Demokrat menuduh syarikat minyak ‘menolong’ harga gas

“Pada masa mencatatkan keuntungan, Big Oil enggan meningkatkan pengeluaran untuk memberikan rakyat Amerika bantuan yang sangat diperlukan di pam gas,” kata Rep. Frank Pallone, DN.J., pengerusi Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan Dewan.

Eksekutif minyak, memberi keterangan di hadapan Kongres untuk kali kedua dalam tempoh enam bulan, menjawab bahawa minyak adalah pasaran global dan syarikat minyak tidak menentukan harga.

“Kami tidak mengawal harga pasaran minyak mentah atau gas asli, mahupun produk ditapis seperti petrol dan bahan api diesel, dan kami tidak bertolak ansur untuk mencungkil harga,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Chevron Michael Wirth.

Perbicaraan itu dibuat ketika Presiden Joe Biden telah mengarahkan pelepasan 1 juta tong minyak sehari daripada rizab petroleum strategik negara selama enam bulan dalam usaha untuk mengawal harga tenaga yang telah melonjak ketika Amerika Syarikat dan sekutu telah mengenakan sekatan ke atas Rusia. atas pencerobohannya ke atas Ukraine. Harga gas purata negara ialah $4.16 segelen untuk biasa pada hari Rabu, meningkat daripada $2.87 setahun yang lalu, menurut AAA.

Biden dan Demokrat lain telah menyalahkan Presiden Rusia Vladimir Putin dan industri minyak AS atas peningkatan itu, memetik laporan bahawa syarikat minyak telah mencatatkan keuntungan tertinggi dalam beberapa bulan kebelakangan ini apabila harga meningkat berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

“Ini adalah kenaikan harga Biden,” balas Rep. Cathy McMorris Rodgers dari negeri Washington, ahli Republikan tertinggi jawatankuasa itu.

Menyedari bahawa harga meningkat sebelum Rusia menyerang Ukraine pada akhir Februari, McMorris Rodgers berkata rakyat Amerika “terlalu bijak dan tidak terpengaruh dengan tuntutan ini” oleh Biden dan Demokrat lain. Dia memanggil pendengaran itu “berpolitik semata-mata.”

Ketua Pegawai Eksekutif ExxonMobil Darren Woods berkata Exxon telah menghentikan pelaburan di Rusia dan menarik diri daripada operasi di sana. Syarikat itu meningkatkan pengeluaran di Amerika Syarikat, kata Woods, termasuk di Lembangan Permian yang kaya dengan minyak di New Mexico dan Texas. Exxon juga meningkatkan pengeluaran di luar AS, termasuk “pembangunan bertaraf dunia di Guyana,” kata Woods.

Di bawah soal siasat Pallone, Woods dan CEO lain berkata syarikat minyak tidak bercadang untuk menghentikan pembayaran dividen kepada pemegang saham atau menyekat pembelian balik saham yang telah memperkayakan pemegang saham dan eksekutif syarikat. Enam syarikat dalam perbicaraan itu mencatatkan keuntungan $77 bilion tahun lepas, kata mereka kepada Pallone.

Rep. Kim Schrier, D-Wash., berkata harga gas hampir $5 segelen di daerah kawasan Seattlenya. Pengundinya “gila, dan mereka sepatutnya,” katanya, memetik rekod keuntungan yang diperoleh syarikat minyak.

“Ini terasa seperti mencungkil. Malah berasa seperti mengaut keuntungan,” kata Schrier. Harga di pam itu tidak turun dalam beberapa minggu kebelakangan ini bersama-sama dengan harga minyak mentah, katanya dan Demokrat lain.

Pada masa perang dan harga tinggi, “syarikat minyak tidak sepatutnya menghantar keuntungan kembali kepada pemegang saham,” katanya, menggesa eksekutif minyak memulihkan pengeluaran ke tahap pra-pandemi.

Wirth, Ketua Pegawai Eksekutif Chevron, berkata syarikatnya menghasilkan jumlah rekod minyak pada 2021, sambil memastikan untuk “memulangkan nilai kepada pemegang saham” melalui dividen yang lebih tinggi dan pembelian balik saham.

“Mereka tidak saling eksklusif. Kami boleh melakukan kedua-duanya,” katanya.

Biden telah meminta Kongres untuk mengenakan penalti kewangan ke atas syarikat yang memajak tanah awam tetapi tidak mengeluarkan minyak, permintaan yang setakat ini tidak diendahkan. Biden juga menggunakan Akta Pengeluaran Pertahanan untuk menggalakkan perlombongan mineral kritikal untuk bateri dalam kenderaan elektrik, sebahagian daripada usaha yang lebih meluas untuk mengurangkan penggunaan bahan api fosil dan menangani perubahan iklim.

“Intinya ialah jika kita mahukan harga gas yang lebih rendah, kita perlu mempunyai lebih banyak bekalan minyak sekarang,” kata Biden minggu lalu dalam mengumumkan pelepasan minyak daripada rizab petroleum strategik. “Ini adalah detik akibat dan bahaya bagi dunia dan kesakitan di pam untuk keluarga Amerika.”

Harga yang lebih tinggi telah menjejaskan kelulusan Biden di dalam negara dan menambah berbilion dolar eksport minyak kepada kerajaan Rusia ketika ia melancarkan perang ke atas Ukraine.

Pembebasan minyak dari simpanan AS boleh mengurangkan harga minyak, walaupun Biden telah dua kali mengarahkan pelepasan daripada rizab tanpa menyebabkan perubahan bermakna dalam pasaran minyak. Biden berkata minggu lalu dia menjangkakan harga petrol boleh turun “agak ketara.”

Syarikat minyak telah berjanji untuk meningkatkan pengeluaran domestik, tetapi ia berkembang dengan perlahan. Eksekutif menunjukkan rantaian bekalan dan kekangan buruh akibat pandemik COVID-19, serta permintaan pelabur untuk pulangan. Mereka telah meminta lebih banyak permit persekutuan untuk membenarkan pajakan tambahan.

Selain Exxon dan Chevron, syarikat lain yang diwakili pada pendengaran itu ialah Shell, BP, Pioneer Natural Resources dan Devon Energy.

We would like to say thanks to the author of this post for this awesome web content

Demokrat menuduh syarikat minyak ‘menolong’ harga gas


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/