Credit Suisse didapati bersalah dalam kes pengubahan wang tunai kokain

  • Credit Suisse bank Switzerland utama pertama yang menghadapi perbicaraan jenayah
  • Bekas jurubank didapati bersalah melakukan pengubahan wang haram yang layak
  • Bank bercadang untuk merayu

BELLINZONA, Switzerland, 27 Jun (Reuters) – Credit Suisse (CSGN.S) telah disabitkan oleh Mahkamah Jenayah Persekutuan Switzerland pada Isnin kerana gagal menghalang pengubahan wang haram oleh geng pengedar kokain Bulgaria dalam perbicaraan jenayah pertama di negara itu terhadap salah satu bank utamanya. baca lagi

Seorang bekas pekerja didapati bersalah melakukan pengubahan wang haram dalam perbicaraan itu, termasuk keterangan mengenai pembunuhan dan wang tunai yang disumbat ke dalam beg pakaian dan dilihat sebagai kes ujian bagi pihak pendakwa yang mengambil tindakan lebih tegas terhadap bank negara.

Keputusan itu menandakan satu lagi pening kepala bagi bank kedua terbesar di Switzerland, yang telah mengalami kerugian berbilion-bilion akibat kesilapan pengurusan risiko dan pematuhan.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pendakwa raya Persekutuan Alice de Chambrier mengalu-alukan keputusan itu sebagai “baik untuk ketelusan”.

Kedua-dua Credit Suisse dan bekas pekerja itu telah menafikan salah laku.

Credit Suisse berkata ia akan merayu terhadap sabitan itu. baca lagi

Para hakim melihat sama ada Credit Suisse dan bekas pekerja itu cukup untuk menghalang geng penyeludupan kokain daripada mencuci keuntungan melalui bank dari 2004 hingga 2008. baca lagi

Mahkamah berkata pada hari Isnin ia mendapati kekurangan dalam Credit Suisse berkaitan pengurusan perhubungan pelanggan dengan organisasi jenayah dan berkaitan dengan pemantauan pelaksanaan peraturan anti-pengubahan wang haram.

“Kekurangan ini membolehkan pengeluaran aset organisasi jenayah itu, yang menjadi asas untuk sabitan bekas pekerja bank itu untuk pengubahan wang haram yang layak,” kata mahkamah.

“Syarikat itu boleh menghalang pelanggaran jika ia telah memenuhi kewajipan organisasinya,” kata hakim yang mempengerusikan keputusan itu, sambil menambah bahawa pegawai atasan bekas pekerja itu “pasif”.

Credit Suisse berkata kes itu timbul daripada siasatan yang bertarikh lebih 14 tahun.

“Credit Suisse terus menguji rangka kerja anti-pengubahan wang haramnya dan telah memperkukuhnya dari semasa ke semasa, selaras dengan piawaian kawal selia yang berkembang,” kata bank itu.

“Menjana pertumbuhan perniagaan yang patuh selaras dengan keperluan undang-undang dan peraturan adalah kunci bagi Credit Suisse.”

Credit Suisse didenda 2 juta Swiss franc ($2.1 juta). Mahkamah juga memerintahkan rampasan aset bernilai lebih 12 juta franc yang disimpan oleh kumpulan dadah dalam akaun di Credit Suisse, dan memerintahkan bank untuk melepaskan lebih daripada 19 juta franc — jumlah yang tidak boleh dirampas kerana kekurangan dalaman pada Credit Suisse.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 20 bulan yang digantung dan denda kerana pengubahan wang haram kepada bekas pekerja itu, yang tidak boleh dinamakan di bawah undang-undang privasi Switzerland.

Logo bank Switzerland Credit Suisse dilihat di ibu pejabatnya di dataran Paradeplatz di Zurich, Switzerland 1 Oktober 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann

Hakim yang mengetuai berkata dia gagal memenuhi peranannya dalam “barisan pembelaan pertama” bank itu.

Peguam bekas jurubank itu berkata dia akan merayu terhadap “keputusan yang tidak berasas dan tidak adil itu”, sambil menyatakan dia tidak membuat sebarang keuntungan kewangan.

“Penghakiman ini meletakkan tanggungjawab untuk pengubahan wang haram kepada orang tanpa latihan atau pengalaman yang serius,” kata peguamnya.

Saham Credit Suisse ditutup naik 0.4%, manakala indeks sektor perbankan Eropah (.SX7P) meningkat 0.3%. Mereka turun lebih daripada 40% pada tahun lalu.

TINDAKAN UNDANG-UNDANG

Pakar rasuah dan pengubahan wang haram telah berkata fakta bahawa Switzerland telah mengambil tindakan undang-undang terhadap pemain perbankan global seperti Credit Suisse boleh menghantar mesej yang kuat di negara yang terkenal dengan industri perbankannya.

“Ini berpotensi menjadi detik penting untuk Switzerland,” kata Mark Pieth, pakar pengubahan wang haram di Universiti Basel, pada malam sebelum perbicaraan.

“Apa yang penting dalam kes ini ialah Switzerland mengambil tindakan undang-undang terhadap sebuah syarikat dan bukan mana-mana syarikat – Credit Suisse adalah salah satu permata dalam mahkota Switzerland.”

Bank swasta Switzerland telah menggunakan cek anti-pengubahan wang haram yang lebih ketat selepas tindakan keras kawal selia antarabangsa untuk mencegah pengubahan wang haram.

Di bawah undang-undang Switzerland, syarikat boleh dipertanggungjawabkan untuk organisasi yang tidak mencukupi atau gagal mengambil semua langkah yang munasabah untuk mencegah jenayah daripada berlaku.

Dalam kes Credit Suisse, pendakwa mendakwa bekas pengurus perhubungan itu membantu menyembunyikan asal-usul jenayah wang untuk pelanggan melalui lebih daripada 146 juta franc Swiss dalam transaksi, termasuk wang tunai 43 juta franc, sebahagian daripadanya dimasukkan ke dalam beg pakaian. baca lagi

Pengurus perhubungan, yang meninggalkan Credit Suisse pada 2010, tidak berada di bilik mahkamah pada hari Isnin.

Semasa perbicaraan mahkamah pada Februari, bekas pengurus perhubungan itu berkata Credit Suisse mengetahui tentang pembunuhan dan penyeludupan kokain yang didakwa berkaitan dengan kumpulan Bulgaria tetapi terus menguruskan wang tunai yang menjadi tumpuan perbicaraan.

Bekas jurubank itu berkata semasa perbicaraan dia memaklumkan pengurusnya tentang peristiwa, termasuk dua pembunuhan, yang dikaitkan dengan pelanggan, tetapi mereka memutuskan untuk meneruskan perniagaan itu.

Credit Suisse telah mempertikaikan asal usul wang itu secara haram, mengatakan bahawa seorang bekas ahli gusti Bulgaria dan kalangannya menjalankan perniagaan yang sah dalam pembinaan, pajakan dan hotel.

($1 = 0.9594 franc Swiss)

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Paul Carrel, Pelaporan tambahan oleh Brenna Hughes Neghaiwi dan John O’Donnell; Penyuntingan oleh Michael Shields dan Jane Merriman

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the writer of this article for this amazing web content

Credit Suisse didapati bersalah dalam kes pengubahan wang tunai kokain


Find here our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/