Cryptocurrency TerraUSD Jatuh Di Bawah Nilai Tetap, Mencetuskan Jual Beli

Satu jenis mata wang kripto, yang dipanggil stablecoin, bertujuan untuk mengekalkan nilainya pada $1. Tetapi pada hari Isnin, stablecoin ketiga terbesar, TerraUSD, jatuh serendah 95 sen, menyebabkan kebanjiran pelabur menjual pegangan mereka.

Stablecoin mendapat nama mereka daripada terikat dengan nilai mata wang yang dikeluarkan kerajaan, seperti dolar. Pasak $1 ini biasanya disokong oleh Perbendaharaan, tunai dan hutang dolar lain yang mudah dijual semasa tekanan pasaran.

Tidak seperti stablecoin tradisional, TerraUSD ialah stablecoin algoritma. Dolar palsu ini tidak semestinya disokong oleh sebarang aset sama sekali, sebaliknya bergantung pada kejuruteraan kewangan untuk mengekalkan pautannya kepada dolar.

Reka bentuk sedemikian telah dikritik oleh pemerhati pasaran sebagai berisiko kerana mereka bergantung pada pedagang untuk menolak nilainya kembali kepada $1 dan bukannya mempunyai aset yang menyokong harga secara berterusan. Jika peniaga tidak bersedia untuk membelinya, syiling boleh masuk ke dalam apa yang dipanggil lingkaran kematian. TerraUSD kebanyakannya mengekalkan tambatan dolarnya tetapi ia telah ditembusi dalam serangan turun naik yang teruk.

Dalam kes TerraUSD, jika harganya jatuh di bawah $1, pedagang boleh “membakar” syiling itu—atau mengeluarkannya secara kekal daripada edaran—sebagai pertukaran dengan unit baharu mata wang kripto lain yang dipanggil Luna bernilai $1. Itu mengurangkan bekalan TerraUSD dan menaikkan harganya. Sebaliknya, jika TerraUSD naik melebihi $1, pedagang boleh membakar Luna dan mencipta TerraUSD baharu. Itu meningkatkan bekalan stablecoin dan menurunkan harganya kembali ke $1.

Ketidaktentuan Bitcoin telah mengehadkan penggunaannya untuk pembayaran, jadi usahawan mencipta stablecoin: mata wang kripto yang dipatok pada aset seperti dolar AS. Tetapi penyelesaian siasatan ke atas stablecoin paling popular, tether, baru-baru ini, menunjukkan keperluan untuk ketelusan dalam industri yang semakin berkembang. Ilustrasi foto: Sharon Shi/WSJ

Pemecahan dalam tambatan, yang bermula pada hujung minggu, bermula dengan satu siri pengeluaran besar TerraUSD daripada Anchor Protocol, sejenis bank terpencar untuk pelabur kripto yang dibina di atas teknologi rangkaian blockchain Terra yang sama yang berasaskan TerraUSD, kata Ilan Solot, rakan kongsi di crypto hedge fund Tagus Capital LLP. Seiring dengan itu, TerraUSD juga dijual untuk stablecoin lain yang disokong oleh aset tradisional melalui pelbagai kumpulan kecairan yang menyumbang kepada kestabilan tambatan, serta melalui pertukaran mata wang kripto.

Dislokasi TerraUSD daripada tambatannya menyebabkan beberapa pedagang panik dan menjual. Untuk memulihkan tambatan, yang lain mula menjual eter dan membeli TerraUSD, dengan mengambil kira nilai dolar mata wang kripto kedua terbesar mengikut nilai pasaran. Sesetengah peniaga juga menjual bitcoin pada hujung minggu dengan menjangkakan bahawa platform itu perlu menjual rizab bitcoinnya untuk menyokong tambatan itu, kata Encik Solot.

Luna Foundation Guard, sebuah organisasi bukan untung yang menyokong Terra, berkata ia mengundi untuk menyokong TerraUSD dengan meminjamkan bitcoin bernilai $750 juta kepada firma perdagangan untuk melindungi tambatan stablecoin dan meminjamkan tambahan 750 juta dalam TerraUSD untuk membeli lebih banyak bitcoin.

Penjualan itu mungkin berpunca daripada seseorang atau sekumpulan orang yang cuba mematahkan pasak, kata Encik Solot. Tanpa mengira puncanya, dia tidak menjangkakan TerraUSD akan kembali kepada $1 serta-merta kerana barisan pesanan jualan masih menunggu untuk diproses.

“Saya tidak fikir pasak ini akan kembali tidak lama lagi,” katanya. “Terdapat banyak [TerraUSD] masih akan keluar daripada sistem dan itu akan terus memberi tekanan pada pasak.”

Tulis kepada Caitlin Ostroff di caitlin.ostroff@wsj.com

Hak Cipta ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Hak Cipta Terpelihara. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8We wish to say thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Cryptocurrency TerraUSD Jatuh Di Bawah Nilai Tetap, Mencetuskan Jual Beli


Take a look at our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/