Di China, pembeli rumah menduduki hartanah mereka yang ‘reput’ dan belum siap

Oleh Eduardo Baptista dan Xiaoyu Yin

GUILIN, China (Reuters) – Selama enam bulan, rumah untuk Cik Xu telah menjadi sebuah bilik di apartmen bertingkat tinggi di bandar Guilin di selatan China yang dibelinya tiga tahun lalu, tertarik dengan risalah yang menggembar-gemburkan pemandangan sungai dan pemandangan bandar itu. udara yang bersih.

Keadaan kehidupannya, bagaimanapun, jauh daripada yang dijanjikan: dinding yang tidak dicat, lubang di mana soket elektrik sepatutnya berada dan tiada gas atau air mengalir. Setiap hari dia naik dan turun beberapa anak tangga membawa botol air berat yang diisi dengan hos di luar.

“Semua wang simpanan keluarga itu dilaburkan di rumah ini,” Xu, 55, memberitahu Reuters dari kompleks Xiulan County Mansion, biliknya kosong kecuali katil berlapik kelambu, beberapa barang keperluan dan botol kosong di atas lantai. Dia enggan memberikan nama penuhnya, memetik sensitiviti perkara itu.

Xu dan kira-kira 20 pembeli lain yang tinggal di Xiulan County Mansion berkongsi tandas luar sementara dan berkumpul pada siang hari di meja dan bangku di kawasan halaman tengah.

Mereka adalah sebahagian daripada pergerakan pembeli rumah di seluruh China yang telah berpindah ke apa yang mereka panggil pangsapuri “reput”, sama ada untuk menekan pemaju dan pihak berkuasa supaya menyiapkannya atau keluar dari keperluan kewangan, kerana banyak pembina yang kekurangan wang menghentikan pembinaan di tengah-tengah kedalaman negara. kemerosotan hartanah.

Institut Penyelidikan Hartanah E-House Shanghai menganggarkan pada Julai bahawa projek terhenti menyumbang 3.85% daripada pasaran perumahan China pada separuh pertama 2022, bersamaan dengan keluasan 231 juta meter persegi.

Walaupun sesetengah kerajaan tempatan telah mengambil langkah untuk menyokong pasaran hartanah dengan menyediakan dana bailout, pembeli seperti Xu, yang membayar deposit terlebih dahulu dan berada di tangan untuk gadai janji, kekal dalam limbo.

GAdai janji mogok

Pertambahan pangsapuri yang belum siap telah mencetuskan ketidakpatuhan kolektif yang tidak pernah berlaku sebelum ini, didorong oleh media sosial: pada akhir Jun, beribu-ribu pembeli rumah di sekurang-kurangnya 100 bandar mengancam untuk menghentikan pembayaran gadai janji untuk membantah pembinaan yang terhenti.

Pasaran hartanah keseluruhan sangat sensitif terhadap kes pangsapuri yang belum siap kerana 90% rumah baharu yang dibeli di China dibeli “di luar pelan” semasa masih dalam pembinaan, kata Yan Yuejun, pengarah penyelidikan di Shanghai E-House.

“Jika isu ini tidak diselesaikan, ia akan menjejaskan urus niaga hartanah, kredibiliti kerajaan, dan ia boleh memburukkan lagi masalah hutang pemaju,” katanya.

Kemerosotan harta benda China yang mendalam, bersama-sama dengan gangguan yang disebabkan oleh langkah anti-COVID yang ketat, mengheret ekonomi kedua terbesar dunia itu sama seperti Parti Komunis yang memerintah bersiap untuk Kongres sekali dalam lima tahun bulan depan.

‘TERECAH DARI SYURGA’

Xu membeli flat dua bilik tidurnya, seluas 70 meter persegi pada awal 2019, kira-kira setahun selepas pemajunya, Jiadengbao Real Estate, memulakan pembinaan dan mula memasarkan pangsapuri pada harga sekitar 6,000 yuan ($851) setiap meter persegi, yang mereka katakan akan datang dengan kemudahan seperti pemanasan lantai dan kolam renang berkongsi.

Kerja-kerja berjalan dengan cepat pada mulanya, dengan blok di kompleks 34 menara yang dirancang akan naik satu demi satu.

Tetapi pada Jun 2020, Harta Tanah Jiadengbao menjadi tajuk utama selepas mahkamah menuduh syarikat induknya mengumpul dana secara haram dan merampas hartanahnya bernilai 340 juta yuan, termasuk beberapa flat di Xiulan County Mansion.

Pembinaan dihentikan pada pertengahan 2020, yang Xu ketahui beberapa bulan kemudian, menyifatkan perasaannya pada masa itu sebagai “terhempas dari syurga”.

Jiadengbao Real Estate tidak menjawab permintaan untuk komen daripada Reuters.

Sejak krisis hutang meletus pada 2021, beribu-ribu lagi pembeli rumah telah terperangkap dalam kesulitan yang sama apabila pemaju yang kekurangan wang telah muflis atau meninggalkan projek yang bergelut.

PAGAR DAN TUMBUHAN

Pada hari baru-baru ini, blok utama bangunan di Xiulan County Mansion dikelilingi oleh pagar biru tinggi manakala rumah kelab itu, yang disebut-sebut dalam bahan promosi, diliputi dalam semak yang tebal. Pembancuh simen, tiang besi, dan timbunan serpihan berselerak di sekeliling.

Xu, yang menganggur, berkata dia membeli apartmen itu untuk anak lelaki tunggalnya, dengan harapan dia akan dapat membina keluarga di sana. Dia berkata anaknya dan suaminya, yang tinggal jauh di wilayah utara Hebei, menyalahkannya atas kesulitan kewangan mereka, dan tidak lagi bercakap dengannya.

“Kami tidak tahu berapa lama kami perlu tinggal di sini kerana kerajaan belum menyatakan apa-apa secara rasmi,” katanya.

Dia berharap kerajaan Guilin akan turun tangan untuk membantu.

Kerajaan bandar tidak menjawab permintaan untuk komen daripada Reuters.

Pihak berkuasa perumahan di Baoding, bandar utara tempat Xu berasal dan tempat syarikat induk Jiadengbao Real Estate didaftarkan, berkata November lalu kerajaan bandar dan jawatankuasa Parti Komunis telah menubuhkan satu kumpulan untuk menyelesaikan isu itu.

“Jika kerajaan benar-benar mahu melindungi mata pencarian rakyat, dan menyambung semula pembinaan, kami akan pulang ke rumah,” kata Xu.

($1 = 7.0508 yuan renminbi Cina)

(Laporan oleh Eduardo Baptista dan Xiaoyu Yin; Laporan tambahan oleh bilik berita Beijing dan Xihao Jiang; Penyuntingan oleh Lincoln Feast.)

We wish to give thanks to the writer of this short article for this incredible content

Di China, pembeli rumah menduduki hartanah mereka yang ‘reput’ dan belum siap


You can find our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/