Dimon berkata bersiap sedia untuk ‘taufan’ ekonomi AS akibat inflasi

1 Jun (Reuters) – Jamie Dimon, Pengerusi dan Ketua Eksekutif JPMorgan Chase & Co (JPM.N) menyifatkan cabaran yang dihadapi ekonomi AS serupa dengan “taufan” yang akan datang dan menggesa Rizab Persekutuan mengambil langkah tegas untuk mengelak daripada membawa ekonomi terbesar dunia itu ke dalam kemelesetan.

Komen Dimon datang sehari selepas Presiden Joe Biden bertemu dengan Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell untuk membincangkan inflasi, yang berlegar pada paras tertinggi 40 tahun. baca lagi

“Ia adalah taufan,” kata Dimon pada persidangan perbankan, sambil menambah bahawa keadaan semasa tidak pernah berlaku sebelum ini. “Sekarang ini, cuaca agak cerah, keadaan berjalan lancar. Semua orang fikir Fed boleh menangani perkara ini. Taufan itu betul-betul di luar sana yang akan datang menghampiri kita. Cuma kita tidak tahu sama ada ia kecil atau Superstorm Sandy, ” dia menambah.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Fed berada di bawah tekanan untuk secara tegas mengurangkan kadar inflasi yang mencapai lebih daripada tiga kali ganda sasaran 2% dan telah menyebabkan lonjakan kos sara hidup rakyat Amerika. Ia menghadapi tugas yang sukar dalam mengurangkan permintaan yang cukup untuk membendung inflasi sambil tidak menyebabkan kemelesetan. baca lagi

“Fed perlu memenuhi perkara ini sekarang dengan menaikkan kadar dan QT (pengetan kuantitatif). Pada pandangan saya, mereka perlu melakukan QT. Mereka tidak mempunyai pilihan kerana terdapat begitu banyak kecairan dalam sistem,” kata Dimon.

Bank pusat utama, yang sudah merancang kenaikan kadar faedah dalam usaha menentang inflasi, juga sedang menyediakan penarikan balik biasa daripada pasaran kewangan utama dalam pusingan pertama pengetatan kuantitatif global yang dijangka menyekat kredit dan menambah tekanan kepada ekonomi dunia yang sudah perlahan. baca lagi

Pertempuran inflasi telah menjadi titik fokus agenda Biden pada bulan Jun di tengah-tengah tinjauan pendapatnya yang kendur dan sebelum pilihan raya kongres November. baca lagi

Ketidakpastian tentang langkah dasar bank pusat AS, perang di Ukraine, geram rantaian bekalan yang berpanjangan akibat COVID-19 dan hasil Perbendaharaan yang lebih tinggi telah menggegarkan pasaran saham global, dengan penanda aras indeks S&P 500 (.SPX) jatuh 13.3% tahun setakat ini.

“Anda perlu menguatkan diri. JPMorgan sedang menguatkan diri kami, dan kami akan menjadi sangat konservatif dalam kunci kira-kira kami,” tambah Dimon.

LANDING LEMBUT?

Wells Fargo & Co’s (WFC.N) Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) memberi amaran bahawa Rizab Persekutuan akan mendapati ia “amat sukar” untuk menguruskan pendaratan lembut ekonomi kerana bank pusat berusaha untuk memadamkan kebakaran inflasi dengan kenaikan kadar faedah.

Ketua Pegawai Eksekutif pemberi pinjaman AS keempat terbesar itu juga berkata bahawa Wells Fargo melihat kesan langsung daripada inflasi ke atas perbelanjaan pengguna, terutamanya pada bahan api dan makanan.

“Senario pendaratan lembut adalah … amat sukar untuk dicapai dalam persekitaran yang kita alami hari ini,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Wells Fargo Charlie Scharf pada persidangan itu.

“Jika berlaku kemelesetan yang singkat, itu tidak begitu mendalam… akan ada sedikit kesakitan semasa anda melaluinya, secara keseluruhannya, semua orang akan baik-baik saja keluar daripadanya,” tambahnya.

Scharf berkata walaupun perbelanjaan pengguna keseluruhan adalah kukuh, pertumbuhan perlahan.

“Perbadanan masih berbelanja, di mana mereka boleh mereka meningkatkan inventori… kami menjangkakan pengguna dan akhirnya perniagaan akan melemah, yang merupakan sebahagian daripada apa yang Fed cuba kejuruteraan tetapi diharapkan dalam cara yang membina,” tambahnya.

Laporan dan tinjauan Fed terkini melaporkan isi rumah secara purata dalam kedudukan kewangan yang kukuh, dengan keluarga yang bekerja bekerja dengan baik, dan pengangguran pada tahap yang lebih serupa dengan tahun-tahun ledakan pada 1950-an dan 1960-an. Upah untuk banyak pekerjaan berkemahiran rendah semakin meningkat, dan akaun bank, secara purata, masih dipenuhi dengan wang tunai daripada program sokongan coronavirus.

Tetapi keyakinan telah berkurangan, dan dalam tinjauan pendapat Reuters/Ipsos baru-baru ini ekonomi mendahului senarai kebimbangan responden.

“Saya tidak fikir bola kristal kita berbanding makro pada akhir tahun ini, 2023, 2024 semestinya lebih baik daripada yang lain. Jelas sekali, kita akan melihat dengan tindakan Fed kesan yang berbeza dalam perniagaan yang berbeza,” Ketua Pegawai Eksekutif GE Larry Culp , memberitahu persidangan itu.

Namun, tidak semua orang di korporat Amerika melihat kelembapan.

“Daripada sebahagian besar pasaran yang kami layani masih agak kukuh,” Caterpillar Inc (CAT.N) Ketua Pegawai Eksekutif Jim Umplebly berkata.

“Dan cabaran kami pada masa ini, terus terang, adalah rantaian bekalan, keupayaan kami untuk membekalkan peralatan yang mencukupi untuk memenuhi semua permintaan yang ada di luar sana,” tambahnya.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan oleh Elizabeth Dilts, Niket Nishant Pelaporan tambahan oleh Rajesh Singh dan Bianca Flowers Penulisan oleh Denny Thomas Penyuntingan oleh Nick Zieminski

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Dimon berkata bersiap sedia untuk ‘taufan’ ekonomi AS akibat inflasi


Discover our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/