Di seluruh Minnesota, kadar gadai janji yang lebih tinggi mengambil tol pada jualan dan penyenaraian rumah

Penggandaan kadar gadai janji sepanjang tahun lalu mula menjejaskan jualan rumah di seluruh Minnesota.

Minggu ini, kadar gadai janji mendahului 6% buat kali pertama dalam tempoh 14 tahun kerana pemberi pinjaman terus melonjak mendahului jangkaan kenaikan kepada kadar utama yang ditetapkan oleh Rizab Persekutuan.

Pada hari Jumaat, laporan baharu daripada Minneapolis Area Realtors menunjukkan angka jualan bulanan terendah bagi mana-mana Ogos dalam lapan tahun dan bilangan penyenaraian terendah untuk mana-mana Ogos dalam sekurang-kurangnya satu dekad.

“Kami melihat landskap yang kurang kompetitif kerana pasaran telah perlahan memandangkan kadar faedah semasa,” kata Denise Mazone, ejen hartanah Twin Cities dan presiden Minneapolis Area Realtors. “Tetapi kelebihannya ialah pasaran yang kurang hiruk-pikuk boleh memberi lebih banyak inventori dan peluang untuk pembeli yang berterusan.”

Kisah serupa berlaku di seluruh negeri. St. Cloud mengalami kemerosotan paling teruk bagi semua wilayah untuk penutupan rumah, penurunan 26% tahun ke tahun.

Harga rumah masih meningkat, jualan berlaku dengan pantas dan penjual masih menghampiri harga yang diminta. Pada masa yang sama, pembeli peringkat permulaan dan kelas pekerja terpaksa memanjangkan belanjawan mereka semasa mereka membeli-belah untuk bilangan penyenaraian yang semakin berkurangan.

Pergerakan kepada kadar gadai janji 6% daripada 3% setahun yang lalu mempunyai kesan yang lebih besar pada pembayaran bulanan daripada yang difikirkan kebanyakan orang, kata Chris Galler, ketua pegawai eksekutif Minnesota Realtors.

“Dalam kebanyakan fikiran orang, mereka berkata, ‘Oh, itu hanya 3 peratus,'” kata Galler. “Tidak. Anda benar-benar perlu melihat impaknya, iaitu ia 100 peratus lebih minat.”

Oleh kerana itu, bayaran bulanan rumah $270,000 hari ini adalah sama seperti rumah $310,000 yang dibeli setahun lalu. “Itu kira-kira $40,000 yang mereka hilang setakat kapasiti belian,” kata Galler.

Di Twin Cities bulan lepas, pembeli menandatangani 4,981 perjanjian pembelian, 24% kurang daripada tahun lepas dan angka terendah untuk mana-mana Ogos sejak 2014, menurut Minneapolis Area Realtors. Penutupan, mencerminkan urus niaga yang ditandatangani dua hingga tiga bulan sebelum ini, juga turun kira-kira jumlah yang sama.

Harga median jualan tersebut meningkat 5.6% kepada $369,750, keuntungan tahunan terkecil sejak musim panas 2020.

Terdapat juga lebih sedikit penjual rumah pada bulan lepas. Di Bandar Berkembar, terdapat hanya 6,186 penyenaraian baharu, hampir 20% kurang daripada tahun lepas dan paling sedikit untuk mana-mana Ogos dalam sedekad.

Trend itu serupa di seluruh negeri, menurut Minnesota Realtors. Kumpulan itu berkata penutupan turun 17% dengan harga jualan median meningkat 4.4% kepada $330,000. Penyenaraian baharu turun 19%. St. Cloud menyaksikan penurunan 32% dalam penyenaraian.

Kelembapan pasaran tidak semuanya buruk untuk bakal pembeli. Di pasaran ini, penjual mungkin akan menghabiskan lebih banyak masa dan wang untuk memastikan rumah mereka berada dalam keadaan baik, kata Galler. Dan kerana akan terdapat lebih sedikit situasi berbilang tawaran, pembeli boleh mendesak untuk membuat pemeriksaan perumahan — amalan yang dilangkau oleh sesetengah pembeli sebagai cara untuk menambah baik tawaran mereka semasa kegilaan membeli rumah tahun lepas.

“Saya tidak akan memanggilnya sebagai pasaran pembeli lagi,” kata Shawn Hartmann, ejen jualan Twin Cities. “Tetapi ia menjurus ke arah pasaran yang seimbang.”

Kebanyakan pelanggan Hartmann membeli-belah untuk rumah berharga kurang daripada $500,000 dan mereka adalah pembeli yang paling terjejas oleh kadar yang lebih tinggi.

Jualan kurungan atas masih kukuh. Walaupun penutupan rumah berharga kurang daripada $500,000 menurun berbanding tahun lepas, penutupan rumah berharga lebih daripada $500,000 telah meningkat hampir dua digit berbanding tahun lepas.

Ini sebahagiannya kerana terdapat lebih sedikit pilihan untuk pembeli peringkat permulaan, tetapi juga kerana pembeli tersebut paling terjejas oleh kadar gadai janji yang lebih tinggi. Redfin berkata pada Jumaat bahawa pembelian tunai kekal melebihi paras pra-pandemi dengan satu perempat daripada semua rumah di Twin Cities dibeli secara tunai pada bulan Julai.

Hartmann berkata hartanah yang mempunyai harga yang kompetitif, dalam keadaan terkemuka dan di lokasi yang baik masih mendapat permintaan tinggi. Dia baru-baru ini mendapat sedozen tawaran untuk harga yang lebih tinggi daripada harga yang diminta untuk sebuah rumah moden abad pertengahan berhampiran Como Park di St. Paul.

Ia dijual pada harga $120,000 lebih daripada harga yang diminta $535,000 pada akhir bulan lepas.

Perjanjian itu adalah sesuatu yang anomali, kata Hartmann. Permintaan untuk perumahan biasanya perlahan semasa musim gugur, tetapi penurunan itu lebih ketara tahun ini. Beliau berkata apabila kadar gadai janji meningkat, dia mula mendengar lebih ramai bakal penjual berbanding pembeli.

“Apabila kita mempunyai lebih ramai orang bercakap tentang menjual daripada membeli, ia memberi saya petunjuk bahawa pasaran mungkin berubah sedikit,” katanya. “Dan sekarang lebih ramai orang berminat untuk menjual.”

We would love to give thanks to the author of this post for this awesome material

Di seluruh Minnesota, kadar gadai janji yang lebih tinggi mengambil tol pada jualan dan penyenaraian rumah


Explore our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/