Di dalam Twitter sebagai ‘penghijrahan beramai-ramai’ kakitangan menyebabkan masa depan platform menjadi tidak menentu | Perniagaan CNN


New York
Perniagaan CNN

Kematian di udara di Twitter.

Pada platform petang Khamis, di mana #RIPTwitter menjadi trend teratas di seluruh dunia, pengguna menulis perkara yang mereka takuti mungkin siaran terakhir mereka, menawarkan ucapan selamat tinggal yang bimbang dan menyenaraikan platform media sosial yang lain (lebih stabil) di mana mereka masih boleh ditemui.

Mereka bertindak balas terhadap berita buruk yang terpancar dari dalam Twitter. Sebilangan besar pekerja yang tinggal di syarikat media sosial itu pada Khamis nampaknya menolak kata dua pemilik Elon Musk untuk bekerja “sangat tegar,” menyebabkan platform komunikasi menjadi kucar-kacir dan menimbulkan persoalan serius tentang berapa lama lagi ia akan bertahan.

Versi artikel ini mula-mula muncul dalam surat berita “Sumber Dipercayai”. Daftar untuk ringkasan harian yang mengisahkan landskap media yang berkembang di sini.

Kematian Twitter akan mempunyai akibat yang berat, memandangkan betapa pentingnya platform itu kepada komunikasi global. Platform ini sering dibandingkan dengan dataran bandar digital. Pemimpin dunia menggunakan Twitter untuk berkomunikasi, wartawan menggunakan Twitter untuk mengumpulkan berita, penentang di negara yang menindas menggunakan Twitter untuk menganjurkan, selebriti dan jenama utama menggunakan Twitter untuk membuat pengumuman penting, dan orang ramai sering menggunakan Twitter untuk memantau kesemuanya dalam masa nyata.

Jika platform itu mati, atau menjadi tidak boleh digunakan kerana isu ketidakstabilan, tiada satu pun ruang akan menggantikannya serta-merta dan komunikasi boleh menjadi patah merentas berbilang tapak web media sosial, yang membawa kepada gangguan seismik dan kelembapan dalam aliran maklumat.

Di dalam syarikat Slack, peletakan jawatan secara besar-besaran telah berlaku selepas tarikh akhir Musk jam 5 petang untuk pekerja tiba pada keputusan yang diluluskan. Beratus-ratus kakitangan nampaknya telah menarik diri, menerima tawaran Musk untuk keluar sebagai pertukaran selama tiga bulan pemecatan.

Pekerja membanjiri saluran “#social-watercooler” dengan emoji tabik, menunjukkan bahawa mereka telah memilih untuk tidak menandatangani ikrar Musk. Siri acara serupa berlaku dalam saluran Slack awal bulan ini apabila Musk menghapuskan kira-kira 50% daripada 7,500 orang tenaga kerja syarikat itu.

Seorang bekas eksekutif Twitter, yang baru-baru ini keluar dari syarikat itu, menggambarkan situasi itu sebagai “penghijrahan besar-besaran.” Ditanya mengenai situasi itu, bekas eksekutif itu berkata, “Elon mendapati bahawa dia tidak boleh membuli bakat senior teratas. Mereka mempunyai banyak pilihan dan tidak akan bersabar dengan telatahnya.”

“Mereka akan berjuang hanya untuk memastikan lampu menyala,” tambah bekas eksekutif itu.

Penilaian itu dikongsi secara universal oleh setengah dozen pekerja semasa dan bekas pekerja lain pada hari Khamis. Ia sudah cukup buruk selepas Musk melaksanakan pemberhentian besar-besaran di syarikat itu awal bulan ini. Terlalu teruk sehingga Twitter meminta beberapa orang yang telah dilepaskannya untuk kembali beberapa hari kemudian. Keadaan permainan menjadi lebih teruk sejak itu.

Malah, pengurusan Twitter berada dalam mod panik beberapa jam sebelum tarikh akhir berlalu, kata orang yang biasa dengan perkara itu, menjelaskan bahawa pemimpin kanan “berebut-rebut” untuk meyakinkan bakat untuk kekal di syarikat itu.

Musk sendiri nampaknya akhirnya menyedari keadaan yang suram, menghantar e-mel semua kakitangan yang melonggarkan kedudukan kerja anti-jauhnya yang tidak berkompromi sebelum ini. “Mengenai kerja jauh, semua yang diperlukan untuk kelulusan ialah pengurus anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa anda membuat sumbangan yang sangat baik,” kata Musk dalam e-mel itu.

Nampaknya ia tidak banyak mendatangkan kebaikan.

Dua pekerja yang telah memutuskan untuk menolak kata dua Musk pada hari Khamis agak jelas mengapa mereka berbuat demikian. “Saya tidak mahu bertahan untuk membina produk yang diracuni dari dalam dan luar,” kata seorang, sambil menambah kemudiannya bahawa dia berasa gembira untuk membuat keputusan “selaras dengan pendirian saya.”

Seorang pekerja yang diberhentikan baru-baru ini yang kekal berhubung dengan bekas rakan sekerja berkata, “Orang ramai tidak mahu mengorbankan kesihatan mental dan kehidupan keluarga mereka untuk menjadikan orang terkaya di dunia lebih kaya.”

Dan Twitter seolah-olah memahami kekacauan di tangannya pada petang Khamis, menghantar e-mel kepada kakitangan memberitahu mereka bahawa ia sekali lagi telah menutup semua pejabatnya dan menggantung akses lencana pekerja, mungkin untuk melindungi sistem dan datanya.

Jabatan komunikasi Twitter yang sudah musnah tidak menjawab permintaan untuk komen. Tetapi Musk mengangguk kepada situasi itu dalam tweet.

“Bagaimana anda membuat sedikit kekayaan dalam media sosial?” Musk bertanya. “Mulakan dengan yang besar.”We would love to say thanks to the writer of this post for this amazing content

Di dalam Twitter sebagai ‘penghijrahan beramai-ramai’ kakitangan menyebabkan masa depan platform menjadi tidak menentu | Perniagaan CNN


You can find our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/