Di dalam Perang Budaya Korporat Dipengaruhi oleh CEO Crypto

Jesse Powell, pengasas dan ketua eksekutif Kraken, salah satu yang terbesar di dunia pertukaran mata wang kriptobaru-baru ini bertanya kepada pekerjanya, “Jika anda boleh mengenal pasti sebagai jantina, bolehkah anda mengenal pasti sebagai kaum atau etnik?”

Dia juga mempersoalkan penggunaan kata ganti nama pilihan mereka dan mengetuai perbincangan tentang “siapa yang boleh merujuk kepada orang lain sebagai perkataan N.”

Dan dia memberitahu pekerja bahawa soalan tentang kecerdasan wanita dan selera risiko berbanding dengan lelaki “tidak diselesaikan seperti yang mungkin difikirkan pada mulanya.”

Dalam proses itu, Encik Powell, seorang perintis Bitcoin berusia 41 tahun, mencetuskan perang budaya di kalangan lebih daripada 3,000 pekerjanya, menurut temu bual dengan lima pekerja Kraken, serta dokumen dalaman, video dan log sembang yang disemak oleh The New York Times. Sesetengah pekerja secara terbuka mencabar ketua eksekutif kerana apa yang mereka lihat sebagai komen “menyakitkan” beliau. Orang lain menuduhnya memupuk tempat kerja yang penuh kebencian dan merosakkan kesihatan mental mereka. Berpuluh-puluh orang sedang mempertimbangkan untuk berhenti, kata pekerja itu, yang tidak mahu bercakap secara terbuka kerana takut akan tindakan balas.

Peperangan budaya korporat telah berleluasa semasa wabak coronavirus kerana kerja jauh, ketidaksamaan dan kepelbagaian telah menjadi isu utama di tempat kerja. Pada Meta, yang memiliki Facebook, pekerja yang resah gelisah kerana keadilan perkauman. Pada Netflix, pekerja membantah sokongan syarikat itu kepada pelawak Dave Chappelle selepas dia menyiarkan rancangan khas yang dikritik sebagai transphobic.

Tetapi jarang sekali kegusaran seperti itu dicetuskan secara aktif oleh bos atasan. Malah dalam industri mata wang kripto yang didominasi lelaki, yang terkenal dengan falsafah libertarian yang menggalakkan ucapan bebas, Encik Powell telah mengambil etos itu ke tahap yang melampau.

Penekanan sempadannya berlaku di tengah-tengah kemerosotan kripto yang semakin mendalam. Pada hari Selasa, Coinbase, salah satu pesaing utama Kraken, berkata ia adalah memberhentikan 18 peratus pekerjanyaberikutan pemberhentian kerja di Gemini dan Crypto.com, dua pertukaran kripto lain. Kraken – yang bernilai $11 bilion, menurut PitchBook – juga bergelut dengan pergolakan dalam pasaran crypto, kerana harga Bitcoin telah menjunam ke titik terendah sejak 2020.

Perang salib budaya Encik Powell, yang sebahagian besarnya dimainkan di saluran Slack Kraken, mungkin sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk menolak pekerja yang tidak percaya pada nilai yang sama seperti industri kripto yang diberhentikan, kata pekerja.

Bulan ini, Encik Powell melancarkan dokumen budaya setebal 31 halaman yang menggariskan “nilai falsafah libertarian” Kraken dan komitmen terhadap “kepelbagaian pemikiran,” dan memberitahu pekerja dalam mesyuarat bahawa dia tidak percaya mereka harus memilih kata ganti nama mereka sendiri. Dokumen dan rakaman pertemuan itu diperoleh The Times.

Mereka yang tidak bersetuju boleh berhenti, kata Encik Powell, dan memilih program yang akan memberikan empat bulan gaji jika mereka mengesahkan bahawa mereka tidak akan bekerja di Kraken lagi. Pekerja mempunyai masa sehingga Isnin untuk memutuskan sama ada mereka mahu mengambil bahagian.

Pada hari Isnin, Christina Yee, seorang eksekutif Kraken, memberi dorongan kepada mereka yang berada di atas pagar, menulis dalam jawatan Slack bahawa “CEO, syarikat dan budaya adalah bukan akan berubah dengan cara yang bermakna.”

“Jika seseorang sangat tidak suka atau benci bekerja di sini atau menganggap mereka di sini benci atau mempunyai perwatakan yang buruk,” katanya, “kerja di tempat yang tidak menjijikkan anda.”

Selepas The Times menghubungi Kraken mengenai perbualan dalamannya, syarikat itu menyiarkan versi dokumen budayanya yang telah diedit secara terbuka pada hari Selasa. Dalam satu kenyataan, Alex Rapoport, seorang jurucakap, berkata Kraken tidak bertolak ansur dengan “perbincangan yang tidak wajar.” Dia menambah bahawa apabila syarikat itu meningkatkan lebih daripada dua kali ganda tenaga kerjanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, “kami merasakan masa yang sesuai untuk mengukuhkan misi dan nilai kami.”

Encik Powell dan Cik Yee tidak menjawab permintaan untuk komen. Dalam benang Twitter pada hari Rabu untuk menjangkakan artikel ini, Encik Powell berkata bahawa “kira-kira 20 orang” tidak mengikuti budaya Kraken dan walaupun pasukan sepatutnya mempunyai lebih banyak input, dia “lebih banyak dikaji mengenai topik dasar.”

“Orang ramai tercetus oleh segala-galanya dan tidak boleh mematuhi peraturan asas perdebatan yang jujur,” tulisnya. “Kembali kepada pemerintahan diktator.”

Konflik di Kraken menunjukkan kesukaran untuk menterjemahkan ideologi politik crypto ke tempat kerja moden, kata Finn Brunton, seorang profesor pengajian teknologi di University of California, Davis, yang menulis buku pada 2019 tentang sejarah mata wang digital. Ramai penyokong Bitcoin awal memperjuangkan kebebasan idea dan meremehkan pencerobohan kerajaan; baru-baru ini, ada yang menolak politik identiti dan menyeru agar politik yang betul.

“Banyak paus besar dan wakil besar sekarang – mereka cuba menguburkan sejarah itu,” kata Encik Brunton. “Orang-orang yang tinggal yang benar-benar berpegang pada itu berasa lebih tertekan.”

En. Powell, yang menghadiri California State University, Sacramento, memulakan kedai dalam talian pada tahun 2001 bernama Lewt, yang menjual azimat dan ramuan maya kepada pemain. Sedekad kemudian, dia menerima Bitcoin sebagai alternatif kepada wang yang disokong kerajaan.

Pada tahun 2011, Encik Powell bekerja Gunung Gox, salah satu pertukaran kripto yang pertama, membantu syarikat menavigasi isu keselamatan. (Mt. Gox runtuh pada 2014.)

Encik Powell mengasaskan Kraken kemudian pada 2011 dengan Thanh Luu, yang menganggotai lembaga pengarah syarikat. Permulaan mengendalikan pertukaran kripto di mana pelabur boleh berdagang aset digital. Kraken mempunyainya ibu pejabat di San Francisco tetapi kini sebahagian besarnya merupakan operasi jauh. Ia telah mengumpul dana daripada pelabur seperti Hummingbird Ventures dan Tribe Capital.

Apabila harga mata wang kripto meroket dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Kraken menjadi pertukaran kripto kedua terbesar di Amerika Syarikat di belakang Coinbase, menurut CoinMarketCap, penjejak data industri. Encik Powell kata tahun lepas bahawa dia merancang untuk membawa syarikat itu kepada umum.

Dia juga menegaskan bahawa beberapa pekerja melanggan asas falsafah Bitcoin. “Kami mempunyai ujian ketulenan ideologi ini,” kata Encik Powell mengenai proses pengambilan pekerja syarikat itu podcast kripto 2018. “Ujian sama ada anda sejajar dengan visi Bitcoin dan crypto.”

Pada 2019, bekas pekerja Kraken menyiarkan komen pedas tentang syarikat itu di Glassdoor, sebuah tapak web tempat pekerja menulis ulasan tanpa nama tentang majikan mereka.

“Kraken adalah alegori yang sempurna untuk mana-mana ideal kerajaan utopia,” tulis seorang pengulas. “Idea-idea yang bagus dalam teori tetapi dalam praktiknya ia akhirnya sangat mengawal, negatif dan tidak percaya.”

Sebagai tindak balas, syarikat induk Kraken disaman pengulas tanpa nama dan cuba memaksa Glassdoor mendedahkan identiti mereka. Mahkamah mengarahkan Glassdoor menyerahkan beberapa nama.

Di Glassdoor, Encik Powell mempunyai penilaian kelulusan 96 peratus. tapak menambah“Majikan ini telah mengambil tindakan undang-undang terhadap pengulas.”

Di Kraken, Encik Powell adalah sebahagian daripada kumpulan Slack yang dipanggil trolling-999plus, menurut mesej yang dilihat oleh The Times. Kumpulan itu dilabelkan “… dan anda fikir 4chan penuh dengan troll,” merujuk kepada papan mesej dalam talian tanpa nama yang terkenal dengan ucapan kebencian dan meradikalisasi beberapa lelaki bersenjata di sebalik penembakan besar-besaran.

Pada bulan April, seorang pekerja Kraken menyiarkan video secara dalaman pada kumpulan Slack berbeza yang mencetuskan pergaduhan terkini. Video itu memaparkan dua wanita yang mengatakan mereka lebih suka wang tunai $100 berbanding Bitcoin, yang pada masa itu berharga lebih daripada $40,000. “Tetapi ini adalah cara otak wanita berfungsi,” komen pekerja itu.

Encik Powell menimpali. Beliau berkata perdebatan mengenai kebolehan mental wanita tidak dapat diselesaikan. “Kebanyakan wanita Amerika telah dicuci otak pada zaman moden,” tambahnya di Slack, dalam pertukaran yang dilihat oleh The Times.

Komennya mencetuskan kemarahan.

“Bagi orang yang kami cari untuk kepimpinan dan advokasi untuk bergurau tentang kami dicuci otak dalam konteks ini atau memandang ringan keadaan ini adalah menyakitkan,” tulis seorang pekerja wanita.

“Tidak menggembirakan melihat fikiran, keupayaan dan pilihan jantina anda dibincangkan seperti ini,” tulis seorang lagi. “Ia sangat lain dan berbahaya kepada wanita.”

“Menjadi tersinggung bukan dicederakan,” Encik Powell menjawab. “Perbincangan tentang sains, biologi, percubaan untuk menentukan fakta dunia tidak boleh membahayakan.”

Pada mesyuarat seluruh syarikat pada 1 Jun, Encik Powell sedang membincangkan jejak global Kraken, dengan pekerja di 70 negara, apabila beliau beralih kepada topik kata ganti nama pilihan. Sudah tiba masanya untuk Kraken untuk “mengawal bahasa,” katanya pada panggilan video itu.

“Ia tidak praktikal untuk membenarkan 3,000 orang menyesuaikan kata ganti nama mereka,” katanya.

Pada hari yang sama, dia menjemput pekerja untuk menyertainya dalam saluran Slack yang dipanggil “kata ganti debat” di mana dia mencadangkan orang ramai menggunakan kata ganti nama bukan berdasarkan identiti jantina mereka tetapi jantina mereka semasa lahir, menurut perbualan yang dilihat oleh The Times. Dia menutup balasan kepada utas itu selepas ia menjadi perbalahan.

En. Powell membuka semula perbincangan mengenai Slack pada keesokan harinya untuk bertanya mengapa orang ramai tidak boleh memilih kaum atau etnik mereka. Dia kemudiannya berkata perbualan itu mengenai siapa yang boleh menggunakan perkataan N, yang dia nyatakan bukan cemuhan apabila digunakan dengan mesra.

Encik Powell juga mengedarkan dokumen budaya, bertajuk “Kraken Culture Explained.”

“Kami Tidak Melarang Menyinggung,” baca satu bahagian. Seorang lagi berkata pekerja harus menunjukkan “toleransi untuk pemikiran yang pelbagai”; elakkan daripada melabelkan komen sebagai “toksik, penuh kebencian, perkauman, x-fobia, tidak membantu, dsb.”; dan “elakkan daripada menapis orang lain.”

Ia juga menjelaskan bahawa syarikat itu telah mengelak keperluan vaksin atas nama “autonomi badan Krakenite.” Dalam bahagian bertajuk “mempertahankan diri,” ia mengatakan bahawa “warganegara yang mematuhi undang-undang seharusnya dapat mempersenjatai diri mereka sendiri.”

“Anda mungkin perlu sentiasa mempertimbangkan nilai kripto dan libertarian ini apabila membuat keputusan kerja,” katanya.

Dalam versi suntingan dokumen yang disiarkan secara terbuka oleh Kraken, sebutan tentang vaksinasi Covid-19 dan kepercayaan syarikat dalam membenarkan orang ramai mempersenjatai diri telah ditinggalkan.

Mereka yang tidak bersetuju dengan dokumen itu digalakkan untuk berlepas. Pada mesyuarat 1 Jun, Encik Powell melancarkan “Program Jet Ski”, yang syarikat itu telah melabelkan sebagai “komitmen semula” kepada nilai terasnya. Sesiapa yang berasa tidak selesa mempunyai dua minggu untuk pergi, dengan gaji empat bulan.

“Jika anda mahu meninggalkan Kraken,” baca memo tentang program itu, “kami mahu ia berasa seperti anda menaiki jet ski dan menuju ke pengembaraan seterusnya anda dengan gembira!”

Kitty Bennett dan Aimee Ortiz menyumbang penyelidikan.We would like to give thanks to the author of this short article for this awesome content

Di dalam Perang Budaya Korporat Dipengaruhi oleh CEO Crypto


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/