Dave Clark, eksekutif yang membantu membina rangkaian penghantaran Amazon, berundur

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Ketua eksekutif perniagaan pengguna Amazon akan berundur bulan depan selepas lebih dua dekad, gergasi e-dagang itu mengumumkan dalam catatan blog pada hari Jumaat dan ditunjukkan dalam pemfailan peraturan.

“Saya mempunyai masa yang luar biasa di Amazon tetapi sudah tiba masanya untuk saya membina semula,” David Clark berkata dalam tweet Jumaat, di mana dia berkongsi tangkapan skrin e-mel yang dihantar kepada pasukannya. “Untuk beberapa lama, saya telah membincangkan hasrat saya untuk beralih keluar dari Amazon bersama keluarga saya dan orang lain yang rapat dengan saya, tetapi saya mahu memastikan pasukan bersedia untuk berjaya,” tulisnya dalam e-mel perpisahan.

Pengumuman itu menandakan pelepasan berprofil tinggi kedua dalam beberapa hari di dunia teknologi. Pada hari Rabu, Sheryl Sandberg – salah seorang wanita berpangkat tertinggi di korporat Amerika – mengumumkan dia melangkah Kebawah sebagai ketua pegawai operasi Facebook, syarikat yang dia bantu berubah menjadi raksasa pengiklanan digital.

Pekerja gudang Amazon mengalami kecederaan serius pada kadar yang lebih tinggi daripada firma lain

Amazon enggan mengulas di luar blog syarikat dan nota Clark. (Pengasas Amazon Jeff Bezos memiliki The Washington Post.)

Kerjaya Clark yang semakin meningkat di Amazon mencerminkan pertumbuhan luas syarikat itu; beliau bermula sebagai pengurus operasi, kemudian berpindah ke jawatan pengurus besar serantau, dan akhirnya menyelia keseluruhan perniagaan pengguna gergasi teknologi itu di seluruh dunia. Apabila dia menyertai syarikat itu, Amazon hanya mempunyai enam pusat pemenuhan. Sejak itu ia telah berkembang menjadi syarikat besar, meraih $470 bilion dalam jualan tahun lepas dan dinilai dalam kalangan kelab elit syarikat trilion dolar. Operasinya kini merangkumi beli-belah dalam talian, barangan runcit, penstriman, alat dan perkhidmatan Web.

Tetapi tempoh perkhidmatan Clark, yang bermula pada 1999, juga telah ditandai dengan pelbagai isu perundangan, kawal selia dan buruh yang telah menarik perhatian nasional di Amazon, majikan swasta kedua terbesar di negara itu.

Penyatuan mendorong di Bessemer, Ala., gudang dan di New York telah menjadi asas kepada pergerakan buruh yang bangkit semula yang bergema dalam sektor runcit dan teknologi. Pekerja Amazon yang terlibat dalam pemacu kesatuan telah menganjurkan untuk gaji yang lebih tinggi, faedah yang diperluas dan layanan yang lebih baik untuk kakitangan — termasuk lebih banyak rehat dan pengawasan yang kurang intensif daripada tabiat harian mereka. Syarikat itu mengira lebih daripada 1,000 gudang AS.

Memandangkan kebimbangan mengenai keadaan kerja di Amazon semakin kerap, termasuk kritikan daripada penggubal undang-undang, Clark kadangkala cepat mempertahankan syarikat itu. “Saya sering mengatakan kami adalah Bernie Sanders majikan, tetapi itu tidak betul kerana kami sebenarnya menyediakan tempat kerja yang progresif,” Clark berkata dalam tweet yang kemudiannya dipadamkannya.

Pada Jun 2021, Clark mengumumkan hasrat Amazon untuk menjadi “Majikan Terbaik di Bumi,” dengan berjanji dalam catatan blog untuk menjadikan Amazon tempat yang lebih selamat untuk bekerja dan untuk melembutkan penekanan syarikat pada metrik produktiviti. Jawatan itu adalah kemas kini kepada pengumuman yang dibuat oleh Bezos dua bulan sebelumnya dalam surat pemegang saham. Tetapi a laporan kemudian mendapati bahawa kadar kecederaan pekerja di Amazon pada 2021 adalah lebih daripada dua kali ganda berbanding pekerja di gudang lain.

Clark telah mengetuai operasi logistik Amazon sepanjang koronavirus pandemik, melancarkan protokol keselamatan untuk memastikan gudang dan penghantaran beroperasi secara berterusan tetapi juga menghadapi persoalan sama ada syarikat itu melaporkan kiraan kes dan kadar jangkitan dengan tepat dan telus. Pada Januari 2021, Clark menulis surat kepada Presiden Biden yang menawarkan bantuan dengan pengedaran vaksin coronavirus. Sebulan kemudian, Peguam Negara New York memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Amazon yang menuduh syarikat itu “tidak menghiraukan keperluan kesihatan dan keselamatan.”

New York menyaman Amazon dengan mendakwa ‘tidak menghiraukan’ standard kesihatan di gudang

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Amazon juga telah menjadi subjek penelitian kongres yang kerap. Penyiasat di Capitol Hill mendapati bahawa Amazon adalah antara segelintir gergasi teknologi yang terlibat taktik anti-persaingan, gaya monopoli dan menggesa perubahan menyeluruh kepada undang-undang persekutuan untuk memperkasakan pengawal selia, menurut siasatan Dewan 2020 yang berlangsung selama 16 bulan dan memuncak dalam laporan setebal 450 halaman.

Dalam peranannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pengguna, yang dimulakannya pada Januari 2021, Clark menyelia sebahagian besar perniagaan Amazon, mengembangkan tanggungjawab logistik dan operasinya untuk memasukkan runcit dan elektronik. Pada bulan April, Ketua Pegawai Eksekutif Amazon Andy Jassy mengumumkan bahawa Amazon akan menarik semula pengembangan di beberapa arena tersebut, termasuk menutup sebahagian besar jejak runcitnya, kerana pertumbuhan yang perlahan.We would love to say thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Dave Clark, eksekutif yang membantu membina rangkaian penghantaran Amazon, berundur


Check out our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/