Data inflasi menunjukkan harga AS masih tidak selesa tinggi bulan lepas | Perniagaan CNN


Minneapolis
Perniagaan CNN

Sekumpulan data inflasi baharu yang dikeluarkan Jumaat menunjukkan bahawa walaupun harga kekal tidak selesa tinggi pada bulan September, kelembapan dalam pertumbuhan upah menunjukkan beberapa kelegaan mungkin dapat dilihat. Itu perkembangan yang menggalakkan bagi Rizab Persekutuan, yang sedang berjuang untuk menurunkan inflasi tertinggi dalam tempoh 40 tahun.

Indeks Perbelanjaan Penggunaan Peribadi, yang mengukur harga yang dibayar oleh pengguna untuk barangan dan perkhidmatan, meningkat sebanyak 0.3% dari Ogos hingga September tetapi kekal tidak berubah pada 6.2% untuk tahun itu, menurut laporan terbaru dari Biro Analisis Ekonomi.

Teras PCE, yang menghapuskan harga makanan dan tenaga yang tidak menentu dan merupakan ukuran inflasi pilihan Fed, meningkat sebanyak 5.1% pada asas tahunan, lebih tinggi daripada kadar Ogos 4.9% tetapi di bawah anggaran konsensus sebanyak 5.2%, setiap Refinitiv.

Dari Ogos hingga September, indeks teras meningkat sebanyak 0.5%, sepadan dengan anggaran. Lonjakan bulan sebelumnya telah disemak turun kepada 0.5% daripada 0.6%.

Secara berasingan, Biro Statistik Buruh mengeluarkan Indeks Kos Pekerjaan terbarunya, yang menunjukkan kelembapan dalam upah dan pertumbuhan gaji dalam kos buruh suku tahunan. Bank pusat sentiasa mengawasi laporan ECI untuk memantau sejauh mana inflasi yang meroket meningkatkan gaji – dan memacu inflasi.

Nombor terkini datang beberapa hari sebelum ini Fed bertemu untuk membincangkan satu lagi kenaikan kadar — dan ketika rakyat Amerika mencapai undian mengundi dalam pilihan raya pertengahan penggal.

“Data ini mengesahkan Rizab Persekutuan mempunyai lebih banyak kerja yang perlu dilakukan untuk menyejukkan permintaan dan mengurangkan inflasi dan memastikan penggubal dasar di landasan untuk menaikkan kadar dana persekutuan sebanyak 75 mata asas lagi pada mesyuarat FOMC minggu depan,” Gregory Daco, ahli ekonomi kanan di EY Parthenon , katanya dalam satu kenyataan.

Tetapi beberapa metrik asas yang menunjukkan kelembapan di kaki langit boleh bermakna bahawa kenaikan kadar minggu depan – yang dijangka menjadi kenaikan 75 mata asas keempat berturut-turut – mungkin yang terakhir daripada saiz itu, kata Mark Zandi, ketua ekonomi untuk Moody’s Analytics.

“Terdapat banyak bahagian yang bergerak, banyak andaian, tetapi saya fikir senario yang paling berkemungkinan ialah kita berada pada tahap inflasi yang paling teruk, dan ia sepatutnya kembali dekat dalam jarak yang berbeza dari Fed. [2%] sasaran menjelang musim bunga 2024,” katanya.

Pengguna telah bergelut selama berbulan-bulan dengan harga yang kekal terperangkap pada tahap yang tidak dilihat sejak 1980-an. Walaupun terdapat beberapa siri kenaikan kadar jumbo daripada Fed dalam usahanya untuk menjinakkan inflasi, the Indeks Harga Pengguna terkini — yang mengukur kos segala-galanya daripada telur hingga tiket kapal terbang — menunjukkan bahawa kenaikan harga terus melonjak dan inflasi malah merebak daripada barangan ke dalam sektor perkhidmatan pada bulan September.

Laporan PCE terkini menunjukkan bahawa rakyat Amerika terus berbelanja melebihi kemampuan mereka — perbelanjaan pengguna meningkat 0.6% pada bulan September dari Ogos dan pendapatan meningkat 0.4%, manakala tahap simpanan jatuh.

Malah mengambil kira inflasi, perbelanjaan mengatasi pendapatan.

“Dasar monetari bertindak dengan ketinggalan, tetapi pada peringkat awal ini, perbelanjaan pengguna lebih kurang tidak terganggu oleh inflasi yang tinggi dan kenaikan kadar bertujuan untuk mengawal harga,” kata ahli ekonomi Wells Fargo, Tim Quinlan dan Shannon Seery dalam nota Jumaat .

Pengguna, bagaimanapun, tidak semestinya yakin tentang ekonomi dan prospek masa depannya.

Indeks sentimen pengguna Universiti Michigan untuk Oktober mencapai 59.9, menurut data tinjauan yang dikemas kini yang dikeluarkan pada hari Jumaat. Itu hanya 10 mata indeks di atas paras terendah sepanjang masa yang dicapai pada bulan Jun.

“Bulan ini, syarat belian untuk barang tahan lama melonjak 23% atas dasar pelonggaran harga dan kekangan bekalan; bagaimanapun, keadaan perniagaan dijangkakan tahun hadapan bertambah buruk 19%,” kata Joanne Hsu, pengarah tinjauan. “Corak yang berbeza ini menggambarkan ketidakpastian yang ketara terhadap inflasi, tindak balas dasar dan perkembangan di seluruh dunia, dan pandangan pengguna adalah konsisten dengan kemelesetan ekonomi yang akan datang.”

Di luar sektor pengguna, gambaran ekonomi yang lebih luas semakin gelap, kata Daco.

“Kadar faedah yang meningkat dengan pantas, inflasi yang berterusan tinggi, dan ketidaktentuan global yang meningkat menghakis sentimen perniagaan dan mendorong syarikat untuk membuat keputusan pengambilan dan pelaburan yang lebih berhati-hati.”

Dan manakala pasaran perumahan sudah lengkok di bawah berat kadar gadai janji yang melonjakimpak ekonomi sepenuhnya daripada pengetatan dasar Fed masih belum dapat dirasai, katanya.

Tami Luhby dari CNN Business menyumbang kepada laporan ini.

We would like to thank the author of this short article for this incredible material

Data inflasi menunjukkan harga AS masih tidak selesa tinggi bulan lepas | Perniagaan CNN


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/