Cepat menutup pintu selepas pertumbuhan yang perlahan, pilihan pengumpulan dana dihalang oleh pembakaran tinggi – TechCrunch

Cepat, permulaan yang menyediakan produk pembayaran dalam talian, diumumkan petang ini bahawa ia akan ditutup. Masa depan syarikat telah diragui sejak beberapa hari ini, selepas laporan menunjukkan bahawa pertumbuhan hasil 2021nya adalah sederhana, kadar tunainya tinggi dan pilihan pengumpulan dananya terhad.

Maklumat pertama kali melaporkan kesimpulan syarikat. Dalam satu kenyataan, syarikat itu berkata berikutan “membuat kemajuan besar dalam misi kami untuk menjadikan pembelian dan penjualan tanpa geseran untuk semua orang, kami telah membuat keputusan yang sukar untuk menutup pintu kami.”

Syarikat itu, yang diasaskan oleh Domm Holland dan Allison Barr Allen, terus menggambarkan dirinya sebagai “penjejak jejak”, mengatakan bahawa tidak semua pihak sedemikian berjaya mencapai “puncak gunung,” dengan mendakwa bahawa walaupun gagal, permulaan itu berjaya “selama-lamanya ” mengubah perdagangan dalam talian dunia. Berapa banyak kredit yang sebenarnya boleh dituntut oleh syarikat jangka pendek untuk bekerja dalam pasaran pembayaran satu klik adalah jauh dari jelas, tetapi sekurang-kurangnya Fast akan keluar seperti yang dilalui: memberikan dirinya lebih banyak prop daripada yang mungkin hasil perniagaannya dijamin.

Fast mencatatkan jumlah hasil enam angka yang sedikit pada 2021, walaupun meningkat $102 juta Siri B diketuai oleh Stripe. Kadar terbakar syarikat itu ialah dikatakan setinggi $10 juta sebulanatau hanya gandaan besar hasilnya, apatah lagi untung kasar.

Sebuah syarikat yang meledak setahun selepas menaikkan sembilan angka tidak akan menjadi cerita biasa tahun ini, tetapi kegagalan permulaan datang dalam beberapa peringkat; ini adalah ranap yang lebih berprofil tinggi. Yang lain akan menjadi lebih perlahan dan kurang ganas ketika berhenti.

Data PitchBook menunjukkan bahawa Fast terakhir bernilai sekitar $580 juta, diukur pada asas pasca wang. Bagi pekerja yang memegang pilihan yang kini tidak bernilai, penutupan syarikat adalah satu kejutan. Sama ada pengasas syarikat dapat menjual beberapa saham dalam Siri B yang besar syarikat itu tidak jelas, tetapi jika mereka melakukannya, harap mereka mengagihkan wang tunai itu kepada bekas kakitangan mereka.

Syarikat itu telah menaikkan $124.5 juta sejak penubuhannya pada 2019, menurut Crunchbase. Selain Stripe, pelabur lain termasuk Index Ventures, Susa Ventures dan Global Founders Capital.

Baru-baru ini pada 28 Mac 2022, Fast telah menandatangani tawaran seperti satu dengan The Honest Company untuk melaksanakan pembayaran satu klik untuk pelanggannya. Awal tahun ini, NPR melaporkan bagaimana CEO Holland mempunyai bahagian kontroversi di Australia sebelum memulakan Fast. Bekas syarikat permulaan Holland, Tow.com.au, yang bertujuan untuk menjadi “Uber penundaan”, gagal dalam apa yang disifatkan oleh sekurang-kurangnya seorang sebagai “bencana”. NPR artikel menyatakan bahawa usaha niaga Holland sebelum ini terlibat “dalam pertikaian pengebilan berjuta-juta dolar dengan kerajaan negeri Australia berhubung tunda dan merampas yuran yang membawa kepada pembubaran syarikat permulaan pada 2018.”

Sementara itu, susulan kematian Fast, sumber komuniti sudah pun meningkat — termasuk senarai bekas pekerja. Imbasan pantas media sosial menunjukkan bahawa beberapa syarikat sedang mencari untuk mendapatkan kakitangan Fast. Pasaran bakat untuk pekerja permulaan masih hangat, jadi mungkin kesan kepada mereka yang diberhentikan hari ini akan terbukti tidak lama.

Kesimpulan Fast datang selepas beberapa syarikat permulaan lain yang bernilai tinggi telah mula berundur. Pemberhentian adalah berdetik kembali lebih luas di tanah permulaan, dan satu lagi unicorn terkenal mengurangkan penilaiannya untuk memberi insentif yang lebih baik kepada pekerjanya. Awal hari ini, TechCrunch melaporkan bahawa Workrise – yang bernilai $2.9 bilion tahun lepas selepas kenaikan $300 juta – diberhentikan apa yang dipercayai “ratusan” pekerja. 2022 sedang membentuk untuk melihat jauh berbeza daripada 2021.We would like to give thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Cepat menutup pintu selepas pertumbuhan yang perlahan, pilihan pengumpulan dana dihalang oleh pembakaran tinggi – TechCrunch


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/