CDC mengesyorkan penggalak COVID yang menyasarkan BA.4/5 daripada Moderna dan Pfizer [Updated]

Besarkan / Seorang veteran Tentera menunggu 15 minit yang disyorkan untuk melihat sama ada dia akan mengalami sebarang reaksi buruk selepas menerima suntikan penggalak COVID-19 kedua di Hospital Edward Hines Jr. VA pada 1 April 2022, di Hines, Illinois.

Kemas kini 9/2/2022, 10:05 pagi ET: Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit telah menandatangani penggalak COVID-19 yang dikemas kini daripada Moderna dan Pfizer-BioNTech pada hari Khamis, membenarkan pelancaran vaksin generasi kedua bermula dalam beberapa hari akan datang.

Jawatankuasa penasihat CDC—the Jawatankuasa Penasihat Amalan Imunisasi (ACIP)—bertemu untuk mesyuarat sepanjang hari Khamis untuk menyemak semua data sekitar penggalak yang dikemas kini, yang masih belum menyelesaikan ujian klinikal. Jawatankuasa itu mengundi 13 berbanding 1 menyokong mengesyorkan penggalak, yang dibenarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah pada hari Rabu. Satu-satunya undi tidak setuju adalah daripada pakar kanak-kanak Pablo Sánchez dari Ohio State University dan Hospital Kanak-Kanak Seluruh Negara. Sánchez percaya bahawa tangkapan generasi kedua akan selamat dan berkesan tetapi merasakan adalah lebih baik untuk mempunyai data klinikal manusia di tangan sebelum melancarkan dos. “Terdapat banyak keraguan terhadap vaksin,” katanya. “Saya cuma rasa ini agak pramatang.”

Walaupun penasihat lain menyatakan kebimbangan yang sama tentang kekurangan data klinikal, CDC—seperti FDA—menekankan bahawa kemas kini penggalak COVID-19 berfungsi sama seperti proses diperkemas untuk mengemas kini vaksin selesema tahunan.

Pada petang Khamis, Pengarah CDC Rochelle Walensky mengesahkan undi majoriti ACIP, langkah terakhir sebelum dos boleh digunakan.

“Penggalak COVID-19 yang dikemas kini dirumuskan untuk melindungi dengan lebih baik daripada varian COVID-19 yang paling baru beredar,” kata Walensky dalam satu kenyataan. “Ia boleh membantu memulihkan perlindungan yang telah berkurangan sejak vaksinasi sebelumnya dan direka untuk memberikan perlindungan yang lebih luas terhadap yang lebih baru. varian. Cadangan ini mengikuti penilaian saintifik yang komprehensif dan perbincangan saintifik yang mantap. Jika anda layak, tiada masa yang sukar untuk mendapatkan penggalak COVID-19 anda, dan saya amat menggalakkan anda untuk menerimanya.”

Penggalak yang dikemas kini akan mula dilancarkan serta-merta, dengan bekalan akan muncul di lokasi di seluruh negara dalam beberapa hari akan datang. Penggalak terkini Moderna akan tersedia kepada semua orang yang berumur 18 tahun dan ke atas, manakala penggalak Pfizer-BioNTech akan tersedia untuk semua orang berumur 12 tahun dan ke atas. Kedua-dua penggalak hendaklah diberikan sekurang-kurangnya dua bulan selepas vaksin COVID-19 terakhir atau dos penggalak.

Cerita Asal pada 31/8/2022, 1:47 petang ET: Seperti yang dijangkakan, Pentadbiran Makanan dan Dadah pada hari Rabu membenarkan penggalak COVID-19 generasi kedua daripada Moderna dan Pfizer-BioNTech. Penggalak yang baru dibenarkan adalah bivalen, menyasarkan kedua-dua jenis asal SARS-CoV-2 dan subvarian omikron BA.4/5, yang berkongsi protein lonjakan yang sama dan kini merupakan varian dominan yang beredar.

Penggalak Pfizer-BioNTech baharu—yang FDA panggil “penggalak yang dikemas kini”—akan tersedia kepada semua orang berumur 12 tahun ke atas. Penggalak Moderna yang dikemas kini akan tersedia kepada sesiapa sahaja yang berumur 18 tahun ke atas. Dalam kedua-dua kes, penggalak hendaklah diberikan sekurang-kurangnya dua bulan selepas vaksin atau penggalak COVID-19 yang terakhir.

Keizinan FDA datang sebelum mesyuarat yang dijadualkan pada hari Khamis dan Jumaat panel penasihat untuk Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Panel CDC penasihat pakar bebas—the Jawatankuasa Penasihat Amalan Imunisasi (ACIP)—akan mengundi seawal hari Khamis sama ada penggalak yang dikemas kini harus disyorkan untuk digunakan.

Jika jawatankuasa mengundi menyokong dan pengarah CDC Rochelle Walensky menyokong cadangan itu, penggalak kemudiannya akan tersedia kepada orang ramai. Adalah dijangkakan cadangan itu akan diteruskan. Pentadbiran Biden selama berminggu-minggu memberi isyarat bahawa ia menjangkakan kempen penggalak musim gugur dengan penggalak generasi kedua ini akan bermula sekitar Hari Pekerja. Negara telah dapat membuat prapesanan dos penggalak yang dikemas kini, dan penghantaran boleh dimulakan sekarang setelah FDA telah mengeluarkan kebenaran.

Dalam taklimat akhbar hari Rabu, Pesuruhjaya FDA Robert Califf menekankan keperluan untuk penggalak musim gugur, dengan menyatakan bahawa negara masih melihat lebih daripada 400 kematian setiap hari akibat COVID-19 dan lebih 5,000 kemasukan ke hospital baharu setiap hari. Selain itu, beliau juga merujuk data CDC sementara yang dikeluarkan pada hari Selasa yang menunjukkan jangka hayat rakyat Amerika jatuh sekali lagi pada 2021, sebahagian besarnya disebabkan oleh kematian COVID-19. The jangka hayat bagi rakyat Amerika dilahirkan pada 2021 hanya 76.1 tahun, penurunan 2.7 tahun sejak 2019, sebelum wabak.

“Vaksin COVID-19, termasuk penggalak, terus menyelamatkan nyawa yang tidak terkira banyaknya dan mencegah hasil yang paling serius (penghospitalan dan kematian) COVID-19,” kata Califf dalam satu kenyataan. “Ketika kami memasuki musim gugur dan mula menghabiskan lebih banyak masa di dalam rumah, kami amat menggalakkan sesiapa sahaja yang layak untuk mempertimbangkan untuk menerima dos penggalak dengan vaksin COVID-19 bivalen untuk memberikan perlindungan yang lebih baik terhadap varian yang sedang beredar.”

Keputusan penggalak

Walaupun hujah untuk penggalak jatuh adalah mudah, reka bentuk untuk penggalak yang dikemas kini adalah lebih rumit. Pembuat vaksin COVID-19 Moderna dan Pfizer-BioNTech mempunyai jumlah data yang besar, termasuk data klinikal, tentang keselamatan dan keberkesanan penggalak yang dikemas kini yang menyasarkan strain omicron asal, BA.1. Mereka masih belum mengumpul data klinikal mengenai penggalak penyasaran BA.4/5.

Walau bagaimanapun, FDA “sangat sengaja” memutuskan untuk mengikuti subvarian omikron terkini, BA.4 dan BA.5, dan bukannya BA.1, yang tidak lagi beredar, kata pengawal selia vaksin teratas FDA Peter Marks pada hari Rabu. Pada bulan Jun, panel Penasihat FDA mengundi 19 berbanding 2 memihak kepada mereka bentuk semula penggalak menjadi bivalen dan omikron sasaran. Jawatankuasa ini sebahagian besarnya menyatakan sokongan untuk menyasarkan BA.4/5, khususnya. Subvarian BA.5 pada masa ini menyumbang kira-kira 89 peratus daripada kes AS. Marks berhujah bahawa data awal dan pemerhatian mengenai tindak balas imun yang menyasarkan BA.4/5 nampaknya menawarkan lebih banyak perlindungan daripada yang dilihat dengan BA.1. Di samping itu, agensi itu memberi alasan bahawa peningkatan terhadap varian terbaharu boleh meletakkan orang untuk dilindungi dengan lebih baik daripada apa sahaja yang akan datang.

Marks juga menangani kebimbangan tentang kekurangan data klinikal setakat ini, membandingkan proses kebenaran penggalak COVID dengan proses mengemas kini vaksin selesema tahunan. “Kami mempunyai pengalaman yang luas pada masa lalu dengan perubahan ketegangan yang dibuat tanpa data klinikal berdasarkan keseluruhan bukti yang ada. Ini adalah kes dengan vaksin influenza yang mana perubahan ketegangan sedemikian dibuat dengan selamat dan berkesan setiap tahun,” kata Marks. “Berdasarkan pada [COVID-19-related] data, penggalak yang dikemas kini dijangka memberikan perlindungan yang lebih tinggi terhadap varian omicron yang sedang beredar.”

Dalam kenyataan hari Rabu, Moderna dan Pfizer-BioNTech meraikan kebenaran tersebut.

“Menerima penggalak yang secara khusus menyasarkan varian Omicron BA.4/.5, yang kini merupakan jenis SARS-CoV-2 yang paling lazim, merupakan langkah kesihatan awam penting yang boleh diambil oleh orang ramai untuk membantu melindungi diri mereka, terutamanya semasa kita menuju ke musim yang penuh dengan perhimpunan dalaman,” Ketua Pegawai Eksekutif Moderna Stéphane Bancel berkata. “Kami berterima kasih kepada FDA untuk kepimpinan mereka yang tegas.”

Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer Albert Bourla berkata syarikat itu “terharu” dengan keputusan FDA. “Ketika kita menuju ke musim luruh dan musim sejuk, dengan potensi penyebaran SARS-CoV-2 yang lebih besar di sekolah dan di tempat kerja, adalah penting untuk sentiasa mengikuti perkembangan terkini dengan vaksin sebagai barisan pertahanan pertama terhadap penyakit COVID-19.”

We wish to thank the writer of this article for this awesome content

CDC mengesyorkan penggalak COVID yang menyasarkan BA.4/5 daripada Moderna dan Pfizer [Updated]


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/