Data pendapatan dan KDNK Teknologi Besar: Perkara yang perlu diketahui minggu ini

Wall Street berada dalam kesibukan minggu lepas Oktober kerana beberapa syarikat paling berwajaran pasaran melaporkan keputusan kewangan dan kerajaan mengeluarkan kad skor suku tahunan kesihatan ekonomi AS.

Dari segi pendapatan, gergasi teknologi Microsoft (MSFT), Abjad (GOOGL), Platform Meta (FB), Epal (AAPL), dan Amazon (AMZN) – yang sahaja mewakili kira-kira satu perempat daripada indeks S&P 500 – akan menjadi nama yang paling diperhatikan dalam musim pendapatan di kalangan 165 syarikat yang dijadualkan mengeluarkan angka.

Sekumpulan laporan ekonomi juga akan membuatkan pelabur sibuk, dengan bacaan awal keluaran dalam negara kasar (KDNK) suku ketiga yang akan dikeluarkan Khamis mengambil bil teratas. Pakar ekonomi menjangkakan anggaran awal menunjukkan ekonomi AS berkembang pada kadar tahunan sebanyak 2.3% suku lepas selepas penguncupan berturut-turut pada Q1 dan Q2, mengikut anggaran konsensus daripada Bloomberg.

Pendapatan yang setakat ini datang lebih baik daripada yang dikhuatiri membantu menggerakkan purata utama ke arah itu keuntungan mingguan kira-kira 5% untuk setiap indeks pada hari Jumaat, prestasi lima hari terbaik sejak Jun untuk S&P 500, Dow dan Nasdaq. Fedspeak yang memberi isyarat kepada pegawai mungkin membincangkan memperlahankan magnitud kenaikan kadar faedah pada akhir tahun ini juga mencetuskan keyakinan di kalangan pelabur.

Bagi suku ini, bilangan S&P 500 yang melaporkan kejutan pendapatan positif dan magnitud rentak anggaran tersebut kekal di bawah purata 5 tahun dan 10 tahun mereka, menurut data daripada FactSet Research. Tetapi kadar pertumbuhan pendapatan bagi suku ketiga telah bertambah baik pada minggu lalu berbanding sebelumnya.

Pendapatan daripada syarikat berwajaran tinggi teknologi Tesla (TSLA) dan Snap (SNAP) tidak meninggalkan banyak harapan bahawa rakan sektor mereka boleh meneruskan trend itu pada minggu hadapan, dengan Penganalisis pendapatan Tesla mengecewakan dan Snap mendedahkan peningkatan hasil terkecilnya sejak IPO 2017.

Pada asas tahun ke tahun, S&P 500 melaporkan pertumbuhan pendapatan terendahnya sejak Q3 2020. (Sumber: FactSet Research)

Pada hari Selasa, syarikat induk Google Alphabet akan menjadi yang pertama daripada raksasa teknologi untuk melaporkan. Penganalisis telah memberi amaran bahawa isu makro seperti masalah mata wang negatif berkemungkinan akan menurunkan kadar pertumbuhan syarikat, bersama-sama dengan yang lain dalam barisan teknologi permodalan besar.

Kekuatan dalam Dolar AS telah memukul syarikat dengan keras, dengan pakar strategi di Citigroup menganggarkan bahawa kenaikan 10% dolar AS akan mengurangkan $15 kepada $20 daripada pendapatan S&P 500 sesaham. The indeks dolar telah melonjak lebih daripada 17% berbanding sekumpulan mata wang lain, termasuk euro dan yen. Bagi syarikat AS, ini bermakna bahawa sebarang hasil dari luar negara akan dikurangkan apabila ditukar kembali kepada dolar.

Masalah itu dijangka muncul dalam keputusan Amazon pada hari Khamis, memandangkan kira-kira 30% daripada pendapatan konglomerat e-dagang diperoleh di peringkat antarabangsa, mengikut anggaran daripada penyelidikan CFRA. Perkara yang sama berlaku untuk Microsoft, dengan penganalisis di Goldman Sachs memberi amaran bahawa “perubahan mata wang asing terus tidak terpakai” walaupun permintaan berkemungkinan kekal sihat merentas tawaran komersial daripada syarikat untuk PC dan perkhidmatan awannya.

Bagi Apple, momentum dalam permintaan iPhone akan menjadi salah satu faktor terbesar yang dipantau oleh pemerhati saham. Penganalisis Morgan Stanley Erik Woodring dalam nota baru-baru ini meramalkan “permintaan telah bertahan lebih baik daripada jangkaan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.”

Meta dan Twitter (TWTR) juga akan melaporkan masing-masing pada hari Rabu dan Khamis, sebagai sebahagian daripada pelancaran pendapatan 72 jam teknologi.

Keputusan kewangan lain yang ketara termasuk Coca-Cola (KO), General Electric (PRU), General Motors (GM), Ford Motor (F), Comcast (CMCSA), Visa (V), Mastercard (MA), dan Exxon Mobil (XOM), dalam kalangan yang lain.

Dalam data ekonomi, data KDNK dijangka menunjukkan ekonomi AS berkembang suku lepas selepas dua bacaan suku tahunan negatif berturut-turut – yang memenuhi definisi buku teks tentang kemelesetan, walaupun kerajaan berkata panel ahli ekonomi NBER mesti mengisytiharkan kemelesetan secara rasmi.

Keluaran ekonomi pada kalendar untuk minggu ini juga terdiri daripada Indeks Harga Rumah S&P Case-Shiller, data jualan rumah baharu dan belum selesai, dan Indeks Keyakinan Pengguna Lembaga Persidangan.

Seorang peniaga pakar bekerja di tingkat Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 17 Oktober 2022. REUTERS/Brendan McDermid

Seorang peniaga pakar bekerja di tingkat Bursa Saham New York (NYSE) di New York City, AS, 17 Oktober 2022. REUTERS/Brendan McDermid

Menurut Ketua Ahli Ekonomi Pantheon Economics, Ian Shepherdson, jangkaan lantunan semula dalam KDNK, ukuran terluas bagi aktiviti ekonomi, adalah disebabkan oleh kemunculan semula dalam eksport bersih, pembetulan daripada kejatuhan pada suku pertama dan kedua, dan faktor teknikal yang menaikkan nombor inventori.

“Tetapi prospek bagi separuh pertama tahun depan telah menjadi gelap secara material, dan peluang kemelesetan singkat telah meningkat, hasil daripada pengetatan keadaan kewangan yang ketara dan meluas,” tambah Shepherdson, memetik kadar yang lebih tinggi merentasi keluk, meluaskan sebaran korporat , kejatuhan harga saham, peralihan baru muncul dalam harga rumah, dan dolar yang kukuh.

Kalendar Ekonomi

Isnin: Indeks Aktiviti Kebangsaan Fed ChicagoSeptember (0.00 pada bulan sebelumnya); PMI Pembuatan AS Global S&PAwal Oktober (51.0 dijangka, 52.0 pada bulan sebelumnya); PMI Perkhidmatan AS Global S&PAwal Oktober (49.6 dijangka, 49.3 pada bulan sebelumnya); PMI Komposit AS Global S&PAwal Oktober (49.5 pada bulan sebelumnya)

Selasa: Indeks Harga Perumahan FHFAOgos (-0.6% dijangka, -0.6% pada bulan sebelumnya); S&P CoreLogic Case-Shiller 20-City Compositebulan ke bulan, Ogos (-0.80% dijangka, -0.44% pada bulan sebelumnya); S&P CoreLogic Case-Shiller 20-City Compositetahun ke tahun, Ogos (14.00% dijangka, 16.06% pada bulan sebelumnya); S&P CoreLogic Case-Shiller Indeks Harga Rumah Kebangsaan AS (15.77% pada bulan sebelumnya); Keyakinan Pengguna Lembaga PersidanganOktober (105.5 dijangka, 108.0 pada bulan sebelumnya); Situasi Semasa Lembaga PersidanganOktober (149.6 pada bulan sebelumnya); Jangkaan Lembaga PersidanganOktober (80.3 pada bulan sebelumnya); Indeks Pengilangan Richmond FedOktober (-5 dijangka, 0 pada bulan sebelumnya)

Rabu: Permohonan Gadai Janji MBA, minggu berakhir 21 Oktober (-4.5% pada minggu sebelumnya); ‘Imbangan Dagangan Barangan AwalSeptember (-$87.7 bilion dijangka, -$87.3 bilion pada bulan sebelumnya); Inventori Borongbulan ke bulan, Awal September (1.1% dijangka, 1.3% pada bulan sebelumnya); Inventori Runcitbulan ke bulan, September (1.2% dijangka, 1.4% pada bulan sebelumnya); NSA Jualan Rumah BaharuSeptember (580,000 dijangka, 685,000 pada bulan sebelumnya); Jualan Rumah Baharubulan ke bulan, September (-15.3% dijangka, -28.8% pada bulan sebelumnya)

Khamis: KDNK Tahunansuku atas suku, 3S A (2.3% dijangka, -0.6% sebelumnya); Tempahan barang tahan lamaAwal September (0.6% dijangka, -0.2% pada bulan sebelumnya); Penggunaan Peribadisuku atas suku, 3S A (0.8% dijangka, 2.0% sebelumnya); Tahan lama tidak termasuk pengangkutanAwal September (0.2% dijangka, 0.3% pada bulan sebelumnya); Indeks Harga KDNKsuku atas suku, 3S A (5.3% dijangka, 9.0% sebelumnya); Pesanan barang modal bukan pertahanan tidak termasuk pesawatAwal Septmeber (0.2% dijangka, 0.3% pada bulan sebelumnya); PCE terassuku atas suku, 3S A (4.6% dijangka, 4.7% sebelumnya); Penghantaran barang modal bukan pertahanan tidak termasuk pesawatAwal September (0.3% pada bulan sebelumnya); Tuntutan Pengangguran Awalminggu berakhir 22 Oktober (225,000 dijangka, 214,000 pada minggu sebelumnya); Tuntutan Berterusanminggu berakhir 15 Oktober (1.385 juta pada minggu sebelumnya); Indeks Pembuatan Kansas CityOktober (-2 dijangka, 1 pada minggu sebelumnya)

Jumaat: Indeks Kos PekerjaanS3 (1.2% dijangka, 1.3% pada suku sebelumnya); Pendapatan Peribadibulan ke bulan, September (0.3% dijangka, 0.3% pada bulan sebelumnya); Perbelanjaan Peribadibulan ke bulan, September (0.4% dijangka, 0.4% pada bulan sebelumnya); Perbelanjaan Peribadi Sebenarbulan ke bulan, September (0.1% dijangka, 0.1% pada bulan sebelumnya); Deflator PCEbulan ke bulan, September (0.3% dijangka, 0.3% pada bulan sebelumnya); Deflator PCEtahun ke tahun, September (6.3% dijangka, 6.2% pada bulan sebelumnya); Deflator Teras PCEbulan ke bulan, September (0.5% dijangka, 0.6% pada bulan sebelumnya); Jualan Rumah Menunggubulan ke bulan, September (-5.3% dijangka, -2.0% pada bulan sebelumnya); NSA Jualan Rumah Menunggutahun ke tahun, September (-22.5% pada bulan sebelumnya); Sentimen Pengguna Universiti MichiganOktober akhir (59.7 dijangka, 59.8 sebelumnya)

Kalendar Pendapatan

Isnin: Bank of Hawaii (BOH), Crande (CR), Discover Perkhidmatan Kewangan (DFS), Logitech International (LOGI), Keluli Schnitzer (SCHN), Zions Bancorp (ZION)

Selasa: 3M (MMM), Abjad (GOOG, GOOGL), Archer-Daniels-Midland (ADM), Biogen (BIIB), Boyd Gaming (BYD), Chipotle Mexican Grill (CMG) Chubb (CB), Coca-Cola (KO), General Electric (PRU), General Motors (GM), JetBlue Airways (JBLU), Kimberly-Clark (KMB), Mattel (MAT), Microsoft (MSFT), Sherwin-Williams (SHW), Skechers (SKX), Spotify (SPOT), Texas Instruments (TXN), UPS (UPS), Tenaga Valero (VLO), Visa (V), Wyndham Hotels & Resorts (WH), Xerox (XRX)

Rabu: Boeing (BA), Boston Scientific (BSX), Bristol Myers Squibb (BMY), Coursera (COUR), Ford Motor (F), Dinamik Am (GD), Harley-Davidson (HOG), Hilton Worldwide Holdings (HLT), Kraft Heinz (KHC), Kelab Pinjaman (LC), Platform Meta (META), O’Reilly Automotive (ORLY), Syarikat Penerbangan Spirit, (JIMAT), Thermo Fisher Scientific (TMO), Upwork (UPWK), VF Corp (VFC), Wingstop (SAYAP)

Khamis: Amazon.com (AMZN), Epal (AAPL), Altria (MO), Pengurusan Ares (ARES), AutoNation (AN), Ulat (KUCING), Modal Satu (COF), Comcast (CMCSA), CubeSmart (KIUB), Sains Gilead (EMAS), Hertz Global (HTZ), Honeywell (HON), Intel (INTC), Keurig Dr Pepper (KDP), Mastercard (MA), McDonald’s (MCD), Merck (MRK), Northrop Grumman (NOC), Oshkosh (OSK), Overstock.com (OSTK), Pinterest (PIN), Royal Caribbean (RCL), S&P Global (SPGI), Shopify (KEDAI), Udara Barat Daya (LUV), T. Rowe Price (TROW), Twitter (TWTR), T-Mobile (TMUS), Willis Towers Watson (WTW)

Jumaat: AbbVie (ABBV), AllianceBernstein (AB), Aon (AON), Jenama Bloomin (BLMN), Colgate-Palmolive (CL), Exxon Mobil (XOM), Jenama Newell (NWL), Tenaga NextEra (NEE)

Alexandra Semenova ialah seorang wartawan untuk Yahoo Finance. Ikuti dia di Twitter @alexandraandnyc

Klik di sini untuk ticker saham trend terkini platform Yahoo Finance

Klik di sini untuk berita pasaran saham terkini dan analisis mendalam, termasuk peristiwa yang menggerakkan saham

Baca berita kewangan dan perniagaan terkini daripada Yahoo Finance

Muat turun aplikasi Yahoo Finance untuk epal atau Android

Ikuti Yahoo Finance di Twitter, Facebook, Instagram, Papan selak, LinkedIndan YoutubeWe would love to thank the writer of this short article for this remarkable material

Data pendapatan dan KDNK Teknologi Besar: Perkara yang perlu diketahui minggu ini


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/