Dan Yergin menjelaskan mengapa harga minyak jatuh walaupun bekalan terhad, ketegangan Rusia

Pakar tenaga Dan Yergin berkata terdapat dua sebab mengapa harga minyak turun pada bulan lalu walaupun pasaran masih ketat: Fed dan perang Rusia di Ukraine.

Harga minyak telah meningkat sejak tahun lepas, melonjak ke paras tertinggi selepas Rusia melancarkan perang tanpa provokasi ke atas Ukraine. Tetapi sejak akhir Mei, Brent telah jatuh daripada lebih $120 setong kepada dagangan terakhir pada sekitar $109, atau sekitar 10% lebih rendah. Niaga hadapan West Texas Intermediate telah jatuh lebih daripada 9% dalam tempoh yang sama.

Yergin, naib pengerusi S&P Global, berkata Rizab Persekutuan AS memilih untuk mengejar inflasi walaupun berisiko menyengetkan ekonomi ke dalam kemelesetan, dan itulah “apa yang memudahkannya ke dalam harga minyak.”

Pada hari Rabu, Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell memberitahu penggubal undang-undang bank pusat berazam untuk menurunkan inflasi, walaupun dia mengakui kemelesetan boleh berlaku. Mencapai “pendaratan lembut,” di mana dasar mengetatkan tanpa keadaan ekonomi yang teruk seperti kemelesetan, akan menjadi sukar, katanya.

“Selain itu… ialah Vladimir Putin telah meluaskan perang daripada perang medan perang di Ukraine kepada perang ekonomi di Eropah, di mana dia cuba mencipta kesukaran yang akan memecahkan gabungan itu,” kata Yergin kepada CNBC “Squawk Box Asia” pada Jumaat.

Rusia mempunyai bekalan gas terhad ke Eropah melalui saluran paip Nord Stream 1 dan mengurangkan aliran ke Itali. Moscow telah memotong bekalan gas kepada Finland, PolandBulgaria, Denmark Orstedfirma Belanda GasTerra dan gergasi tenaga Shell untuknya kontrak Jermandi seluruh pertikaian pembayaran gas-untuk-rubel.

Tindakan itu telah mencetuskan kebimbangan musim sejuk yang sukar di Eropah. Pihak berkuasa di rantau itu kini berebut untuk mengisi simpanan bawah tanah dengan bekalan gas asli.

Persoalan permintaan minyak mentah China

Baca lebih lanjut mengenai tenaga daripada CNBC Pro

Ramai ahli ekonomi kini menjangkakan pemulihan perlahan akan datang disebabkan oleh varian yang jauh lebih mudah ditularkan, pertumbuhan yang lebih lemah dan kurang rangsangan kerajaan.

Tahap pemulihan dan pembukaan semula akan memberi kesan ke atas permintaan minyak, tetapi ketidakpastian itu telah “memegang [oil] harga daripada naik lebih tinggi,” kata Yergin.

Adakah bekalan pulih?

Awal bulan ini, OPEC+ bersetuju untuk meningkatkan pengeluaran sebanyak 648,000 tong sehari pada bulan Julai, atau 7% daripada permintaan global, dan dengan jumlah yang sama pada bulan Ogos. Itu meningkat daripada rancangan awal untuk menambah 432,000 bpd sebulan dalam tempoh tiga bulan sehingga September.

“Kami fikir OPEC+ kemudiannya akan beralih kepada pendekatan yang lebih liberal dan membenarkan beberapa ahli yang mempunyai kapasiti ganti untuk mengeluarkan lebih banyak,” kata Edward Gardner, ahli ekonomi komoditi di Capital Economics, dalam nota Khamis. Beliau mengulas mengenai dasar OPEC+ selepas ia menamatkan pemotongan bekalan berkaitan pandemik pada September.

Itu mungkin menyebabkan harga Brent turun semula kepada sekitar $100 setong menjelang akhir tahun, katanya.

Tetapi pasaran tidak seharusnya menganggap bekalan akan pulih selaras dengan dasar itu.

Walaupun kuota pengeluaran bagi anggota OPEC+ telah dilonggarkan secara beransur-ansur, kebanyakannya gagal meningkatkan pengeluaran secepat seiring, kata Gardner.

“Kebanyakan ahli lain tidak mempunyai kapasiti untuk meningkatkan pengeluaran dalam jangka pendek. Jika ada, kami fikir sesetengah ahli, terutamanya Angola dan Nigeria, berkemungkinan akan melihat pengeluaran yang lebih rendah dalam beberapa bulan akan datang, kerana tahun kekurangan pelaburan terus melanda pengeluaran ,” dia menulis.

— Sam Meredith dan Evelyn Cheng dari CNBC menyumbang kepada laporan ini.

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this awesome content

Dan Yergin menjelaskan mengapa harga minyak jatuh walaupun bekalan terhad, ketegangan Rusia


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/