetuskan kemelesetan.

“Sangat tidak diingini” bahawa gaji sebenar Jepun, diselaraskan untuk inflasi terus jatuh, Gabenor BOJ Haruhiko Kuroda memberitahu parlimen pada hari Isnin.

“Adalah wajar untuk inflasi stabil mencapai sasaran 2% kami disertai dengan kenaikan gaji,” kata Kuroda, sambil menekankan keperluan untuk terus menyokong ekonomi dengan kadar ultra rendah.

The Fed, yang bermesyuarat minggu berikutnya, secara meluas dijangka akan menaikkan kadar semula kerana ia memberi tumpuan kepada memerangi inflasi yang panas.

Perbezaan kadar AS-Jepun yang semakin meluas berkemungkinan mengekalkan tekanan ke bawah ke atas yen, yang telah jatuh lebih daripada 20% berbanding dolar tahun ini.

Pihak berkuasa Jepun mengesahkan bahawa mereka melangkah ke pasaran apabila ia campur tangan pada 22 September. Sejak itu, pihak berkuasa tetap berdiam diri sama ada mereka membuat sebarang percubaan lanjut untuk menyokong mata wang itu termasuk pada hari Jumaat, apabila Tokyo berkemungkinan melakukan campur tangan senyap.

Pada $1.33 trilion, rizab asing Jepun memberikannya kuasa api yang mencukupi untuk campur tangan berkali-kali, tetapi peniaga meragui bahawa Tokyo akan dapat membalikkan aliran menurun yen dengan sendirinya.

Menteri Kewangan Shunichi Suzuki mengulangi bahawa pergerakan mata wang yang berlebihan adalah tidak diingini.

“Kami sama sekali tidak boleh bertolak ansur dengan pergerakan berlebihan dalam pasaran pertukaran asing berdasarkan spekulasi,” katanya kepada pemberita di kementerian kewangan. “Kami akan bertindak balas dengan sewajarnya kepada turun naik yang berlebihan,” katanya, pandangan yang dikumandangkan oleh Perdana Menteri Fumio Kishida di parlimen kemudian pada hari Isnin.

($1 = 149.3200 yen)

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Tetsushi Kajimoto dan Yoshifumi Takemoto; Laporan tambahan oleh Chang-Ran Kim, Sakura Murakami, Daiki Iga dan Leika Kihara; Penyuntingan oleh Shri Navaratnam dan Sam Holmes

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Campur tangan FX Jepun yang disyaki gagal membendung kejatuhan yen


Take a look at our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/