Crypto.com tersilap membayar seorang wanita berjuta-juta. Dia membeli rumah agam.

Komen

Apakah yang akan anda lakukan jika anda menyemak akaun bank anda dan mendapati berjuta-juta yang tidak sepatutnya ada?

Bagi seorang wanita di Australia — yang menghadapi senario itu tahun lepas selepas platform cryptocurrency Crypto.com tersilap memindahkan 10.5 juta dolar Australia ($7.2 juta) ke akaun banknya — jawapannya ialah: Beli rumah agam.

Kini, seorang hakim di tenggara Australia telah mengarahkan penjualan harta itu – yang wanita itu nampaknya membeli sebagai hadiah untuk kakaknya yang tinggal di luar negara – dan memberikan semua hasil jualan kepada syarikat crypto.

Kisah amaran itu telah menarik perhatian antarabangsa, terutamanya kerana ia muncul bahawa ia mengambil masa tujuh bulan untuk Crypto.com menyedari kesilapan itu.

Katie Gregory, jurucakap Crypto.com, menulis bahawa syarikat itu tidak dapat mengulas “kerana perkara itu di hadapan mahkamah.”

Seorang wanita menyemak spamnya dan mendapati dia memenangi $3 juta dalam loteri — tetapi anda masih perlu berhati-hati dengan penipuan

Crypto.com terkenal di luar dunia mata wang kripto sebagai syarikat yang namanya kini menghiasi bekas Pusat Staples di Los Angeles — dan untuk iklan Super Bowl yang menampilkan pelakon Matt Damon dan bintang bola keranjang LeBron James itu rangka pelabur mata wang kripto sebagai perintisdi bawah slogan “Rezeki memihak kepada yang berani.”

Ia memberhentikan 5 peratus tenaga kerja korporatnya pada bulan Jun di tengah-tengah yang meluas kemerosotan dalam pasaran mata wang kripto.

Analisis: Selebriti telah pergi ke crypto

The Mahkamah Agung Victoria mendengar bahawa pada Mei 2021, Crypto.com, yang beroperasi di bawah nama syarikat yang berbeza di Australia, tersilap memindahkan kira-kira $7.2 juta kepada Thevamanogari Manivel dan bukannya bayaran balik kira-kira $68 yang perlu dibayar kepadanya. Kesilapan berlaku apabila seorang pekerja secara tidak sengaja mengisi medan amaun pembayaran dengan nombor akaun, kata mahkamah.

“Luar biasa, Plaintif didakwa tidak menyedari kesilapan ketara ini sehingga kira-kira 7 bulan kemudian, pada akhir Disember 2021,” semasa audit, kata mahkamah dalam penghakimannya. Pada Februari, selepas meneliti apa yang berlaku, syarikat itu berusaha untuk membuat perintah pembekuan ke atas akaun Manivel untuk mendapatkan semula jumlah penuh, mengikut latar belakang kes yang dikeluarkan oleh mahkamah.

Walau bagaimanapun, Crypto.com menyerahkan bukti yang menunjukkan bahawa Manivel telah memindahkan sebahagian besar wang ke akaun yang dipegang bersama dengan defendan lain, yang mungkin berada dalam “hubungan romantik” dengan Manivel, menurut keterangan yang didengar oleh mahkamah. Manivel juga menghantar hampir $300,000 kepada anak perempuannya, dan pada Februari, dia membeli sebuah hartanah di Craigieburn bernilai $925,000 untuk kakaknya, Thilagavathy Gangadory, yang tinggal di Malaysia.

The rumah agam empat bilik tidur, empat bilik air kira-kira 20 batu di utara Melbourne terletak di atas tanah seluas lebih 5,800 kaki persegi dan mempunyai pawagam peribadi, gimnasium dan tempat letak kereta dua kereta, menurut laman web Australia realestate.com.au.

Peguam untuk Manivel dan Gangadory tidak disenaraikan dalam dokumen penghakiman.

Seorang hos Mega Millions memecahkan nombor yang menang. Ada yang masih mendapat gaji.

Syarikat-syarikat Australia Crypto.com telah terlibat dalam litigasi terhadap Manivel, Gangadory dan enam defendan lain sejak itu. Pada bulan Mei, Hakim James Dudley Elliott mengeluarkan penghakiman ingkar dalam kes terhadap Gangadory – bermakna dia tidak memfailkan notis kehadiran sebelum tarikh akhir yang ditetapkan oleh mahkamah. Oleh itu, Elliott memutuskan memihak kepada plaintif, Foris GFS Australia Pty Ltd., yang membantu mengendalikan platform dagangan Crypto.com di Australia.

Peguam syarikat itu nampaknya tidak dapat menghubungi Gangadory, kata mahkamah, walaupun dia kelihatan sedar bahawa kes itu sedang berjalan kerana peguam kakaknya berkata pada Mac bahawa Gangadory sedang mendapatkan nasihat undang-undang.

Di bawah keputusan hakim, yang diterbitkan minggu lalu, Foris GFS telah dianugerahkan semua hasil dan faedah daripada penjualan hartanah di Craigieburn. Gangadory diperintahkan membayar kos guaman syarikat berkaitan kes itu, serta 10 peratus faedah, yang berjumlah hampir $19,000, kata mahkamah.

Gangadory boleh merayu, tetapi dia mesti memberikan “alasan yang kukuh untuk tidak memfailkan dokumen, pembelaan yang sah terhadap kes itu, dan memberi sebab mengapa mahkamah tidak sepatutnya membuat perintah” terhadapnya, menurut Mahkamah Daerah Victoria. Tarikh mahkamah seterusnya ialah 7 Oktober, apabila hakim akan menetapkan langkah seterusnya kes dalam apa yang dikenali sebagai “perbicaraan arahan.”We want to thank the writer of this write-up for this incredible web content

Crypto.com tersilap membayar seorang wanita berjuta-juta. Dia membeli rumah agam.


Visit our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/