Derma besar pengasas Patagonia berpotensi menjimatkan cukai lebih $1 bilion — dan menunjukkan bagaimana orang kaya tidak tertakluk kepada peraturan yang sama seperti kita yang lain

  • Yvon Chouinard berkata pada hari Rabu bahawa dia memberikan kekayaan Patagonia untuk memerangi perubahan iklim.
  • Derma itu boleh menyelamatkan keluarga pengasas Patagonia lebih daripada $1 bilion cukai, pakar mengira.
  • Ia menunjukkan bagaimana orang kaya tidak membayar cukai dengan cara yang sama seperti orang lain, kata pakar tersebut.

Ia adalah pengisytiharan perniagaan yang didengar di seluruh dunia: Pengasas Patagonia Yvon Chouinard adalah memberikan kekayaan syarikatnya untuk melawan perubahan iklim. Apa yang tidak digembar-gemburkan dengan begitu kuat: Dia boleh mengelak cukai lebih daripada satu bilion dolar semasa berbuat demikian.

“Daripada ‘menjadi umum,’ anda boleh mengatakan kami ‘bertujuan,'” kata Chouinard dalam satu kenyataan mengumumkan langkah itu. “Daripada mengekstrak nilai daripada alam semula jadi dan mengubahnya menjadi kekayaan untuk pelabur, kami akan menggunakan kekayaan yang dicipta oleh Patagonia untuk melindungi sumber semua kekayaan.”

Awal tahun ini, seorang lagi ahli perniagaan dari sisi berbeza spektrum politik – Barry Seid dari Chicago – menggunakan struktur yang sama untuk mendermakan perniagaannya $1.6 bilion kepada bukan untung yang menyokong sebab konservatif, termasuk menyekat akses pengguguran dan melantik hakim konservatif ke bangku persekutuan. , menurut laporan New York Times.

Seid dapat mengelak daripada membayar cukai ke atas penjualan perniagaannya, pengeluar elektronik bernama Tripp Lite, dengan mendermakannya kepada Marble Freedom Trust yang bukan untung. Dan dia perlu memastikan punca haiwan kesayangannya dijaga – sama seperti Chouinard telah lakukan dengan menderma Patagonia kepada badan bukan untungnya sendiri yang katanya akan menyokong perubahan iklim.

Ia adalah satu langkah besar, dan ia serta-merta menerangi dunia perniagaan. Ia juga mungkin memberi Chouinard dan keluarganya pelepasan cukai yang besar, pakar yang memantau transaksi besar itu memberitahu Insider.

Itu kerana struktur derma: Chouinard memberitahu New York Times bahawa stok undian keluarga — kira-kira 2% daripada semua saham — sedang dipindahkan kepada amanah baharu yang dikendalikan oleh ahli keluarga dan penasihat, yang dipanggil Patagonia Purpose Trust. Selebihnya saham syarikat milik persendirian, yang kini dipegang oleh keluarga itu, akan pergi ke organisasi bukan untung baharu yang dipanggil Holdfast Collective.

The Times melaporkan bahawa, dalam memindahkan saham itu kepada amanah, Chouinards berada di mata kail untuk $17.5 juta dalam cukai hadiah. Walau bagaimanapun, mereka tidak akan membayar apa-apa cukai ke atas nilai yang telah terakru saham sejak mereka mula-mula memperolehnya — apa yang dipanggil cukai keuntungan modal. Bloomberg anggaran bahawa cukai keuntungan modal atas derma itu boleh mencapai lebih daripada $700 juta.

Begitu juga, jumlah besar saham yang menuju ke 501(c)(4) bukan untung juga dikecualikan cukai. Justin Miller, pengarah kebangsaan perancangan kekayaan di Evercore Wealth Management, menganggarkan bahawa jika 98% daripada $3 bilion yang didermakan telah dikenakan cukai hadiah persekutuan, ia akan menjadi sebanyak $1.176 bilion dengan levi 40%.

Jurucakap Patagonia memberitahu Insider keluarga Chouinard tidak meminta untuk mewujudkan struktur syarikat untuk mengelakkan cukai.

“Patagonia membayar cukainya,” kata jurucakap itu. “Kami ada kalanya menganjurkan untuk meningkatkan kadar cukai korporat untuk menyokong inisiatif iklim. Kami melakukan ini baru-baru ini dalam menyokong pelan Bina Kembali Lebih Baik – kami berkata kami bersedia membayar kadar cukai korporat yang lebih tinggi untuk dasar iklim yang lebih kukuh.”

Sesetengah pakar mengatakan struktur yang digunakan Chouinard untuk memuatkan syarikat itu membantu keluarga pengasas Patagonia “memilih keluar” daripada sistem cukai yang kita semua tertakluk kepada — atau sekurang-kurangnya mereka yang bukan bilionair.

Struktur derma Chouinards terletak di bawah undang-undang cukai Amerika: Orang kaya tidak membayar cukai dengan cara yang sama seperti orang lain.

“Anda boleh memberikan aset yang dihargai kepada sebuah syarikat (c)(4) dan tidak perlu membayar apa-apa cukai keuntungan modal. Dan itu hanya kelemahannya,” Chuck Collins, pengarah Program Ketaksamaan dan Kebaikan Bersama di sebelah kiri- Institut Kajian Dasar, memberitahu Insider. “Tidak kira betapa pemurahnya penderma itu, mereka tidak sepatutnya boleh menarik diri sepenuhnya daripada cukai. Itu pandangan saya.”

Terdapat banyak mekanisme untuk golongan yang sangat kaya untuk memindahkan wang dan tidak perlu membayar apa-apa levi ke atasnya. Mengenai sebab Chouinard tidak membayar cukai yang banyak, “ada jawapan undang-undang yang mudah – kerana dia tidak perlu,” Steve Rosenthal, seorang felo kanan di Pusat Polisi Cukai, memberitahu Insider.

Struktur derma bermakna keluarga tidak akan mendapat sebarang potongan cukai amal, sama ada, kerana mereka menuangkan stok ke dalam 501(c)(4) dan bukannya 501(c)(3). Apabila anda menderma kepada 501(c)(4), mereka akan umumnya tidak layak untuk potongan cukai amal ke atas cukai pendapatan persekutuan anda — dan, kerana perundangan yang ditandatangani menjadi undang-undang di bawah Presiden Obama, derma tersebut tidak tertakluk kepada cukai hadiah persekutuan. Bukan bilionair yang menuntut derma atas cukai mereka mungkin menderma ke dalam 501(c)(3) untuk mendapatkan potongan.

Pelekat Demand Fair Trade dilihat di tingkap kedai Patagonia di Dublin

Pelekat Demand Fair Trade dilihat di tingkap kedai Patagonia di pusat bandar Dublin semasa penutupan Tahap 5 Covid-19. Pada hari Sabtu, 13 Mac 2021, di Dublin, Ireland.


Artur Widak/NurPhoto melalui Getty ImagesMiller berkata pilihan 501(c)(4) dan bukannya 501(c)(3) masuk akal: Keluarga berkemungkinan tidak dapat mengawal 501(c)(3). Russell James, pengarah pengajian siswazah dalam perancangan kewangan peribadi di Texas Tech University, berkata bahawa golongan yang sangat kaya pada umumnya “tidak boleh menggunakan potongan cukai pendapatan amal.” Ini kerana mereka berusaha untuk memastikan pendapatan atas kertas mereka rendah.

“Mereka cenderung mempunyai kekayaan tinggi dan pendapatan boleh dilaporkan rendah dan potongan terhad kepada peratusan pendapatan,” kata James kepada Insider. “Jadi jika mereka memberi hadiah walaupun sebahagian kecil daripada kekayaan mereka, ia benar-benar mengatasi pendapatan yang boleh dilaporkan mereka, bermakna mereka sudah memaksimumkan derma mereka yang mempunyai faedah cukai.”

Secara ringkasnya, “struktur alternatif ini lebih masuk akal kerana anda mempunyai lebih banyak kawalan, boleh membelanjakannya untuk politik, dan anda tidak benar-benar memerlukan potongan cukai amal,” kata James. Sementara itu, 501(c)(4) boleh membelanjakan wangnya untuk tujuan politik — seperti memerangi perubahan iklim; a 501(c)(3) secara amnya tidak boleh.

Undang-undang cukai bermakna orang boleh melakukan perkara yang sama atas sebab-sebab yang kurang wajar

Walaupun Chouinards mengatakan mereka meletakkan berbilion-bilion mereka untuk memerangi krisis iklim, orang kaya yang lain boleh menggunakan jenis struktur yang sama untuk tujuan yang mereka sayangi juga — dan mungkin tidak begitu popular dari segi politik: Mungkin seorang baron minyak ingin menggunakan struktur yang sama untuk mengepam keuntungan ke dalam menyokong penggerudian untuk karbon.

“Hujah untuk perubahan dalam dasar cukai untuk melaksanakan cukai hadiah untuk 501(c)(4)s ialah bukan sahaja individu boleh menderma tanpa had — mereka boleh terus berkembang tanpa cukai untuk generasi,” kata Miller. “Jadi $3 bilion hari ini dengan mudah boleh menjadi $9 bilion 20 tahun dari sekarang. Bebas sepenuhnya daripada cukai dan semua digunakan untuk tujuan politik.”

Dasar cukai semasa “membolehkan individu bukan sahaja mempengaruhi politik semasa hayat mereka tetapi untuk generasi selepas mereka tiada,” kata Miller. Akhirnya, walaupun terdapat organisasi 501(c)(4) yang “baik”, “tiada apa yang menghalang orang lain daripada menderma kepada organisasi lain yang anda tidak bersetuju dengannya — dan derma ini boleh memberi kesan yang berkekalan.”

Pengasas Patagonia Yvon Chouinard

Pengasas Patagonia Yvon Chouinard


Al Seib/Los Angeles Times melalui Getty Images“Saya membantah peraturan cukai di kawasan ini, kerana pada saya, nampaknya peraturan cukai mensubsidi agenda politik ini,” kata Rosenthal. “Semua orang sepatutnya dapat memajukan agenda politik mereka seperti yang mereka lihat sesuai dengan aset mereka, tetapi kita harus merangka peraturan cukai dengan cara yang merampas faedah daripada menggunakan sumber untuk memajukan agenda.”

Terutama, pakar cukai Harvey Bezozi berkata ia adalah strategi yang luar biasa, dan mungkin tidak akan menjadi perkara biasa. Ini kerana, dengan 501(c)(4) dalam permainan, tidak akan ada potongan cukai pendapatan, dan tidak mungkin kebanyakan keluarga ingin menggunakan dana mereka lebih banyak untuk tujuan politik daripada tujuan amal.

Tetapi derma Chouinard menggambarkan bagaimana golongan yang sangat kaya, walaupun ketika memperjuangkan perkara besar, terkeluar daripada bidang percukaian, yang bermaksud bahawa dompet awam – yang membayar untuk jalan raya dan lapangan terbang dan subsidi penjagaan kesihatan – boleh dilucutkan kira-kira satu bilion dolar dalam hasil cukai, dalam kes Patagonia.

“Kami memuji dorongan amal dan keinginan seperti ini,” kata Collins. Namun, Collins berkata, “sebahagian daripada wang itu harus digunakan untuk membayar cukai yang kita semua bayar ke atas pendapatan dan aset kita.”

We would like to say thanks to the writer of this post for this amazing content

Derma besar pengasas Patagonia berpotensi menjimatkan cukai lebih $1 bilion — dan menunjukkan bagaimana orang kaya tidak tertakluk kepada peraturan yang sama seperti kita yang lain


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/