Dana lindung nilai kripto di pusat krisis menghadapi risiko lalai kerana tarikh akhir untuk membayar balik $670 juta semakin hampir

Nilai berbilion dolar telah dihapuskan dari pasaran mata wang kripto dalam beberapa minggu lepas. Syarikat-syarikat dalam industri merasai kesakitannya. Firma pinjaman dan perdagangan menghadapi krisis kecairan dan banyak firma telah mengumumkan pemberhentian.

Yu Chun Christopher Wong | S3studio | Imej Getty

Three Arrows Capital, dana lindung nilai yang tertumpu kepada kripto, perlu memenuhi tarikh akhir pada hari Isnin untuk membayar balik pinjaman lebih daripada $670 juta atau menghadapi kemungkiran, dalam kes yang boleh memberi kesan riak di seluruh pasaran aset digital.

3AC, seperti yang juga dikenali, ialah salah satu daripada dana lindung nilai kripto yang paling terkenal dan terkenal dengan pertaruhannya yang berleveraj tinggi.

Tetapi dengan berbilion dolar telah dihapuskan dari pasaran syiling digital dalam beberapa minggu kebelakangan inidana lindung nilai menghadapi potensi isu kecairan dan kesolvenan.

Voyager Digitalpembrokeran aset digital, berkata minggu lalu bahawa ia telah meminjamkan 3AC 15,250 bitcoin dan $350 juta daripada stablecoin USDC. Pada harga Isnin, jumlah pinjaman bersamaan dengan lebih daripada $675 juta. Voyager memberi Three Arrows Capital sehingga 24 Jun untuk membayar balik $25 juta USDC dan keseluruhan pinjaman tertunggak menjelang 27 Jun, Isnin.

Tiada satu pun daripada jumlah ini telah dibayar balik, kata Voyager minggu lalu, sambil menambah bahawa ia mungkin mengeluarkan notis lalai jika 3AC tidak membayar balik wang itu.

Voyager berkata bahawa ia “berhasrat untuk meneruskan pemulihan daripada 3AC” dan sedang bercakap dengan penasihatnya “mengenai remedi undang-undang yang tersedia.”

Voyager Digital dan Three Arrows Capital tidak serta-merta tersedia untuk komen apabila dihubungi oleh CNBC.

Voyager, yang disenaraikan di Bursa Saham Toronto, telah menyaksikan sahamnya menjunam 94% tahun ini.

Bagaimanakah 3AC sampai ke sini?

Three Arrows Capital telah ditubuhkan pada 2012 oleh Zhu Su dan Kyle Davies.

Zhu terkenal dengan pandangannya yang sangat yakin tentang bitcoin. Beliau berkata tahun lepas mata wang kripto terbesar di dunia boleh bernilai $2.5 juta setiap syiling. Tetapi pada bulan Mei tahun ini, sebagai pasaran crypto mula kehancurannyaZhu berkata di Twitter bahawa “tesis harga supercyclenya adalah salah.”

Permulaan baru yang dipanggil “musim sejuk crypto” telah menjejaskan projek mata wang digital dan syarikat secara menyeluruh.

Masalah Three Arrow Capital nampaknya bermula awal bulan ini selepas Zhu menghantar tweet mesej yang agak samar bahawa syarikat itu “dalam proses berkomunikasi dengan pihak yang berkaitan” dan “komitmen sepenuhnya untuk menyelesaikannya.”

Tiada susulan tentang isu khusus itu.

Tetapi Masa kewangan melaporkan selepas tweet bahawa pemberi pinjaman kripto yang berpangkalan di AS BlockFi dan Genesis membubarkan beberapa jawatan 3AC, memetik orang yang biasa dengan perkara itu. 3AC telah meminjam daripada BlockFi tetapi tidak dapat memenuhi panggilan margin.

Panggilan margin ialah situasi di mana pelabur perlu melakukan lebih banyak dana untuk mengelakkan kerugian pada perdagangan yang dibuat dengan wang tunai yang dipinjam.

Kemudian apa yang dipanggil algoritma stablecoin terraUSD dan yang kakak token luna rebah.

3AC mempunyai pendedahan kepada Luna dan mengalami kerugian.

“Situasi Terra-Luna membuatkan kami tidak sedarkan diri,” kata pengasas bersama 3AC Davies kepada jurnal dinding jalan dalam temu bual awal bulan ini.

Risiko berjangkit?

Three Arrows Capital masih menghadapi masalah kredit yang diburukkan lagi oleh tekanan berterusan ke atas harga mata wang kripto. Bitcoin berlegar sekitar paras $21,000 pada hari Isnin dan turun kira-kira 53% tahun ini.

Sementara itu, Rizab Persekutuan AS telah memberi isyarat kenaikan kadar faedah selanjutnya dalam usaha untuk mengawal inflasi yang berleluasa, yang telah menghilangkan wap daripada aset yang lebih berisiko.

3AC, yang merupakan salah satu dana lindung nilai tertumpu kripto terbesar, telah meminjam sejumlah besar wang daripada pelbagai syarikat dan melabur dalam beberapa projek aset digital yang berbeza. Itu telah mencetuskan kebimbangan penularan selanjutnya di seluruh industri.

“Isunya ialah nilai mereka [3AC’s] aset juga telah menurun secara besar-besaran dengan pasaran, jadi secara keseluruhannya, bukan petanda yang baik,” Vijay Ayyar, naib presiden pembangunan korporat dan antarabangsa di bursa crypto Luno, memberitahu CNBC.

“Apa yang perlu dilihat ialah sama ada masih ada pemain besar yang terdedah kepada mereka, yang boleh menyebabkan penularan selanjutnya.”

Sudah, beberapa firma crypto menghadapi krisis kecairan kerana kemerosotan pasaran. Bulan ini, firma pinjaman Celsius, yang menjanjikan hasil yang sangat tinggi kepada pengguna untuk mendepositkan mata wang digital mereka, menjeda pengeluaran untuk pelanggan, memetik “keadaan pasaran yang melampau.”

Seorang lagi pemberi pinjaman kripto, Babel Finance, berkata bulan ini bahawa ia “menghadapi tekanan kecairan luar biasa” dan menghentikan pengeluaran.

Abigail Ng dari CNBC menyumbang kepada laporan ini.

We would like to say thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Dana lindung nilai kripto di pusat krisis menghadapi risiko lalai kerana tarikh akhir untuk membayar balik $670 juta semakin hampir


Find here our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/