Credit Suisse melihat untuk memotong sekitar 5,000 pekerjaan -sumber

Logo digambarkan di bank Credit Suisse di Geneva, Switzerland, 9 Jun 2022. REUTERS/Denis Balibouse

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

ZURICH, 2 Sept (Reuters) – Credit Suisse (CSGN.S) sedang mempertimbangkan untuk memotong kira-kira 5,000 pekerjaan, kira-kira satu jawatan dalam 10, sebagai sebahagian daripada pemacu pengurangan kos di bank kedua terbesar Switzerland, sumber yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai perkara itu memberitahu Reuters.

Skala potensi pengurangan pekerjaan menggariskan cabaran yang dihadapi Credit Suisse dan ketua eksekutif baharu Ulrich Koerner, yang berusaha untuk meletakkan bank itu kembali pada tahap yang sama selepas beberapa skandal.

Bank itu enggan mengulas selain mengulangi bahawa ia akan memberikan kemas kini mengenai semakan strateginya dengan pendapatan suku ketiganya, dengan mengatakan bahawa sebarang laporan mengenai hasil adalah spekulatif.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Credit Suisse telah menggelarkan 2022 sebagai tahun “peralihan” dengan perubahan kawalan, penstrukturan semula untuk mengurangkan pengambilan risiko dalam perbankan pelaburan dan meningkatkan pengurusan kekayaan.

Bank yang berpangkalan di Zurich itu telah menolak spekulasi bahawa ia boleh dibeli atau dipecahkan.

Perbincangan mengenai pemberhentian pekerjaan sedang berjalan dan jumlah pengurangan masih boleh berubah, kata sumber itu. Akhbar Switzerland Blick sebelum ini melaporkan bahawa lebih daripada 3,000 pekerjaan akan dibuang.

Credit Suisse telah berkata ia akan mengurangkan kos di bawah 15.5 bilion franc Swiss ($15.8 bilion) dalam jangka sederhana, berbanding 16.8 bilion franc tahunan tahun ini.

Setakat ini, ia tidak menggariskan pemotongan pekerjaan.

Koerner, yang dinaikkan pangkat kepada CEO lebih sebulan lalu, telah diberi tugas untuk mengurangkan perbankan pelaburan dan mengurangkan kos lebih daripada $1 bilion untuk membantu bank itu pulih daripada rentetan kemunduran dan skandal.

Kajian strategiknya, yang kedua dalam tempoh kurang setahun, akan menilai pilihan untuk bank itu, sambil mengesahkan komitmennya untuk melayani pelanggan kaya.

Pemberi pinjaman Switzerland mengalami tekanan yang semakin meningkat untuk mengubah perniagaan dan meningkatkan daya tahan kewangannya.

“Memotong kos adalah langkah segera paling mudah yang boleh diambil. Tetapi ia bukan strategi,” kata Andreas Venditti, penganalisis dengan Vontobel. “Anda boleh berakhir dalam lingkaran setan, di mana pekerjaan dihentikan, penolakan perkhidmatan dan pelanggan keluar.”

Venditti menyerlahkan satu lagi teka-teki: “Sekiranya kos penstrukturan semula, termasuk daripada pemotongan pekerjaan, mencecah berbilion-bilion, bank juga mungkin perlu mengumpul lebih banyak modal.”

Penganalisis di Deutsche Bank menganggarkan bahawa ia mungkin perlu menambah modal sebanyak 4 bilion franc Swiss untuk menyokong penampannya dan membiayai rombakan itu.

Koerner, 59, seorang pakar penstrukturan semula, menggantikan Thomas Gottstein sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada Ogos selepas dua tahun bergolak yang diselubungi kerugian besar, sabitan mahkamah yang jarang berlaku untuk bank di Switzerland dan kejatuhan 40% sahamnya.

Antara April dan Jun, bank mencatatkan kerugian 1.59 bilion franc Swiss, apabila kos undang-undang meningkat. Bank pelaburannya sahaja kehilangan 1.12 bilion franc Swiss sebelum cukai.

Kejayaan berkembar – kerugian $5.5 bilion akibat kegagalan pejabat keluarga AS Archegos Capital Management dan penutupan dana kewangan rantaian bekalan bernilai $10 bilion yang dikaitkan dengan pembiaya Britain yang runtuh Greensill – juga telah melanda bank itu.

Pada bulan Jun, Credit Suisse juga disabitkan bersalah kerana gagal menghalang pengubahan wang haram oleh geng penyeludup kokain Bulgaria dalam perbicaraan jenayah pertama di Switzerland terhadap salah satu bank utamanya. Ia merayu terhadap sabitan itu.

Sebagai tanda bahawa Credit Suisse menjangkakan peningkatan dalam nasibnya, seorang eksekutif kanan memberitahu Reuters bahawa ia masih bertaruh besar di China dan merancang untuk melancarkan perniagaan kekayaan di sana tahun depan. baca lagi

Bank itu menyasarkan untuk mula menawarkan perkhidmatan pengurusan kekayaan di China tahun depan atas sokongan untuk mendapatkan pemilikan penuh usaha niaga sekuriti tempatannya.

($1 = 0.9825 franc Swiss)

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Oliver Hirt, ditulis oleh Michael Shields; Penyuntingan oleh Elisa Martinuzzi, John O’Donnell, Alexander Smith dan Jane Merriman

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Credit Suisse melihat untuk memotong sekitar 5,000 pekerjaan -sumber


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/