Dana lindung nilai Crypto Three Arrows Capital secara lalai pada pinjaman $665 juta

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Broker kripto Voyager Digital mengeluarkan notis lalai pada hari Isnin kepada dana lindung nilai Three Arrows Capital kerana gagal membuat pembayaran yang diperlukan untuk pinjaman bernilai lebih daripada $665 juta, tanda terbaru kegawatan kewangan yang menggegarkan dunia mata wang kripto sebagai nilai token di seluruh pasaran telah menjunam.

Voyager berkata ia berhasrat untuk mendapatkan semula dana, yang dipinjamkan sebagai 15,250 bitcoin dan $350 juta dalam stablecoin USDC, token digital yang nilainya dipatok pada dolar.

“Kami bekerja dengan tekun dan pantas untuk mengukuhkan kunci kira-kira kami dan mengejar pilihan supaya kami dapat terus memenuhi permintaan kecairan pelanggan,” kata Stephen Ehrlich, ketua eksekutif Voyager.

Penggodam Crypto mencuri $100 juta daripada jambatan blockchain

Syarikat itu berkata dalam perbincangan dengan penasihat untuk mengkaji semula remedi undang-undang.

Three Arrows Capital tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Kemungkiran pinjaman datang pada saat yang berbahaya untuk mata wang kripto, ketika pemain industri dan pelabur bersiap sedia untuk “musim sejuk crypto,” berikutan kejatuhan harga, pemberhentian secara tiba-tiba, dan rasa ragu-ragu yang diperbaharui dan berani yang telah memuncak ke kutukan di kalangan pengkritik dan pemerhati pasaran. Tahap kesalinghubungan industri yang tinggi juga telah menunjukkan tanda amaran. Memandangkan banyak syarikat meminjam dan melabur antara satu sama lain, risiko kepada pelabur diperbesarkan kerana kegagalan di satu institusi boleh berlarutan kepada yang lain.

Di seluruh industri, pelabur telah mengalami kerugian yang mengejutkan. Bitcoin, mata wang kripto yang paling menonjol, telah didagangkan pada hari Isnin hampir $20,700, jauh di bawah paras tertinggi pada November iaitu kira-kira $69,000. Sementara itu, nilai pasaran untuk semua mata wang kripto berada di bawah $1 trilion; tujuh bulan lalu, angka itu menghampiri $3 trilion.

Walaupun pasaran kewangan legasi juga telah berubah menjadi masam dalam beberapa bulan kebelakangan ini – disebabkan kebimbangan akan kemelesetan yang akan datang, inflasi yang tinggi dari segi sejarah, kejutan bekalan yang berlarutan yang dicetuskan oleh wabak itu, dan perang di Ukraine – keturunan dunia crypto telah jauh lebih teruk daripada Wall Street . S&P 500, yang dilihat secara meluas sebagai penanda aras prestasi kewangan dari semasa ke semasa, telah jatuh 18 peratus setakat tahun ini.

Misteri beku Crypto: Nasib berbilion-bilion dalam deposit Celsius

Kedalaman kemerosotan bitcoin menyerlahkan sifat mata wang kripto yang sangat tidak menentu dan bagaimana pertumbuhan menakjubkan yang melancarkan portfolio ke langit boleh diterbalikkan dengan mudah.

Three Arrows Capital telah dicipta pada tahun 2012 oleh Zhu Su dan Kyle Davies, dan terkenal dengan pergerakan menaiknya pada crypto. Zhu telah mengambil pendirian bahawa nilai mata wang kripto akan terus meningkat apabila lebih ramai orang melaburkannya dan penggunaannya menjadi lebih arus perdana. Tetapi dia baru-baru ini mengakui bahawa dia tersilap, mengatakan di Twitter pada bulan Mei bahawa tesis harganya “malangnya salah,” sambil menambah, “tetapi crypto masih akan berkembang maju dan mengubah dunia setiap hari.”

Dalam tweet berikutnya awal bulan ini, nada suara Zhu menjadi lebih mengerikan. “Kami dalam proses berkomunikasi dengan pihak berkaitan dan komited sepenuhnya untuk menyelesaikan perkara ini,” katanya, tanpa menyatakan secara jelas apa isu itu atau siapa pihak yang berkenaan. Laporan masalah kewangan tidak lama kemudian menyusul.

Beberapa hari selepas tweet samar Zhu, yang Masa kewangan melaporkan bahawa Three Arrows Capital telah gagal memenuhi permintaan daripada pemberi pinjaman untuk menunjukkan dana tambahan selepas pertaruhannya pada mata wang digital telah tersilap.

Kemungkiran pinjaman berikutan keputusan oleh bank mata wang kripto yang diperangi Celsius untuk menghentikan pengeluaran oleh hampir 2 juta penggunanya, menghantar gelombang kejutan melalui pasaran crypto, dan menggariskan kebimbangan bahawa nama terbesar sektor itu kekurangan pengawasan kewangan yang bermakna. Walau bagaimanapun, kemungkinan gangguan melimpah kepada ekonomi yang lebih besar kelihatan terhad.

Kecurian yang berleluasa juga telah melanda pelabur crypto, menimbulkan keraguan yang semakin meningkat daripada pengkritik yang mempersoalkan kelemahan kewangan mata wang digital yang berterusan.

Minggu lalu, syarikat blockchain Harmony mengumumkan bahawa penggodam telah merampas kira-kira $100 juta dalam mata wang kripto dengan mengeksploitasi ethereum firma dan jambatan Binance Chain. Blockchain berfungsi sebagai lejar terpencar, rekod transaksi yang tersedia secara umum dan boleh disahkan tetapi tidak diselenggara oleh mana-mana satu entiti. Jambatan blockchain berfungsi sebagai cara pemindahan terdesentralisasi antara lejar.

Oleh kerana nilai dan populariti token telah meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, begitu juga dengan minat jahat di kalangan penjenayah. Jenayah berkaitan kripto mencecah paras tertinggi baharu sepanjang masa sebanyak $14 bilion tahun lepas, menurut penyelidikan daripada Analisis rantaianmeningkat daripada $7.8 bilion pada 2020.

Walaupun ramai pelabur kali pertama telah berpusu-pusu kepada janji mata wang digital, dan pulangan mereka yang kadangkala mengejutkan, pasaran telah beralih kepada postur yang jauh lebih pesimis.

Apabila kadar faedah meningkat dan pelbagai kesusahan ekonomi telah mengheret syarikat terbang tinggi, pelabur juga telah meninggalkan aset spekulatif, seperti mata wang kripto. Beberapa pemain terbesar dalam industri, termasuk Coinbase dan Gemini, telah jawatan disingkirkan dan pengambilan pekerja bekumencerminkan suasana berais yang kini mentakrifkan pasaran yang panas sekali.

We want to give thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Dana lindung nilai Crypto Three Arrows Capital secara lalai pada pinjaman $665 juta


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/