Convertibles memandu ke matahari terbenam kerana pembuat kereta melabur dalam kenderaan elektrik

2024 Ford Mustang

Sumber: Ford

Convertible — pernah menjadi tanda kebebasan terbuka, perjalanan jalan raya dan pengembaraan musim panas — semakin pudar apabila industri automotif beralih kepada kereta semua elektrik dan kenderaan utiliti sukan yang lebih lasak.

Jualan drop-top tradisional seperti Chevrolet Camaro dan Ford Mustang, serta roadster seperti Mazda Miata, telah menjunam di AS kepada kurang daripada 100,000 kenderaan setiap tahun, menurut S&P Global Mobility. Itu menurun daripada puncak baru-baru ini iaitu hampir 320,000 kenderaan, atau 2% daripada semua jualan kenderaan baharu AS, pada tahun 2006, dan kira-kira 144,200, atau 0.8%, pada tahun 2015.

Sebab penurunan boleh tukar termasuk kepraktisan, ketahanan, peningkatan kos, dan bumbung matahari panoramik dan bahagian atas kaca baharu, menurut pakar. Pembuat kereta juga melabur modal dalam model luar jalan dan kenderaan elektrik.

“Trajektori telah menurun dan minat pengguna tidak begitu kuat,” kata Stephanie Brinley, penganalisis automotif utama di S&P Global Mobility. “Dalam peralihan kepada kenderaan elektrik, dan di manakah pembuat kereta meletakkan wang pembangunan mereka, ia tidak akan menjadi boleh tukar.”

2022 Ford Bronco Raptor

Ford

Termasuk SUV yang dianggap boleh tukar mengikut piawaian keselamatan persekutuan, seperti Jeep Wrangler dan Ford Bronco, tidak banyak membantu jualan. Walaupun mengira kenderaan tersebut, jualan tahun lepas turun sebanyak 26% sejak 2015. Ia turun 21% sejak itu hingga 2019, iaitu tahun terakhir industri automotif tidak mengalami gangguan pengeluaran atau rantaian bekalan yang ketara.

Penurunan dalam jualan telah berlaku di tengah-tengah penurunan dalam bilangan boleh tukar dan roadster — kenderaan dua tempat duduk dengan drop-top atau bumbung boleh tanggal — daripada 29 model pada 2011 kepada 23 model pada 2019. Tetapi kebanyakan kenderaan semasa adalah mewah atau rendah -model volum daripada pembuat kereta premium super seperti FerrariLamborghini dan pembuat kereta mewah yang lain.

JD Power melaporkan boleh tukar telah mewakili 28% daripada kenderaan premium super setakat tahun ini manakala hanya mewakili 0.5% daripada keseluruhan industri auto AS, termasuk 0.3% daripada kenderaan arus perdana.

Model yang dihentikan daripada lebih banyak jenama arus perdana sejak tahun 2000-an telah memasukkan:

  • Chrysler Sebring, PT Cruiser dan 200
  • Pontiac G6
  • Nissan Murano
  • Volkswagen Beetle
  • Toyota Camry
  • Smart ForTwo
  • Buick Cascada

Haartz Corp. — peneraju global dalam bahan untuk tukar atas lembut — melaporkan jualannya telah pulih ke tahap pra-pandemik, tetapi aliran menurun dalam soft-top berterusan secara global, bukan sahaja di AS

“Apa yang kita lihat sekarang ialah elektrifikasi mengambil, lebih-lebih lagi, daripada dunia boleh tukar,” kata Phil Hollenbeck, pengurus perancangan di Haartz.

2016 Beetle Dune

Kredit: © Hak Cipta Volkswagen of America, Inc.

Pembekal yang berpangkalan di Massachusetts itu, yang meraikan seratus tahunnya, membangunkan “topping gentian sintetik” pertamanya untuk kereta pada tahun 1922.

Pada zaman awal industri automotif, hampir semua kereta adalah kenderaan terbuka atau boleh tukar. Kenderaan keras telah diperkenalkan sebagai pilihan premium — trend yang telah bertukar pada zaman moden. Sebagai contoh, 2022 Hardtop Ford Mustang bermula pada $27,470. Versi boleh tukar bermula pada kira-kira $33,000.

JD Power melaporkan kos purata bagi sebuah boleh tukar telah meningkat daripada kira-kira $45,000 pada 2011 kepada $70,400 pada 2021. Untuk 2022, di tengah-tengah masalah rantaian bekalan yang membawa kepada harga yang lebih tinggi, yang telah meningkat kepada $79,200. Itu menjadikan SUV seperti Jeep Wrangler dan Ford Bronco antara pilihan yang paling murah dan paling tersedia.

“Bronco dan Wrangler digabungkan mengatasi semua convertible 5:1 dan kedua-duanya bermula dalam $30,000s, yang menjadikannya antara cara paling murah untuk menikmati pengalaman terbuka terbuka,” kata Tyson Jominy, naib presiden data dan analitik di JD Power. “Dengan SUV 59% daripada jualan runcit pada 2022, kedua-dua ini mungkin menjadi wajah boleh tukar pada masa hadapan.”

Kereta tukar yang paling laris sejak dua tahun lalu termasuk Chevrolet Corvette, Mazda MX-5, BMW 4 Series dan Ford Mustang, menurut JD Power.

Jim Owens, ketua pemasaran Ford Mustang, berkata hanya kira-kira 15% daripada jualan kereta kepada pengguna — 72,500 unit pada 2019 — adalah boleh tukar. Beliau berkata permintaan perlahan-lahan merosot. Walau bagaimanapun, masih terdapat permintaan “utama” dalam kumpulan kereta sewa.

Konsep roadster elektrik Polestar O2

Sumber: Polestar

Selain daripada kereta sewa dan SUV, masih terdapat sedikit harapan untuk model boleh tukar dan roadster baharu pada tahun-tahun akan datang, termasuk EV. Ford minggu lepas diperkenalkan sebuah Mustang boleh tukar sebagai sebahagian daripada kereta generasi ketujuh. Tesla telah berikrar untuk bawa roadster baru untuk memasarkan. Permulaan EV Polestar merancang untuk menghasilkan boleh tukar elektrik.

S&P Global Mobility meramalkan jualan boleh tukar dan roadster meningkat kepada kira-kira 82,000 kenderaan pada 2024 dan 2025, sebelum sekali lagi jatuh kepada di bawah 70,000 unit menjelang akhir dekad ini.

Hollenbeck dari Haartz berkata sebaik sahaja pembuat kereta mengeluarkan EV, mereka akan mencari cara untuk kenderaan itu menonjol — dan satu kemungkinan akan menjadi drop-top.

“Kita akan lihat apa yang pasaran mahu nanti. Bolehkah kita melihat kemungkinan Pencabar elektrik boleh tukar pada masa hadapan? Saya tidak nampak mengapa tidak,” katanya. “Saya tidak dapat bayangkan mereka semua akan pergi. Orang yang suka tukar suka mereka.”

We want to give thanks to the author of this post for this incredible content

Convertibles memandu ke matahari terbenam kerana pembuat kereta melabur dalam kenderaan elektrik


Find here our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/