China menghadapi jurang pembiayaan hampir $1 trilion. Ia memerlukan lebih banyak hutang untuk mengisinya.

Dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini, pelaburan dalam pembangunan hartanah jatuh sebanyak 2.7% berbanding tahun lalu. Digambarkan di sini ialah projek di Qingzhou, wilayah Shandong, pada 15 Mei 2022.

CFOTO | Penerbitan Masa Depan | Imej Getty

BEIJING – Kerajaan China menghadapi kekurangan tunai yang semakin meningkat, kata penganalisis, kerana mereka meramalkan peningkatan hutang untuk mengisi jurang itu.

“Gelombang terkini Omicron dan penutupan yang meluas sejak pertengahan Mac telah mengakibatkan penguncupan mendadak dalam hasil kerajaan, termasuk hasil jualan tanah,” Ting Lu, ketua ekonomi China di Nomura, dan sebuah pasukan berkata dalam laporan minggu lalu .

Mereka menganggarkan jurang pembiayaan kira-kira 6 trilion yuan ($895.52 bilion) — kira-kira 2.5 trilion yuan dalam penurunan hasil disebabkan pembayaran balik cukai dan pengeluaran ekonomi yang lebih lemah, dan 3.5 trilion yuan lagi hasil jualan tanah yang hilang.

“Kebanyakan ‘langkah rangsangan’ yang akan datang, sama ada bon kerajaan khas atau pinjaman tambahan oleh bank dasar, hanya akan digunakan untuk mengisi jurang pembiayaan ini,” kata penganalisis Nomura itu.

Angka 3.5 trilion yuan yang mereka jangka sukar diisi, dan mereka menyenaraikan beberapa langkah, daripada menggunakan deposit fiskal kepada meningkatkan pinjaman, yang boleh digunakan untuk menampung kekurangan itu.

Data ekonomi untuk April menunjukkan pertumbuhan yang semakin lemah apabila kawalan Covid mengambil tol. Perdana Menteri Li Keqiang berkata semasa mesyuarat yang jarang berlaku di seluruh negara minggu lepas bahawa dalam beberapa aspek, kesukarannya lebih besar daripada pada tahun 2020.

Malah sebelum wabak Covid terbaharu, penjualan tanah, sumber penting hasil kerajaan tempatan, telah merosot berikutan tindakan keras Beijing terhadap pergantungan tinggi pemaju hartanah terhadap hutang. Kerajaan tempatan juga bertanggungjawab melaksanakan pemotongan cukai dan bayaran balik yang diumumkan Beijing untuk menyokong pertumbuhan.

Bank Jepun dan penganalisis dari firma lain tidak berkongsi angka khusus mengenai jumlah hutang tambahan yang mungkin diperlukan. Tetapi mereka menunjukkan tekanan yang semakin meningkat ke atas pertumbuhan yang memerlukan lebih banyak sokongan daripada hutang.

Tidak termasuk pemotongan dan pembayaran balik cukai, Kementerian Kewangan berkata hasil fiskal tempatan meningkat sebanyak 5.4% dalam tempoh empat bulan pertama tahun itu berbanding setahun lalu. Lapan daripada 31 wilayah peringkat wilayah China menyaksikan penurunan hasil fiskal pada masa itu, kata kementerian itu, tanpa menamakan mereka.

Data tidak lengkap untuk tempoh daripada Maklumat Angin menunjukkan wilayah Qinghai, Shandong, Liaoning, Hebei, Guizhou, Hubei, Hunan dan Tianjin mencatatkan penurunan tahun ke tahun dalam hasil fiskal untuk empat bulan pertama tahun itu. Tianjin adalah yang paling teruk dengan penurunan sebanyak 27%.

Pada 2021, Tibet merupakan satu-satunya wilayah peringkat wilayah yang mengalami penurunan dalam hasil fiskal, menurut Wind.

“Adalah penting untuk diperhatikan bahawa penurunan hasil fiskal bukan sahaja berlaku di bandar yang terkurung,” kata Zhiwei Zhang, presiden dan ketua ekonomi, Pinpoint Asset Management.

“Banyak bandar tanpa wabak Omicron juga menderita, kerana ekonomi mereka dikaitkan dengan mereka yang sedang dikurung,” kata Zhang dalam e-mel pada pertengahan Mei. “Kos ekonomi tidak terhad kepada sebilangan kecil bandar, ia adalah masalah negara.”

Shenzhen melihat hasil fiskal menjunam

Sejak Mac, tanah besar China telah berusaha untuk mengawal wabak Covid yang paling teruk dalam dua tahun dengan perintah tinggal di rumah dan sekatan perjalanan di banyak bahagian negara, terutamanya Shanghai dan wilayah sekitarnya.

Walaupun data kewangan tidak tersedia untuk kebanyakan bandar China, hab teknologi selatan Shenzhen mengeluarkan angka yang menunjukkan penurunan hasil fiskal sebanyak 44% tahun ke tahun pada April kepada 25.53 bilion yuan. Itu menyusuli penurunan 7% tahun ke tahun pada bulan Mac kepada 22.95 bilion yuan.

“Kerajaan tempatan menghadapi tekanan fiskal yang semakin meningkat. Perbelanjaan mereka meningkat tetapi hasil menurun,” kata Zhang. “Jualan tanah juga turun dengan mendadak. Saya rasa kerajaan pusat mungkin perlu menyemak semula belanjawan fiskal dan mengeluarkan lebih banyak hutang untuk membantu kerajaan tempatan.”

Beijing pada Mac telah mengumumkan peningkatan dalam pemindahan dana daripada kerajaan pusat kepada kerajaan tempatan. Ketika ditanya pada Mei sama ada ia akan diperluaskan, Kementerian Kewangan menyatakan beberapa pembiayaan untuk tahun depan akan dipindahkan lebih awal daripada masa untuk membantu kerajaan tempatan dengan bayaran balik dan pemotongan cukai tahun ini.

Tekanan untuk berbelanja untuk infrastruktur

Baca lebih lanjut mengenai China daripada CNBC Pro

“Tahun ini, satu akibatnya ialah akan ada lebih sedikit wang yang tinggal untuk perbelanjaan infrastruktur,” kata Jack Yuan, VP dan penganalisis kanan di Moody’s Investors Service, dalam temu bual telefon awal bulan ini.

Beliau berkata memandangkan penjualan tanah menjadi sumber penting bagi perbelanjaan kerajaan tempatan untuk infrastruktur, penurunan dalam jualan tanah dan peningkatan terhad dalam bon tujuan khas akan menyekat pilihan pembiayaan untuk perbelanjaan infrastruktur.

“Kami menjangkakan hutang akan terus meningkat tahun ini akibat daripada tekanan ekonomi ini,” kata Yuan, sambil menyatakan ia masih harus dilihat bagaimana Beijing memutuskan untuk mengimbangi pertumbuhan ekonomi dengan paras hutang tahun ini.

We want to give thanks to the writer of this short article for this outstanding material

China menghadapi jurang pembiayaan hampir $1 trilion. Ia memerlukan lebih banyak hutang untuk mengisinya.


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/