Daily Harvest menyaman atas penyakit yang dikaitkan dengan lentil, tetapi puncanya masih menjadi misteri perubatan

Masalah terus mount untuk Daily Harvestsebuah syarikat makanan vegan popular yang menghantar terus kepada pelanggan.

Pada hari Isnin, seorang wanita Oklahoma, Carol Ann Ready, menyaman syarikat itu, mendakwa dia dimasukkan ke hospital selepas memakan “Lentil Perancis + Leek Crumbles” dan terpaksa mengeluarkan pundi hempedunya.

Sekurang-kurangnya 470 orang telah melaporkan penyakit selepas memakan hancur, menurut Daily Harvest. Peguam Ready, Bill Marler, berkata dia kini mewakili hampir 100 orang yang mempunyai potensi tuntutan terhadap syarikat itu.

“Semua orang ini adalah orang yang agak muda, sihat dan semuanya pada dasarnya mempunyai simptom yang sama dan disfungsi hati yang sama dan kesakitan yang sama,” kata Marler.

Tetapi punca sebenar penyakit itu masih menjadi misteri perubatan.

“Gejala untuk ini bukanlah tipikal yang akan kami lihat dengan jenis bahaya tradisional anda dalam makanan,” kata Martin Bucknavage, sekutu lanjutan keselamatan makanan kanan di Penn State University. “Ia berbeza, dan ia bukan sesuatu yang pernah saya lihat.”

Pada hari Isnin, Rachel Drori, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Daily Harvest, berkata dalam satu kenyataan bahawa syarikat itu telah bekerjasama dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah dan pakar lain untuk menyiasat isu itu, tetapi ujian itu untuk patogen bawaan makanan biasa, toksin dan alergen ” semuanya kembali negatif.”

“Walaupun berunding dengan ramai pakar, bekerjasama dengan penyiasatan FDA, bekerja dengan rantaian bekalan kami, dan menjalankan ujian yang meluas, kami masih belum mengenal pasti puncanya,” katanya. “Saya sedar ini amat mengecewakan. Saya amat kecewa.”

Drori menambah dalam kenyataannya bahawa ujian telah kembali negatif untuk “Listeria, E.Coli, Salmonella, Staphylococcus Aureus (Staph), B.Cereus, dan Clostridium Species.”

Dalam tuntutan mahkamah, yang difailkan di mahkamah persekutuan untuk Daerah Selatan New York, Ready berkata dia mula-mula makan hancur pada 7 Mei, kemudian mengalami sakit perut dan gastrousus yang teruk serta sakit di bahu kanannya. Dia pergi ke hospital, mengikut saman itu, di mana doktor mengarahkan beberapa ujian dan imbasan, kemudian membebaskannya.

Ready berkata dalam tuntutan mahkamah bahawa dia kemudian makan hidangan lentil sekali lagi pada 28 Mei, mengalami lebih banyak sakit perut dan bahu, dan kembali ke hospital. Dia dimasukkan dengan enzim hati yang tinggi, menurut pemfailan, dan didiagnosis dengan disfungsi hati dan pundi hempedu.

Ready mendakwa bahawa doktornya memberitahunya keadaan itu boleh menyebabkan “sakit selama-lamanya” dan mengesyorkan membuang “pundi hempedu yang rosak,” yang mereka lakukan pada hari Jumaat.

Pengaruh vegan Luke Wesley Pearson berkongsi cerita yang sama di media sosial minggu lepas, mengatakan dia terpaksa mengeluarkan pundi hempedunya selepas makan produk lentil dua kali.

“Hidup saya berubah selama-lamanya oleh ini,” katanya, sambil menambah, “Tuaian Harian perlu dipertanggungjawabkan.”

Pearson menyiarkan bahawa dia telah mengupah majlis undang-undang, dan merujuk NBC News kepada peguamnya sebagai tindak balas kepada permintaan temu duga.

Dr Jasmohan Bajaj, pakar hati dan profesor perubatan di Virginia Commonwealth University, berkata dia juga tidak pasti apa yang boleh menyebabkan gejala itu.

“Saya terpegun seperti orang lain. Orang ramai cuba untuk menjadi sihat dan makan lentil, yang secara teknikalnya baik untuk hati,” katanya. “Sungguh mengejutkan bahawa ini berlaku.”

Dalam talian, beberapa pakar dan pengguna tertanya-tanya sama ada penyakit itu mungkin disebabkan oleh aflatoksin, sejenis toksin yang dihasilkan oleh kulat yang boleh tumbuh pada bijirin dan biji.

Syarikat itu berkata pada hari Isnin bahawa ia sedang menguji “pelbagai toksin yang dikenali sebagai mikotoksin, termasuk aflatoksin.”

“Pusingan pertama ujian ke atas yang paling biasa telah kembali negatif tetapi kami terus membuat jaringan yang lebih luas untuk memastikan kami tidak kehilangan apa-apa,” kata kenyataan itu.

Bajaj berkata pendedahan kepada aflatoksin “boleh menghasilkan beberapa simptom ini,” tetapi ia hanyalah satu daripada banyak kemungkinan.

Daily Harvest pertama kali mengeluarkan kenyataan menasihati pelanggan tentang laporan penyakit pada 19 Jun. Syarikat itu menyiarkan pengumuman penarikan semula secara sukarela melalui FDA pada 23 Jun.

Kira-kira 28,000 unit produk telah diedarkan kepada pengguna di AS, menurut notis penarikan balik.

Anita, pelanggan Daily Harvest di Plano, Texas, yang meminta nama belakangnya tidak disiarkan atas sebab privasi perubatan, berkata dia mengalami “pusaran air” selepas memakan kacang lentil minggu lalu. Perutnya mula sakit pada keesokan harinya dan semakin teruk ketika berada di taman bersama anaknya.

“Sakit perut agak teruk dan saya berada di sana, hanya di taman,” katanya. “Saya berdiri di luar dan kemudian saya mula berasa benar-benar pengsan seperti hendak pengsan.”

Anita berkata dia telah menjadi pelanggan Daily Harvest sejak 2019 kerana pilihan vegan mereka. Syarikat itu diasaskan pada 2015 dan model perniagaannya setanding dengan perkhidmatan seperti Blue Apron dan Hello Fresh. Ia terkenal dengan pelabur selebritinya, termasuk Gwyneth Paltrow dan Serena Williams, dan penaja pengaruh.

Anita berkata, dia mengalami sakit kepala dan loya serta menyedari air kencingnya berwarna gelap. Dia pergi ke doktornya, yang memberitahunya bahawa dia harus pergi ke bilik kecemasan untuk ujian, kata Anita.

Di hospital, doktor memaklumkan kepadanya bahawa “enzim hatinya sangat tinggi” dan melakukan imbasan CT, kata Anita. Dia sedang menunggu untuk mengetahui lebih lanjut pada janji temu susulan dan bimbang tentang perkara yang akan berlaku seterusnya.

“Ia agak gila, dan perkara yang juga menakutkan sekarang ialah bil perubatan,” katanya.

Dalam kenyataannya pada hari Isnin, Drori berkata bahawa “memandangkan penyiasatan belum mengenal pasti punca utama, kami memperluaskan rejimen ujian kami untuk meneroka potensi lain, walaupun kurang biasa, sumber pencemaran serta profil protein dan asid amino.”

Sebagai tindak balas kepada siasatan mengenai tuntutan mahkamah, syarikat itu berkata ia tidak mengulas mengenai litigasi yang belum selesai atau berpotensi. Daily Harvest, bagaimanapun, menekankan bahawa ia memulakan panggilan semula sebaik sahaja menerima laporan tentang penyakit pelanggan, bekerjasama dengan FDA untuk menyiasat dan menghubungi pelanggan yang membeli produk lentil itu beberapa kali.

“Semua orang yang terjejas berhak mendapat jawapan, dan kami komited untuk memperbetulkan perkara ini,” kata syarikat itu.

Marler berkata kira-kira 30 orang yang diwakilinya menghantar sampel hancur lentil mereka ke makmal yang diluluskan FDA untuk ujian.

“Penyakit-penyakit ini menakutkan dan menakutkan orang ramai. Mudah-mudahan kita akan mendapat sedikit kejelasan kerana orang ramai ingin tahu apakah prognosis jangka panjang mereka,” katanya.We wish to say thanks to the author of this short article for this awesome material

Daily Harvest menyaman atas penyakit yang dikaitkan dengan lentil, tetapi puncanya masih menjadi misteri perubatan


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/