Dengan kadar gadai janji melebihi 6%, inilah maksud kenaikan terbaharu Fed

Ia cukup teruk bahawa harga rumah di California Selatan kekal tinggi walaupun permintaan penyejukandengan purata hampir tujuh kali pendapatan median negeri untuk empat keluarga.

Memburukkan lagi keadaan, walaupun, adalah kenaikan pesat dalam kadar faedah gadai janji. Kadar untuk a 30 tahun, gadai janji faedah tetap telah meningkat dua kali ganda dalam tempoh sembilan bulan, mendahului 6% minggu lepas buat kali pertama sejak presiden George W. Bush.

Itu menyakitkan bukan sahaja untuk orang yang cuba meminjam wang untuk membeli rumah, tetapi juga untuk pemilik rumah dengan gadai janji kadar boleh laras, yang bayaran bulanannya meningkat setiap tahun apabila kadar faedah meningkat.

Dua faktor dalam peningkatan adalah inflasi dan usaha Lembaga Gabenor Persekutuan untuk menjinakkannya. Fed telah menaikkan kadar dana persekutuan jangka pendek (faedah yang bank mengenakan satu sama lain untuk pinjaman semalaman) lima kali tahun ini, termasuk hari Rabu.

David Wilcox, pakar ekonomi kanan di Institut Peterson untuk Ekonomi Antarabangsa dan di Bloomberg Economics, berkata faktor utama dalam kadar faedah gadai janji ialah berapa banyak yang dijangkakan oleh pemberi pinjaman inflasi sepanjang hayat pinjaman. Dan diberi mesej daripada Fed dan tekanan inflasi yang berterusan dalam ekonomi, pasaran kewangan menjangkakan trajektori yang lebih tinggi untuk kadar faedah pada tahun-tahun akan datang berbanding sebelumnya pada 2022.

Jadi patutkah anda menjangkakan untuk membayar lebih untuk gadai janji baharu sekarang setelah Fed telah mengenakan kenaikan terbarunya? Mungkin, tetapi ada tiada sebab-akibat yang mudah di sini. Sebaliknya, langkah Fed mempengaruhi kadar gadai janji secara tidak langsung dengan mempengaruhi jangkaan pemberi pinjaman dan pasaran kewangan.

Pertimbangkan apa yang berlaku selepas Fed menaikkan kadar faedah sasarannya sebanyak 0.75 mata peratusan pada bulan Jun, peningkatan terbesar sejak tahun 1980: Gadai janji kadar jatuh. Mereka mula naik semula beberapa minggu kemudian dengan menjangkakan mesyuarat Fed pada bulan Julai, apabila ia menaikkan sasarannya sebanyak 0.75 mata peratusan untuk kali kedua. Dan selepas itu, kadar faedah gadai janji jatuh semula.

Ini menggambarkan bagaimana pasaran kewangan berjalan mendahului Fed, bertindak balas terhadap jangkaan dan bukannya menunggu bank pusat bertindak. Dan apabila Fed memenuhi jangkaan tersebut, “anda biasanya melihat beberapa jenis perhimpunan pelepasan,” kata Robert Heck, naib presiden gadai janji di Mortybroker gadai janji dalam talian.

The Fed cuba untuk memecahkan demam inflasi ekonomi tanpa mendorong negara ke dalam kemelesetantetapi petunjuk biasa kesihatan ekonomi ialah keliru campur aduk. Keluaran dalam negara kasar ialah merosot, tetapi pengangguran kekal rendah; keuntungan korporat adalah sebahagian besarnya padat; keyakinan pengguna semakin pulih; dan perbelanjaan pengguna terus berkembangwalaupun perlahan-lahan.

Pengerusi Fed Jerome H. Powell telah berulang kali berkata bahawa Fed akan menaikkan kadar faedah sehingga inflasi terkawal. Namun begitu, beberapa pemberi pinjaman dan pelabur melihat ekonomi pada bulan Julai dan berpendapat Fed akan mengambil langkah keluar dari brek monetari, kata Heck.

Itu berubah pada bulan Ogos, bagaimanapun, apabila Powell dan pegawai Fed lain mengulangi tekad mereka untuk, sebagai Powell meletakkannya pada 26 Ogos, “teruskan sehingga kami yakin kerja itu selesai.” Sengaja atau tidak, kenyataan itu bergema dengan tajuk memoir bekas Pengerusi Fed Paul Volckeryang menggunakan kadar faedah yang tinggi untuk membawa AS keluar daripada inflasi dua angka pada 1980-an.

“Saya fikir Fed telah berjaya berkomunikasi dengan lebih jelas, dan pasaran telah mengambil lebih banyak, dan lebih teliti, keazaman mereka untuk melawan inflasi dan memenangi pertempuran,” kata Wilcox.

Pada masa yang sama, Wilcox berkata, “pasaran telah membuat kesimpulan bahawa Fed akan perlu melakukan lebih banyak untuk memenangi pertarungan itu.”

Data terkini menunjukkan inflasi menjadi lebih luas dan lebih degil daripada yang dipercayai sebelum ini, dan pasaran buruh terus “luar biasa teguh,” katanya.

Tidak juga mana-mana data ekonomi yang baru dikeluarkan menunjukkan kadar faedah menjadi lebih rendah, kata Heck.

Oleh itu, kenaikan berterusan dalam kadar faedah gadai janji sejak awal Ogos.

Satu lagi sebab kenaikan itu, kata Heck, adalah spekulasi bahawa Fed mungkin menaikkan kadar dana persekutuan dengan jumlah yang lebih besar pada hari Rabu – 1 hingga 1.25 mata peratusan. “Saya fikir pertemuan ini mungkin adalah pertemuan yang paling tidak kami sediakan, dari segi mengetahui apa yang akan berlaku,” kata Heck. Tetapi Fed memenuhi jangkaan pada hari Rabu, bukan spekulasi.

Satu kunci kepada reaksi pasaran ialah “plot titik,” atau carta yang menunjukkan berapa banyak pegawai Fed menjangkakan kadar dana persekutuan meningkat atau menurun dalam beberapa tahun akan datang. Powell berkata beliau menjangkakan kadar dana persekutuan akan mencapai 3.4% menjelang akhir tahun ini. Selepas tindakan hari Rabu, kebanyakan pegawai Fed menjangkakan kadar dana persekutuan mencapai julat 4.25% hingga 4.5%. (Melangkah ke mesyuarat hari Rabu, kadarnya berada dalam julat 2.25% hingga 2.5%.)

Satu lagi pertimbangan penting, kata Heck, ialah apa yang dikatakan oleh pegawai Fed mengenai pegangan sekuriti bersandarkan gadai janji bank pusat. Pada awal tahun itu, Fed mengumumkan bahawa ia akan mengurangkan pegangan tersebut sebanyak kira-kira $35 bilion sebulan, mulai bulan ini. The Fed menyatakan hari Rabu bahawa ia akan berpegang pada rancangan itu. Mengurangkan lagi pegangannya boleh membawa kepada kadar faedah yang lebih tinggi melalui logik dalaman pasaran kredit.

Mengenai Pasukan Kewartawanan Utiliti Times

Artikel ini adalah daripada Pasukan Kewartawanan Utiliti The Times. Misi kami adalah untuk menjadi penting kepada kehidupan orang California Selatan dengan menerbitkan maklumat itu menyelesaikan masalah, menjawab soalan dan membantu membuat keputusan. Kami memberi khidmat kepada khalayak di dalam dan sekitar Los Angeles — termasuk pelanggan Times semasa dan pelbagai komuniti yang secara sejarah tidak memenuhi keperluan mereka oleh liputan kami.

Bagaimanakah kami boleh berguna kepada anda dan komuniti anda? Utiliti e-mel (di) latimes.com atau salah seorang wartawan kami: Matt Ballinger, Jon Healey, Ada Tseng, Jessica Roy dan Karen Garcia.

We want to say thanks to the author of this article for this awesome web content

Dengan kadar gadai janji melebihi 6%, inilah maksud kenaikan terbaharu Fed


Visit our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/