China menukar peraturan kerahsiaan audit dalam usaha menghentikan penyahsenaraian AS

Beijing telah menyemak semula undang-undang kerahsiaan auditnya dalam usaha untuk menghentikan kira-kira 270 syarikat China daripada dinyahsenarai daripada bursa AS, dalam konsesi penting kepada tekanan daripada Washington.

Suruhanjaya Kawal Selia Sekuriti China, badan pemerhati kewangan utama Beijing, berkata pada hari Sabtu ia akan mengubah undang-undang kerahsiaan yang menghalang syarikat tersenarai di luar negaranya daripada memberikan maklumat kewangan sensitif kepada pengawal selia asing.

CSRC berkata bahawa peraturan sedia ada, yang kali terakhir dikemas kini pada 2009, telah menjadi lapuk.

Ia merupakan langkah paling penting yang dilakukan oleh Beijing untuk cuba menghalang syarikat China di New York daripada dinyahsenarai pada 2024. Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa kata bulan lepas bahawa syarikat terbesar China termasuk Baidu dan Yum China mempunyai tiga tahun untuk menyediakan dokumen audit terperinci, menyebabkan penjualan mendadak dalam saham mereka.

Terdapat kira-kira 270 syarikat China yang disenaraikan di AS dengan gabungan permodalan pasaran melebihi $2tn. Indeks China Naga Emas Nasdaq, yang menjejaki saham mewah China, telah kehilangan kira-kira separuh nilainya pada tahun lepas.

Pembalikan dasar luar biasa oleh Beijing dijangka mewujudkan rangka kerja bagi pengawal selia AS untuk mendapatkan akses kepada fail audit syarikat dan merupakan perubahan peraturan utama pertama oleh China untuk membenarkan pendedahan maklumat kewangan di luar negara. The Financial Times melaporkan bahawa pengawal selia di Beijing sedang berbincang mengenai cadangan itu pada Mac.

Draf peraturan terkini, yang telah dikemukakan kepada perundingan awam sehingga 17 April, membatalkan keperluan bahawa pemeriksaan penyata kewangan syarikat China yang tersenarai di luar negara perlu dijalankan oleh pengawal selia terutamanya China.

Perubahan itu akan memudahkan “kerjasama kawal selia rentas sempadan termasuk pemeriksaan bersama . . . untuk perlindungan pelabur global”, menurut CSRC.

Ia berikutan rundingan berbulan-bulan antara pengawal selia di China dan AS untuk menyelesaikan pertikaian yang berlarutan lama berhubung akses kepada audit.

Pihak berkuasa China cuba untuk meningkatkan keyakinan pelabur selepas beberapa siri tindakan tegas kawal selia dan penjualan saham yang merugikan — seperti oleh aplikasi pengangkutan Cina Didi — telah mengeruhkan pasaran global.

CSRC berkata pengerusinya Yi Huiman dan pengerusi SEC Gary Gensler telah mengadakan tiga mesyuarat sejak Ogos mengenai “kerjasama pengawasan audit” dan bahawa terdapat “kemajuan positif”.

Walau bagaimanapun, pengawal selia AS telah menolak cadangan perjanjian yang akan berlaku yang akan menghentikan kiraan detik penyahsenaraian. Gensler berkata minggu lalu bahawa hanya pematuhan menyeluruh terhadap pemeriksaan audit AS akan membolehkan syarikat China terus berdagang di pasaran New York.

Ketegangan geopolitik antara AS dan China, termasuk terbaru mengenai pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, telah menyebabkan kebimbangan bahawa kompromi terhadap akses audit tidak mungkin berlaku. Seorang eksekutif kewangan Hong Kong yang rapat dengan beberapa perbincangan kawal selia berkata menyahsenarai syarikat China “adalah senjata yang AS miliki dalam perjuangan yang lebih luas ini”. Dia menambah: “AS perlu berhati-hati, jika mereka terus menekan China, mereka akhirnya mencederakan diri mereka sendiri.”

Di bawah peraturan yang dikeluarkan pada 2009, dokumen audit yang dihasilkan semasa menyenaraikan syarikat China di luar negara dilarang dikongsi dengan entiti asing. Itu bercanggah dengan Akta Akauntabiliti Syarikat Asing Induk AS, yang diluluskan pada 2020, yang memaksa syarikat China dan Hong Kong membenarkan Lembaga Pemantauan Perakaunan Syarikat Awam AS memeriksa audit mereka.

We wish to say thanks to the author of this article for this incredible content

China menukar peraturan kerahsiaan audit dalam usaha menghentikan penyahsenaraian AS


Check out our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/