Caterpillar akan memindahkan ibu pejabat ke Texas, menandakan perlepasan korporat kedua utama dari Illinois dalam masa 6 minggu

Kurang daripada enam minggu selepas kontraktor pertahanan dan pembuat pesawat Boeing mengumumkan ia akan memindahkan ibu pejabat globalnya keluar dari pusat bandar Chicago, pemimpin syarikat besar lain akan meninggalkan wilayah itu.

Syarikat Illinois yang lama, Caterpillar Inc. akan memindahkan ibu pejabatnya dari Deerfield ke pejabat sedia ada di Irving, Texas, di luar Dallas, kata syarikat itu Selasa.

“Kami percaya ia adalah demi kepentingan strategik terbaik syarikat untuk membuat langkah ini, yang menyokong strategi Caterpillar untuk pertumbuhan yang menguntungkan sambil kami membantu pelanggan kami membina dunia yang lebih baik dan lebih mampan,” kata Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Caterpillar Jim Umpleby dalam satu kenyataan.

Langkah itu bermakna majoriti kira-kira 230 pekerja yang berpangkalan di pejabat Deerfield pembuat peralatan perlombongan dan pembinaan dijangka berpindah ke Texas dari semasa ke semasa, kata jurucakap Caterpillar Kate Kenny.

Peralihan akan bermula tahun ini. Kenny tidak memberikan jangka masa tertentu untuk perpindahan itu, tetapi berkata syarikat itu mempunyai pajakan untuk pejabat Deerfieldnya yang akan “membolehkan peralihan yang teratur dan fleksibel untuk pekerja kami,” dan pemimpin syarikat akan bekerja dengan pekerja secara individu.

Caterpillar mempunyai pejabat dan lokasi pembuatan di seluruh Illinois, termasuk pejabat di Chicago, dan Kenny berkata langkah itu tidak akan menjejaskan mana-mana lokasi kawasan Chicago yang lain. Illinois dijangka kekal sebagai penumpuan terbesar pekerja Caterpillar di dunia, dengan lebih 17,000 pekerja di negeri ini, kebanyakannya berhampiran Peoria.

“Persekitaran persaingan dan pasaran global yang kami hadapi sebagai sebuah syarikat sentiasa berubah, dan kami sentiasa menilai serta mengemas kini jejak global kami, termasuk lokasi pejabat, untuk memenuhi keperluan perniagaan dan bakat kami dengan terbaik,” kata Kenny dalam e-mel.

Syarikat itu adalah yang terbaru mengecilkan jejaknya di kawasan Chicago di tengah-tengah penempatan semula korporat dan pasaran pejabat yang bergolak akibat dua tahun pandemik COVID-19.

Boeing adalah memindahkan ibu pejabatnya ke Arlington, Virginia, dan telah berkata ia akan mengurangkan ruang pejabat tetapi terus menggaji ratusan orang di Chicago. Terdahulu, pada 2018, Takeda Pharmaceutical Co. mengumumkannya akan menutup ibu pejabat Deerfieldnya.

Baru-baru ini, syarikat lain telah menjual ruang pejabat kerana ramai pekerja telah bekerja dari jauh semasa wabak itu. Gergasi insurans Allstate mencapai persetujuan pada akhir 2021 untuk menjual ibu pejabatnya yang lama berhampiran Northbrookdan baru-baru ini syarikat penjagaan kesihatan Baxter berkata ia adalah menjual ibu pejabat Deerfield yang lama untuk menyesuaikan diri dengan model kerja hibrid, walaupun ia akan “kekal di kawasan umum” dan kekal boleh diakses oleh pekerja yang berpangkalan di Deerfield.

“Beginilah keadaan sekarang,” kata Datuk Bandar Deerfield Daniel Shapiro. “Apabila kita keluar daripada wabak coronavirus, permintaan pejabat tidak seperti tiga tahun lalu. Orang ramai tidak pergi ke pejabat dengan kerap, jadi ini adalah jenis yang dilakukan oleh pasaran.”

Dia menunjuk kepada kuasa ekonomi yang lebih besar untuk langkah Caterpillar, bersama-sama dengan pemergian baru-baru ini seperti yang diumumkan oleh Baxter.

Beberapa kerugian baru-baru ini untuk Deerfield telah menjadi keuntungan Chicago, walaupun. Pada 2019, Mondelez berkata ia akan berlaku memindahkan ibu pejabatnya dari Deerfield ke Chicagodan Walgreens Boots Alliance terus beribu pejabat di Deerfield, tetapi syarikat itu mengumumkan rancangan pada 2018 untuk memindahkan ramai pekerja ke bandar.

Pemergian Caterpillar akan berperingkat selama dua tahun, membolehkan masa untuk mencari penyewa baharu untuk ruang seluas 100,000 kaki persegi, kata Shapiro.

Syarikat itu telah lama berpangkalan di Illinois, dan pada 2017 mengumumkan penempatan semula ibu pejabatnya ke Deerfield dari Peoria. Syarikat itu mengambil alih bekas pejabat utama pengeluar minuman beralkohol Beam Suntory, yang berpindah ke pusat bandar Chicago. Beam Suntory pada 2021 mengumumkan rancangan untuk menubuhkan ibu pejabat global di New York City, tetapi akan mengekalkan beberapa unit perniagaan dan kedudukan korporat di Chicago.

Pada masa itu, Umpleby memetik jarak Deerfield yang berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa O’Hare dan kebolehcapaian ke Chicago.

“Berikutan proses pemilihan tapak yang teliti, kami memilih lokasi ini kerana ia adalah kira-kira 20 minit pemanduan ke lapangan terbang O’Hare dan mudah ke bandar Chicago melalui kereta api komuter, mencapai matlamat kami untuk lebih mudah diakses oleh pelanggan global kami, peniaga. dan pekerja,” katanya ketika itu. “Laman web ini memberi pekerja kami banyak pilihan untuk tinggal sama ada dalam persekitaran bandar atau pinggir bandar.

“Kami tahu kami perlu bersaing untuk mendapatkan bakat terbaik untuk mengembangkan syarikat kami, dan lokasi ini akan menarik minat pasukan global kami yang pelbagai, hari ini dan pada masa hadapan.”

Caterpillar tidak menerima sebarang insentif daripada kampung Deerfield atau negeri apabila ia berpindah, lapor Tribune pada masa itu.

Perpindahan Caterpillar sekarang ke Irving, Texas, tidak mengejutkan John Boyd, pengetua The Boyd Co., sebuah firma pemilihan tapak negara.

“Metroplex Dallas telah benar-benar muncul sebagai lokasi ibu pejabat korporat utama, dan Caterpillar telah mempunyai kehadiran yang besar di Texas selama bertahun-tahun, kedua-dua operasi pembuatan dan pejabat,” katanya.

Kekurangan cukai pendapatan peribadi dan korporat di Negeri Lone Star adalah tarikan besar, terutamanya bagi eksekutif korporat tertinggi, tambah Boyd.

Caterpillar menunjukkan minat yang lebih besar di wilayah Dallas tahun lepas, apabila ia mengumumkan penubuhan bahagian Kuasa Elektrik di kawasan kejiranan Las Colinas di pinggir bandar Irving, membawa masuk eksekutif dan kakitangan lain dari beberapa pejabat di seluruh negara.

Gaya hidup yang ditawarkan oleh kawasan kelas atasan sedemikian juga menarik firma Fortune 500 seperti Caterpillar.

“Las Colinas kini merupakan alamat yang sangat berprestij, tempat tinggal ramai selebriti, dan terdapat juga banyak komuniti berpagar yang dilihat oleh eksekutif peringkat C-suite menarik,” kata Boyd.

Kira-kira 12,000 daripada lebih 17,000 pekerja Caterpillar di Illinois berpangkalan di sekitar Peoria, menurut syarikat itu. Tetapi Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Pembangunan Ekonomi Greater Peoria Chris Setti berkata beliau tidak bimbang tentang peralihan Caterpillar kepada Sun Belt.

Pengilang kekal sebagai kuasa ekonomi di kawasan itu, di mana ia mula membina traktor pada tahun 1910, selepas beberapa ratus kakitangan ibu pejabat menuju ke utara ke Deerfield, dan beliau menjangkakan langkah terbaru itu juga tidak akan menghentikan pertumbuhan tempatan.

“Komitmen Caterpillar terhadap rantau kita masih kukuh,” katanya. “Mereka mempunyai lebih 12,000 pekerja di sini, menjadikan Peoria sebagai pusat pekerjaan terbesar untuk Caterpillar di dunia.”

Syarikat itu mengekalkan kampus penyelidikan dan pembangunan berhampiran Peoria, serta faundri dan pusat logistik, antara banyak kemudahan lain. Musim bunga ini sering diiklankan di radio, mencari pekerja untuk mengisi jawatan kosong.

“Mereka memanggilnya ‘walk-in-Wednesdays’, mereka hanya meminta orang ramai untuk datang dengan resume mereka pada hari Rabu, dan jika anda layak, anda akan diambil bekerja di tempat,” kata Setti.

Namun, Gabenor JB Pritzker menggelar langkah Caterpillar sebagai “mengecewakan,” dan berkata negeri itu menambah perniagaan kecil baharu serta syarikat besar dan sederhana.

“Adalah mengecewakan untuk melihat Caterpillar memindahkan 240 pekerja ibu pejabat mereka keluar dari Deerfield dalam beberapa tahun akan datang apabila begitu banyak syarikat akan masuk,” katanya dalam satu kenyataan.

Parti Republikan Illinois mengecam Pritzker, yang menghadapi pemilihan semula akhir tahun ini, berhubung langkah Caterpillar yang akan berlaku.

“Seminggu lagi, sebuah lagi syarikat ikonik Amerika sedang memindahkan ibu pejabatnya keluar dari Illinois di bawah pimpinan Gabenor JB Pritzker,” kata Pengerusi Don Tracy dalam satu kenyataan. “Sama seperti ratusan ribu individu dan keluarga yang telah melarikan diri dari Illinois dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Caterpillar menyertai Boeing dalam meninggalkan kami ke negeri lain dengan cukai yang lebih rendah, lebih banyak peluang pertumbuhan dan jenayah yang lebih rendah.”

Mark Denzler, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Pengilang Illinois, berkata walaupun langkah itu merugikan, syarikat itu terus menggaji beribu-ribu orang di negeri itu.

“Keputusan untuk memindahkan ibu pejabat syarikatnya ke luar negeri adalah kerugian kepada Illinois, yang dengan bangganya telah menjadi rumah kepada pengeluar peralatan pembinaan ikonik selama hampir satu abad,” katanya dalam satu kenyataan. “Walaupun 240 pekerja yang berpangkalan di ibu pejabat syarikat di Deerfield akan berpindah ke luar negeri, syarikat itu akan terus menjadi sebahagian besar sektor pembuatan negeri kita.”

Walaupun ahli politik dan persatuan pengilang negeri mengeluh pemindahan ibu pejabat Caterpillar, Boyd, firma pemilihan tapak negara, menjangkakan pemindahan korporat akan menjadi lebih biasa. Transformasi kerja pejabat baru-baru ini telah memudahkan perjalanan, katanya.

Pada masa lalu, syarikat mengetahui perpindahan keluar negeri melibatkan kehilangan beberapa pekerja berharga yang ditahan oleh hubungan keluarga atau komuniti. Tetapi peningkatan teknologi jauh, dan keupayaan untuk bekerja hampir di mana-mana, bermakna pekerja utama boleh memilih untuk tinggal di belakang, mungkin menubuhkan pejabat rumah.

“Lazimnya, syarikat enggan memindahkan ibu pejabat mereka,” katanya. “Tetapi hari ini, kita melihat gelombang penempatan semula.”

Dan Petrella menyumbang kepada laporan ini.

sfreishtat@chicagotribune.com

brogal@chicagotribune.com

rmccoppin@chicagotribune.com

We want to say thanks to the writer of this article for this outstanding content

Caterpillar akan memindahkan ibu pejabat ke Texas, menandakan perlepasan korporat kedua utama dari Illinois dalam masa 6 minggu


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/